Obiceiuri nesănătoase care îţi afectează fertilitatea

©

Autor:

Obiceiuri nesănătoase care îţi afectează fertilitatea
Dezechilibrele hormonale care afectează ovulaţia, afecţiuni ale trompelor uterine şi ale uterului, boala inflamatorie pelvină sau endometrioza sunt doar câteva dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de fertilitate. Cu toate astea, dacă încerci să rămâi însărcinată de cel puţin 1 an şi ai sub 35 de ani sau de cel puţin 6 luni şi ai peste 35 de ani, ar trebui să te documentezi mai bine şi să excluzi posibilitatea ca anumite obiceiuri nesănătoase, dar pe care le consideri inofensive, să te împiedice să devii părinte. (1)

Aşadar, iată câteva dintre obiceiurile dăunătoare ce pot afecta, în timp, fertilitatea. Identifică-le şi exclude-le apoi pentru a fi sigură că sănătatea nu îţi este afectată de alegeri mai puţin inspirate.

Îţi ignori problemele de greutate

Dacă te simţi bine în pielea ta, chiar şi cu câteva kilograme în plus sau în minus, asta nu înseamnă că acest dezechilibru nu te poate afecta negativ. Greutatea este unul dintre factorii care ne pot creşte sau diminua fertilitatea. Indicele de masă corporală este foarte important în acest context și se calculează în funcţie de înălţimea şi greutatea unei persoane, fiind un indicator pentru subponderabilitate, supraponderabilitate şi obezitate.

Astfel, o valoare de sub 18. 5 a IMC indică subponderabilitate, iar specialiştii susţin că, în acest caz, îţi va lua de 4 ori mai mult să rămâi însărcinată. De asemenea, subponderabilitatea este o cauză frecventă pentru menstruaţii neregulate sau chiar absente ceea ce scade, din nou, şansele de a procrea.
Pe de altă parte, dacă IMC se situează între 25 şi 39, eşti supraponderală sau obeză. În această situaţie, îţi va lua de două ori mai mult să rămâi însărcinată decât în mod normal. (2)

De alfel, în cadrul unui studiu recent, s-a constatat că obezitatea îi afectează şi pe bărbaţi. Kilogramele în plus au dus atât la schimbări hormonale, cât şi la trasformări în funcţia şi compoziţia materialului seminal. (3)

Te expui la substanţe periculoase

Dacă lucrezi într-un domeniu în care expunerea la substanţe chimice este inevitabilă, ar trebui să vorbeşti cu medicul tău înainte de a rămâne însărcinată. Produsele chimice din pesticide, recipientele din plastic, unele produse conservate, produsele de colorare, poluanţii, produsele chimice de curăţare cresc riscul tulburărilor menstruale, afectând, astfel, fertilitatea. (1)

Bei prea multă cafea

Studiile având ca subiect consumul de cafea/cofeină şi fertilitatea sunt încă la început. Cu toate astea, s-a constatat că femeile care consumau mai mult de 500 mg de cofeină pe zi au avut un timp cu 11% mai lung de a rămâne însărcinate, comparativ cu femeile care nu consumau cofeină. Se pare că această substanţă ar putea creşte producţia de estrogen, interferând cu metabolismul estrogenului, cauzând, astfel, probleme de fertilitate. (4)

Prudent ar fi să renunţi la cafea sau să limitezi cantitatea de cofeină la 200 mg pe zi. (1)

Crezi că 1-2 pahare de vin pe zi nu îţi dăunează sănătăţii

Ei bine, se pare că până şi consumul moderat de alcool este asociat cu tulburări ale ovulaţiei. Studiile au arătat că 2 pahare de alcool pe zi reduc fertilitatea femeilor cu până la 60%. Ba mai mult, cuplurile care urmează tratamente de fertilitate, dar care consumă 4 sau mai multe pahare de alcool pe săptămână, înregistrează mai puţine şanse de reuşită. (2)

Nu poţi renunţa la fumat

Atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, fumatul nu face altceva decât să scadă şansele de obţinere a unei sarcini. Fumatul îmbătrâneşte ovarele, dăunează ADN-ului şi poate reduce producţia de material seminal. Un studiu recent a demonstrat că fumătorii au o rată de reuşită cu 10-40% mai mică decât cei care nu fumează. (5)

