Prevenția obezității începe înainte de concepție

©

Autor:

Prevenția obezității începe înainte de concepție
Neșansa ca un copil să sufere de obezitate la un moment dat în viață este stabilită chiar înainte ca acesta să fie conceput. Aceasta a fost concluzia unor serii de studii publicate în jurnalul științific The Lancet Diabetes and Endocrinology, potrivit cărora perioada preconcepțională constituie la ora actuală o oportunitate de prevenție a obezității „moștenite” de la părinți pierdută din vedere, din nefericire.

Având în vedere creșterea galopantă a ratelor de obezitate la vârsta copilăriei, cercetătorii consideră oportună elaborarea unor noi metode de prevenție a excesului de greutate, prin ameliorarea stării de sănătate și a stilului de viață la părinți înainte de concepție.

Ipoteza conform căreia riscul de obezitate este transmis viitoarelor generații nu constituie o noutate, existând la momentul actual numeroase dovezi cu privire la componenta genetică a obezității și a altor boli cronice precum cele cardiovasculare și diabetul zaharat tip 2. Astfel, o parte din responsabilitate o poartă părinții, cea de a transforma într-o prioritate optimizarea stării de sănătate înainte de a lua decizia să aducă pe lume un copil, pentru a limita riscul de a dezvolta obezitate

Deși în prezent tinerii și în special viitoarele mame nu iau foarte în serios nevoia de a-și menține o sănătate optimă în vederea procreației, se pune și problema unei lipse de educație și informare în această direcție.

Ajutorarea adulților tineri, mulți dintre ei cu probleme de greutate deja existente, cu scopul de a-și ameliora stilul de viață constituie avantaje nu doar pentru aceștia, dar și pentru generațiile următoare,” afirmă Mark Hanson, profesor în cadrul Universității din Southampton. „Nu există o soluție universală la această problemă – doar creșterea taxelor la produsele zaharate sau numai limitarea mediatizării alimentelor nesănătoase – ci trebuie atacată pe toate fronturile. Copiii reprezintă viitorul și merită mai mult decât o sentință la obezitate.”

Organizația Mondială a Sănătății a demarat un proiect ambițios ce își propune eradicarea tuturor formelor de malnutriție, printre care și obezitatea, până în anul 2030, iar beneficiarii principali îi constituie fetele în perioada adolescenței, femeile însărcinate și cele care alăptează, respectiv persoanele în vârstă, toate reprezentând categorii vulnerabile în fața malnutriției, indiferent de forma sa – denutriție macro- și/sau micronutrientă, suprapondere sau obezitate, obezitate sarcopenică etc.

Educația nutrițională țintită și optimizarea stilului de viață la adolescente, gravide și proaspete mămici constituie strategii acceptate pentru reducerea riscului de obezitate la urmași și vizează perioadele cheie de intervenție profilactică: preconcepțională, prenatală și postnatală, inclusiv alăptara exclusivă în primele 6 luni de viață și introducerea corespunzătoare a alimentației complementare.

Sursa: Nestle Nutrition Institute

Data actualizare: 26-07-2017 | creare: 26-07-2017 | Vizite: 2259
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum