O treime din supraviețuitorii unui AVC sunt afectați de depresie

©

Autor:

O treime din supraviețuitorii unui AVC sunt afectați de depresie
Depresia este o experiență obișnuită pentru supraviețuitorii unui accident vascular cerebral, aproximativ o treime dintre aceștia confruntându-se cu depresie, comparativ cu 5% până la 13% dintre adulții fără accident vascular cerebral, conform Asociației Americane de AVC, o divizie a Asociației Americane a Inimii.
Dacă este lăsată netratată, depresia poate afecta calitatea vieții supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral și poate face recuperarea după AVC mai dificilă.

Depresia la supraviețuitorii accidentului vascular cerebral poate fi cauzată de modificări structurale, electrice sau biochimice ale creierului, deoarece anumite regiuni ale creierului care reglează emoțiile pot fi deteriorate, ducând la depresie, anxietate sau simptome asemănătoare tulburării posttraumatice.

Supraviețuitorii unui AVC care suferă de depresie ar trebui să meargă la un specialist pentru evaluare și tratament. Îngrijirea de sine este, de asemenea, esențială, deoarece accidentul vascular cerebral poate perturba funcțiile corpului, inclusiv somnul, mâncatul și continența. Căutarea sprijinului emoțional de la prieteni și familie poate ajuta supraviețuitorii să depășească stigmatizarea asociată cu căutarea de ajutor pentru depresie.

Combinarea consilierii, medicamentelor, tehnicilor de reducere a stresului și exercițiilor fizice regulate poate fi utilă în tratarea depresiei la supraviețuitorii AVC. Tratamentul prompt și eficient al depresiei este vital, deoarece nu numai că îmbunătățește starea de spirit, dar stimulează și recuperarea fizică, cognitivă și intelectuală. Sprijinul din partea familiei, prietenilor, a grupurilor de sprijin pentru AVC sau o combinație de resurse poate fi benefică pentru bunăstarea mintală pe termen lung a supraviețuitorilor și poate fi o parte importantă a planului de tratament pentru depresia post-AVC.

Simptomele depresiei

Simptomele comune ale depresiei includ starea de tristețe persistentă, anxietate sau gol sufletesc, neliniște și iritabilitate, sentimente de deznădejde, pesimism, vinovăție, lipsă de valoare sau neputință, pierderea interesului sau a plăcerii în activități, scăderea energiei și oboseală, dificultăți de concentrare, insomnie, modificări ale apetitului sau a greutății și gânduri de moarte sau sinucidere.

Simptomele unui AVC

Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză de deces și principala cauză de dizabilitate în Statele Unite și poate apărea la oricine, la orice vârstă și în orice moment. Este esențial să cunoașteți semnele de avertizare ale AVC: căderea feței, slăbiciunea brațului, dificultatea de vorbire. Alte simptome includ amorțeală bruscă sau slăbiciune pe o parte a corpului, confuzie bruscă, probleme de vorbire sau de înțelegere a vorbirii, dificultăți bruște de a vedea cu unul sau ambii ochi, probleme bruște la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării și durere de cap severă bruscă, fără o cauză cunoscută.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-02-2023 | creare: 21-02-2023 | Vizite: 627
Bibliografie
One-third of stroke survivors experience depression, link: https://www.news-medical.net/news/20230217/One-third-of-stroke-survivors-experience-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  •