Noul dispozitiv care distruge cheagurile de sânge mortale
Pacienții care suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral pot fi tratați în ambulanță.
Cercetătorii australieni au dezvoltat o capsulă de dimensiuni nanometrice care poate fi administrată pacientului pe cale intravenoasă pentru a descompune cheagurile formate care cauzează atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Nu numai că dispozitivul minuscul începe să lucreze în câteva minute, el este și portabil, ceea ce înseamnă că poate fi folosit în situații de urgență înainte ca pacientul să ajungă la spital. „Acesta poate fi administrat imediat în ambulanță, astfel încât să salvați într-adevăr mult timp și să restabiliți fluxul de sange la organele critice mult mai rapid decât este posibil în prezent”, a menționat unul dintre membrii echipei, Christopher Hagemeyer de la Institutul de inimă si diabet zaharat Baker IDI.
Aproximativ 80% din toate accidente vasculare cerebrale apar atunci când un depozit de grăsime sau un cheag de sânge blochează o artera care furnizează sânge la creier. Dacă această formare de cheaguri de sânge, cunoscută sub numele de tromboză, blochează fluxul de sânge la nivelul inimii, poate urma un atac de cord. Cu cât creierul sau inima rămân mai mult timp fără sânge oxigenat, cu atât este mai mare riscul ca țesuturile vitale să înceapă să moară, așa că soluția este distrugerea acestor cheaguri cât mai curând posibil.
În cazul în care echipa poate comercializa dispozitivul, acesta va putea face o diferență uriașă pentru pacienții cu atac de cord și accident vascular cerebral care nu răspund la tratamentele actuale. Conform Universității din Melbourne, care a fost, de asemenea, implicată în dezvoltarea dispozitivului, aproximativ jumătate dintre cei 55. 000 de australieni care au avut atac de cord sau accident vascular cerebral în fiecare an, nu pot primi tratamente anticoagulante administrate de paramedici din cauza efectelor secundare severe care pot provoca sângerari interne excesive.
„Ei administrează medicamente care au acțiune foarte rapidă, dar pentru că sunt libere în fluxul de sânge, provoacă efecte secundare cum ar fi sângerări deoarece atacă și cheaguri mai vechi”, a declarat Hagemeyer pentru ABC.
În schimb, noul dispozitiv sub formă de nanocapsulă eliberează medicamentul numai în zonele în care un cheag crește exponențial și blochează un vas. „Nanocapsula care conține medicamentul este acoperită cu un anticorp care vizează în mod specific trombocitele activate, celulele care formează cheaguri de sange”, a declarat Hagemeyer într-un comunicat de presă. „Odată situat la locul cheagului de sânge, trombina - o moleculă din centrul procesului de coagulare - deschide stratul exterior al nanocapsulei, eliberând medicamentul anticoagulant. Noi deturnăm sistemul de coagulare a sângelui pentru a îndepărta blocajul din vasele de sânge.”
Cercetatorii au lucrat la dispozitiv în ultimii cinci ani și în timp ce rezultatele sunt într-adevăr pozitive, ei spun că vor fi necesari, probabil, încă cinci ani pentru a-l pune la dispoziția pacienților. Rezultatele au fost publicate in Jurnalul Materialelor Avansate.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tromboflebita intracraniana supurativa
- Boala tromboembolica puerperala
- Tromboza portala hepatica
- Tromboza venoasa profunda
- Tromboflebita superficiala
- Tromboza venei renale la copii
- Tromboza, riscul de tromboză și tratamentul antitrombotic: anticoagulante și antiagregante plachetare
- Tromboze venoase si arteriale la copil
- Gonartroza
- Tromboza la nivelul sinusului sigmund si transvers stang
- Cheaguri de sange
- Tromboza hemoroidala
- Tromboza la membrul superior stang
- Cheaguri de sange Yasmine.
- Sarcina.aspenter si tromboza??
- Stie cineva va rog de ce mia ramas piciorul rosu dupa tromboza in talpa piciorului ?