Foloseşti lubrifiant pe bază de apă

Lubrifianţii pe bază de apă inhibă mişcarea spermatozoizilor cu 60-100% în termen de 60 de minute de la actul sexual. Asta înseamnă că şansele de a rămâne însărcinată scad drastic. Ideal ar fi să te adresezi medicului specialist pentru a alege împreună un ulei sau un lubrifiant pe bază de ulei, excluzând totodată şi riscul unor alergii. (5)

Nu te odihneşti suficient

Leptina este un hormon cu rol determinant în reglarea metabolismului, având un impact major atât asupra greutăţii corpului, cât şi a fertilităţii femeii. S-a constatat că nivelul de leptină scade dramatic atunci când corpul este privat de somn. Tocmai de aceea, este indicat să te odihneşti cel puţin 7-8 ore pe noapte. (6)

Ai o dietă haotică, bazată pe zahăr şi carbohidraţi

Deşi nu există o dietă clară pentru fertilitate, ar fi bine să incluzi în alimentaţia ta mai multe cereale integrale, proteine şi legume verzi. În schimb, află că studii recente corelează consumul de carbohidraţi şi zahăr cu infertilitatea.

Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că un consum ridicat de carbohidraţi creşte problemele de ovulaţie, afectând în special femeile diagnosticate cu sindrom de ovar polichistic, crescând astfel riscul de infertilitate. (7)

Acelaşi proces are loc şi în cazul consumului de zahăr, mai ales că sindromul ovarului polichistic este o afecţiune ce poate fi agravată de rezistenţa la insulină. (8)

Nu mergi regulat la medic

Medicul ginecolog, dar şi cel generalist, te-ar putea ajuta cu un set de analize care să elimine riscul unor afecţiuni ce pot duce la infertilitate, cum sunt, de exemplu, bolile cu transmitere sexuală. Nu ignora anumite semnale de alarmă, dar nici nu te gândi că lipsa acestora te pune la adăpost de eventuale probleme.

Chlamydia şi gonoreea sunt doar două dintre afecţiunile care, netratate, duc la boala inflamatorie pelvină. Această afecţiune blochează în timp trompele uterine şi îţi scade şansele de a rămâne însărcinată.

Bolile cu transmitere sexuală îi afectează negativ şi pe bărbaţi, însă aceştia prezintă simptome imediat, ceea ce face ca tratamentul să survină mai repede, spre deosebire de femei, care se pot confrunta cu cu infecţii asimptomatice. (9)

Data actualizare: 23-07-2023 | creare: 14-10-2014 | Vizite: 7474
Bibliografie
(1) Fertilitatea femeii: de ce stilul de viata contează, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-living/getting-pregnant/in-depth/female-fertility/art-20045887?pg=2
(2) Modalități de a-ți crește șansele de a procrea, link: https://www.infertility.org/ways-to-increase-your-odds-of-conceiving/
(3) Impactul obezității asupra fertilității masculine, funcției și compoziției moleculare a materialului seminal, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3521747/
(4) Aportul de cofeină și concepția întârziată: un studiu multicentric european, cu privire la infertilitate, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9054236
(5) Fumatul și reproducerea, link: https://ash.org.uk/files/documents/ASH_112.pdf
(6) Dincolo de etichetă, link: https://www.theecologist.org/green_green_living/behind_the_label/269286/behind_the_label_ky_jelly.html
(7) 10 obiceiuri nesănătoase pe care să le eviți pentru a-ți creste fertilitatea, link: https://stonerasylum.net/10-bad-habits-to-break-in-2014-to-boost-fertility/
(8) Carbohidrații sunt corelați cu infertilitatea la femei, link: https://www.drbriffa.com/2009/04/01/carbohydrates-linked-with-infertility-in-women/
(9) Ce au in comun zaharul și fertilitatea, link https://www.theafa.org/blog/sugar-and-fertility-what-the-heck-do-they-have-in-common/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testarea fertilitatii la barbati
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum