Pensionarea timpurie poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe

©

Autor:

Pensionarea timpurie poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe

Un studiu realizat de profesori la Universitatea Binghamton din New York, arată că pensionarea anticipată poate accelera declinul cognitiv la persoanele în vârstă. Cercetătorii au analizat Sistemul de Pensii Rurale din China (NRPS) și Chestionarul Chinez de Sănătate și Pensionare longitudinal (CHARLS) pentru a determina cum planurile de pensionare afectează performanța cognitivă a participanților la plan.

Studiul a arătat că programul a avut efecte negative semnificative asupra funcționării cognitive la vârstnici, cele mai importante indicator de declin cognitiv fiind reamintirea întârziată (“delayed recall”), o măsură larg implicată în cercetările neurobiologice ca un predictor important al demenței.

Acest efect a fost mai puternic la femei. Studiul a arătat ca izolarea socială și lipsa de activitate mentală au efecte negative asupra performanței cognitive la vârstnici.


Reamintirea întârziată  este o evaluare a capacității de a-ți aminti informațiile după o anumită perioadă de timp, de exemplu după ce au trecut câteva minute sau câteva ore. Este comun ca persoanele în vârstă să aibă dificultăți în reamintirea întârziată, însă un declin semnificativ poate indica probleme suplimentare cu sănătatea cognitivă.

Acest studiu a avut ca obiectiv să analizeze în mod particular efectele programului NRPS în zonele rurale din China, iar rezultatele sale pot fi diferite în alte contexte culturale și economice. În plus, în timp ce programul a avut efecte negative asupra performanței cognitive, s-a constatat că a avut efecte pozitive asupra unor comportamente de sănătate, cum ar fi reducerea consumului de alcool.


Este important ca deciziile legate de politicile de pensionare să țină cont atât de beneficiile financiare, cât și de efectele asupra sănătății mentale și sociale a vârstnicilor. Ar trebui să se ia în considerare măsuri care să promoveze activități mentale și sociale în timpul perioadei de pensionare pentru a atenua aceste efecte negative.


Data actualizare: 11-01-2023 | creare: 11-01-2023 | Vizite: 434
Bibliografie
Binghamton University
Journal reference:
Nikolov, P., & Shahadath Hossain, M.,(2022) Do pension benefits accelerate cognitive decline in late adulthood? Evidence from rural China. Journal of Economic Behavior & Organization.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167268122004358?via%3Dihub
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum