Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei

©

Autor:

Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
Pentru prima dată, bioinginerii medicali din cadrul Wake Forest Baptist Medical Center au măsurat anumite molecule specifice - indicatori ai osteoartritei și a altor afecțiuni inflamatorii, cu ajutorul unei tehnologii inovative.
În studiul preliminar s-a utilizat un senzor nanoporos în stare solidă pentru analiza acidului hialuronic. Acidul hialuronic este o moleculă naturală implicată în hidratarea țesuturilor, inflamații și lubrifierea articulară. Abundența și distribuția în fluidele biologice este recunsocută ca un indicator al inflamației ducând la osteoartrită și alte boli cronice inflamatorii și poate indica progresul bolii.

Noua tehnică prezintă sensiblitate crescută, viteză și necesitatea unei probe reduse pentru analiză, ceea ce o deosebește de alte tehnici.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Nature Communicaions.

Echipa a utilizat polimeri de acid hialuronic sintetic pentru a valida măsurătorile, și a utilizat platforma pentru a determina distribuția acidului hialuronic de dimensiuni mici extas din lichidul sinovial de la un model cabalin de osteoartrită.

Tehnica de măsurare include un microcip cu un singur orificiu sau por de câțiva nanometri diametru, de 5.000 mai mic decât un fir de păr uman, suficient pentru ca doar moleculele individuale să poată trece și să fie detectate și analizate. Astfel s-a determinat dimensiunea și distribuția moleculelor de acid hialuronic.

Prin prelevarea minim invazivă a unei cantități mici de fluid (în acest caz, lichid sinovial din genunchi) se poate identifica boala și se poate determina progresul pentru alegerea tratamentului optim.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-01-2019 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 1121
Bibliografie
Scientists use nanotechnology to detect molecular biomarker for osteoarthritis, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312085106.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  • Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea
  • Au fost identificate 9 noi gene asociate cu osteoartrita
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum