O proteină secretată de mușchi ar putea încetini progresul bolii Parkinson

©

Autor:

O proteină secretată de mușchi ar putea încetini progresul bolii Parkinson
O lucrare de cercetare recent publicată oferă informații cruciale cu privire la potențialul irsinei, o proteină secretată de mușchii scheletici, care produce unele efecte legate de exerciții asupra creierului, de a ameliora boala Parkinson indusă de acumulările excesive de α-sinucleină.
boala Parkinson este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tulburări neurodegenerative, cu o prevalență globală ce depășește 8,5 milioane de cazuri. În prezent, boala nu beneficiază de tratament definitiv, în ciuda eforturilor comune ale cercetătorilor de a oferi astfel de tratamente și a numărului ridicat de potențiale terapii și medicamente aflate în diferite faze de studiu. Boala cuprinde un sindrom neurologic cronic progresiv, care include simptome motorii și non-motorii.

Unul dintre semnele distinctive ale bolii este acumularea de α-sinucleină, o proteină exprimată în general în țesuturile nervoase, care provoacă disfuncție neuronală și care poate fi responsabilă pentru pierderea neuronilor. În ciuda existenței unor tratamente simptomatice, atât pentru simptomele motorii, cât și pentru cele motorii, aceste tratamente nu opresc progresia bolii și nu influențează nici rata sa de progresie.

Studiul actual a explorat rolul irsinei, o proteină care apare în urma exercițiilor fizice și care acționează în general împreună cu precursorul său, FNCD5, asupra tulburărilor neurodegenerative. Autorii studiului actual au demonstrat, în cadrul unor studii anterioare, că FNCD5 poate acționa asupra hipocampului și poate restaura memoria la șoareci cu Alzheimer.

Patru noi experimente demonstrează faptul că irisina este elementul cheie în reglarea funcției cognitive, nivelurile ridicate ale proteinei fiind asociate cu niveluri mai reduse de inflamație la șoarecii cu Alzheimer. Descoperirile indică faptul că irisina în cantități ridicate previne formarea și acumularea de α-sinucleină, după expunerea neuronilor la fibrile preformate ale α-synuclein, care induce plierea greșită a proteine.

sursa: News Medical
foto: GP PIXSTOCK/Shutterstock

Data actualizare: 19-09-2022 | creare: 19-09-2022 | Vizite: 266
Bibliografie
Exercise hormone irisin blocks Parkinson's-associated α-synuclein aggregation and related neuronal toxicity, link: https://www.news-medical.net/news/20220915/Exercise-hormone-irisin-blocks-Parkinsons-associated-ceb1-synuclein-aggregation-and-related-neuronal-toxicity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum