Oligozaharidele din laptele matern ar putea influența dezvoltarea copilului de la naștere până în prima parte a copilăriei

©

Autor:

Oligozaharidele din laptele matern ar putea influența dezvoltarea copilului de la naștere până în prima parte a copilăriei
Potrivit unui studiu publicat în revista americană Journal of Clinical Nutrition, oligozaharidele din laptele uman ar putea influența dezvoltarea copilului de la naștere până în prima parte a copilăriei. Mai mult, sugerează că obezitatea maternă ar putea afecta compoziția de oligozaharide din laptele uman.
Oligozaharidele din laptele uman sunt zaharuri complexe care nu sunt digerate de către copil în mod direct. Se cunosc aproximativ 150 de tipuri de oligozaharide. Fiecare mamă are propria combinație și concentrație de oligozaharide în laptele matern, acestea fiind influențate de genetică și de tipurile de enzime ce prelucrează oligozaharidele. Ele acționează ca și probiotice prin îmbogățirea microbiomului de la nivel intestinal. Studiile anterioare au arătat că oligozaharidele pot proteja bebelușii de microbii care determină boli.

Cercetarea a inclus aproximativ 800 de mame și copii ce au participat la un studiu finlandez despre dezvoltarea copiilor. După ce s-au recoltat probe din laptele matern (la vârsta de 3 luni de zile a copilului), s-a analizat concentrația de oligozaharide, printre care și 2’-fucozilactoza (2’FL) și lacto-N-neo-tetraoza (LNnT), 2 tipuri de oligozaharide întâlnite în formulele de lapte de pe piață.

Rezultatele au arătat că laptele matern provenit de la mame cu copiii mai înalți și mai grași avea mai puține tipuri de oligozaharide, concentrații mai mari de 2’FL și mai scăzute de LNnT. Aceleași caracteristici s-au observat și în laptele provenit de la mamele supraponderale și obeze.

Rezultatele confirmă concluziile la care au ajuns 2 din studiile lor anterioare mai mici. Astfel, toate cele 3 studii au găsit o corelație între concentrația de oligozaharide și dezvoltarea copiilor, acest lucru la 3 grupuri diferite de mame.
Oligozaharidele ar putea deveni în viitor un tratament împotriva tulburărilor de dezvoltare în copilăria timpurie și a obezității.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-02-2020 | creare: 24-02-2020 | Vizite: 958
Bibliografie
Natural sugars in breastmilk linked to early childhood height and weight: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200218104738.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Laptele matern uman, eficient în tratarea dermatitei atopice la copii
  • O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum