Parlamentarii europeni refuza etichetarea sanatoasa a produselor alimentare

Data publicării: 19-03-2010

Parlamentarii europeni au votat miercuri impotriva adoptarii la nivel european a unui sistem codificat de culori - de tip semafor - pentru etichetarea produselor alimentare, cu ajutorul caruia consumatorii ar fi putut identifica nivelurile de grasimi, zahar si sare din produse, informeaza EurActiv.
Eurodeputatii au votat, in schimb, pentru includerea obligatorie pe eticheta produsului a tarii de provenienta.
Prin folosirea unui sistem de etichetare pe baza de culori, respectiv rosu, portocaliu si verde, s-ar fi putut identifica daca nivelurile principalilor nutrienti - grasimi, grasimi saturate, zahar si sare - sunt ridicate, medii sau scazute. Acesta ar fi venit in completarea informatiilor privind dozele zilnice recomandate existente deja pe etichetele produselor alimentare, agreate de industria alimentara.
Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din PE a supus la vot o propunere a Comisiei Europene de imbunatatire a actualelor norme privind etichetarea produselor alimentare. Eurodeputatii au acceptat propunerile privind afisarea obligatorie pe eticheta din fata a ambalajului a indicatorilor importanti precum aportul energetic, grasimi, carbohidrati, zahar si sare, adaugand pe lista indicatorilor obligatorii si proteinele, fibrele si grasimile hidrogenate.
De asemenea, ei au adaugat propunerii CE prevederi distincte pentru afisarea aportului energetic al produselor, considerandu-l o informatie esentiala pentru consumatori.
Cu toate acestea, parlamentarii europeni au considerat ca legislatia privind afisarea indicatorilor nutritivi ar trebui sa prevada reguli generale si nu sa prescrie un sistem specific, permitand astfel tarilor membre sa adopte propriile reguli de etichetare a produselor.
Organizatiile europene de consumatori care s-au exprimat in favoarea sistemului de codificare colorata a etichetelor spera ca eurodeputatii sa-si reconsidere pozitia cand documentul va fi supus votului in plen, in luna mai.
'Sistemul obligatoriu de culori ar fi actionat ca un stimulent pentru industria alimentara pentru reducerea nivelurilor de grasimi, zahar si sare din produse. Utilizarea DZR (dozei zilnice recomandate) pentru etichetarea nutrientilor poate fi inselatoare, deoarece nivelurile de referinta pot varia de la persoana la persoana. Mai mult, DZR nu este usor de utilizat precum un sistem de culori si prin urmare nu ofera aceeasi rapiditate in interpretare. Un sondaj efectuat de membrii BEUC printre consumatori (3000 de persoane) a relevat faptul ca vasta majoritate a respondentilor ar prefera o modalitate simplificata de etichetare pentru nutrientii principali, precum sistemul de culori', sustin reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Sursa: Agerpres, 19-03-2010, Vizualizari 371
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.