Pauzele dintre mese ajută la formarea amintirilor pe termen lung
Autor: Vasiliu Alina
Poate exista o legătură între odihna după masă și promovarea memoriei pe termen lung, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Research.
În acest studiu, oamenii de știință au studiat Aplysia californica și au ajuns la concluzia că cele două module distincte ale moleculelor de insulină sunt unificate într-un singur sistem care îndeplinește atât funcții metabolice, cât și neurotrope. Mai mult, au descoperit că o singură moleculă de insulină, produsă în sistemul nervos al acestei specii, întărește simultan contactele dintre neuroni și promovează memoria pe termen lung.
Cercetarea a implicat, de asemenea, monitorizarea reacției comportamentale la consumul de alimente - în acest caz, dieta lor regulată de alge marine.
„Noul nostru studiu susține ideea că un răspuns de tip „odihnă și digerare” ar putea fi conturat de evoluție pentru a promova formarea amintirilor pe termen lung”, a declarat Thomas Carew, unul dintre colaboratori.
Atunci când animalelor li s-a permis să mănânce, activitatea fizică a fost redusă și receptorii insulinei să încetat să lucreze.
Cercetătorii remarcă faptul că Aplysia californica și oamenii împărtășesc caracteristicile generale în ceea ce privește hormonul care formează sistemele de insulină și care are rolul de a controla nutriția, memoria și comportamentul. Cu toate acestea, la această specie, aceste funcții au rămas unificate, în timp ce la oameni au devenit, parțial, independente.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Expunerea la alcool, chiar și într-un singur episod, provoacă modificări permanente în creier
- Hărțile individualizate ale funcțiilor creierului pot îmbunătăți tratamentul pentru boala Parkinson
- Consumul unor diete sănătoase reduce depunerile plăcilor amiloide, un semn al bolilor neurodegenerative
- Când ne pierdem conștiența, creierul nu este „tăcut”
intră pe forum