Oligonucleotida heteroduplex poate îmbunătății simptomele sclerozei multiple

©

Autor:

Oligonucleotida heteroduplex poate îmbunătății simptomele sclerozei multiple
O tehnologie dezvoltată pentru reglarea funcției limfocitelor și pentru livrarea acestora ar putea fi folosită pentru a stopa activitatea anumitor gene ale căror niveluri ridicate de expresie alimentează scleroza multiplă. Adăugarea unei etichete moleculare specifice le-a permis cercetătorilor să direcționeze oligonucleotida heteroduplex (HDO) către limfocite în siguranță, în mod eficient. În experimentele de laborator efectuate pe modele de șoareci cu scleroză multiplă, cercetătorii au reușit îmbunătățirea simptomelor bolii.
Limfocitele T și B, care fac parte dintr-un grup de celule imunitare numite în mod obișnuit globule albe, lucrează împreună pentru a elimina invadatorii străini din organism, cum ar fi virușii. Cu toate acestea, anumite boli, inclusiv diferite tipuri de cancer, pot apărea atunci când celulele T și B sunt activate în momente nepotrivite. Expresia genelor stă la baza controlului activității celulare. Boala poate apărea atunci când anumite gene sunt fie dezactivate incorect, fie sunt exprimate necontrolat. Prin urmare, oamenii de știință și-au propus să dezvolte metode terapeutice pentru a restabili nivelul expresiei genelor la starea lor sănătoasă, în mod ideal doar în celulele anormale.

Furnizarea de molecule de ADN sau ARN concepute special, care pot localiza mesajele genelor greșit exprimate și pot regla revenirea la niveluri normale, reprezintă o modalitate de restabilire a genelor la starea sănătoasă. Cu toate acestea, cea mai dificilă parte a acestui lucru este să se asigure că moleculele terapeutice pot ajunge în mod eficient la destinația potrivită, fără a fi degradate de celulă.

O parte cheie a designului HDO al echipei este adăugarea unei molecule numită α-tocoferol, care este esențială pentru livrarea corectă a medicamentului. Deoarece α-tocoferolul este esențial pentru răspunsurile imune limfocitare adecvate, adăugarea acestuia permite ca HDO să fie eliberat în sângele periferic și direcționat către limfocite. Echipa a proiectat HDO pentru mai multe gene de șoarece și apoi le-a injectat intravenos în șoareci de laborator.

După ce au constatat că tehnologia a fost eficientă la oprirea anumitor gene, echipa de cercetători a investigat dacă ar putea fi utilă ca tratament al bolii. Ei au proiectat un HDO care vizează o genă numită Itga4, care este esențială pentru patogeneza encefalomielitei autoimune experimentale (EAE), un model de șoarece pentru scleroza multiplă (SM). Injectarea intravenoasă a șoarecilor cu un HDO care vizează Itga4 a întârziat debutul și a îmbunătățit simptomele sclerozei și a redus atât infiltrarea celulelor inflamatorii, cât și demielinizarea măduvei spinării.

sursa: Science Daily
foto: (A) La șoarecii normali, administrarea HDO (bară roșie) suprimă mai drastic expresia genei integrinei α4β1 în limfocitele periferice și splenice în comparație cu oligonucleotid antisens (bara verde). (B) La șoarecii experimentali cu encefalomielita autoimună (EAE), administrarea de HDO care vizează integrina α4β1 după apariția simptomului a arătat o îmbunătățire a scorului clinic. (C) Administrarea HDO care vizează integrina α4β1 înainte de apariția șoarecilor EAE are ca rezultat reducerea infiltrației celulelor inflamatorii Iba1 pozitive (roșu) și demielinizare îmbunătățită (verde) în măduva spinării lombare. (D) În modelul de șoarece de grefă versus -boala gazdă (GVHD), transplantul de celule T derivate din splină împreună cu celule de măduvă osoasă după tratamentul cu HDO care vizează integrina α4β1 a îmbunătățit curba de supraviețuire. TCD: celule de măduvă osoasă transplantate fără celule T derivate din splină

Data actualizare: 02-03-2022 | creare: 02-03-2022 | Vizite: 421
Bibliografie
How a two-faced molecule can silence problematic genes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220228114422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum