Pandemia COVID-19 a scăzut speranța de viață în majoritatea țărilor, cu mici excepții

©

Autor:

Pandemia COVID-19 a scăzut speranța de viață în majoritatea țărilor, cu mici excepții
Starea de sănătate actuală a unei populații poate fi măsurată prin speranța de viață (LE). Creșterea mortalității în cadrul unei populații are ca rezultat o scădere a speranței de viață. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, creșteri semnificative ale LE au fost observate în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, multe dintre țările bogate au experimentat o încetinire a îmbunătățirii LE la începutul secolului al XXI-lea, înainte de pandemia COVID-19. Criza COVID-19 a creat un șoc al mortalității, ducând la scăderea fără precedente a speranței de viață în țările cu venituri mari în anul 2020.
Într-un studiu recent publicat pe serverul medRxiv, cercetătorii au investigat LE în 29 de țări, inclusiv majoritatea țărilor europene, în anul 2021. Autorii au folosit date despre mortalitatea de orice cauză din baza de date pe termen scurt. Tehnicile de descompunere au fost folosite pentru a descrie ce grupe de vârstă și în ce măsură decesele înregistrate de COVID-19 au contribuit la tendințele și scăderile recente ale LE.

Autorii au comparat scăderea actuală a speranței de viață și durata globală cu șocurile notabile ale mortalității din secolul al XX-lea. În unsprezece țări dintre cele studiate, speranța de viață a scăzut și pierderile observate continuă în prezent. În Statele Unite, Scoția și Irlanda de Nord, LE a rămas la aceleași niveluri scăzute ca în 2020, arătând o creștere persistentă a mortalității. Bulgaria, cu pierderi record de LE compuse în 2020 și 2021, și Elveția, cu o revenire record de LE, sunt la extreme.

Fiecare dintre aceste țări, în afară de Slovenia, a înregistrat pierderi compuse din LE în 2021. Estonia a avut a treia cea mai mare pierdere LE în 2021, dar practic nicio pierdere în 2020. Chile și Grecia au înregistrat pierderi cumulate semnificative. În toate țările studiate în 2021, decesele legate de COVID-19 reprezintă motivul principal al scăderii speranței de viață. Grecia și Țările de Jos au fost excepții, deoarece mai mult de jumătate din decesele care au contribuit la scăderea LE nu au fost legate de COVID-19.

sursa: News Medical
foto: eamesBot/Shutterstock

Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 326
Bibliografie
Estimating life expectancy changes since 2020, link: https://www.news-medical.net/news/20220301/Estimating-life-expectancy-changes-since-2020.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •