Peptidele beta-amiloid, asociate cu boala Alzheimer, sunt secretate inclusiv de unele țesuturi periferice

©

Autor:

Peptidele beta-amiloid, asociate cu boala Alzheimer, sunt secretate inclusiv de unele țesuturi periferice
Un grup de cercetare compus din oameni de știință de la Universitatea din Osaka a descoperit că peptidele beta-amiloid, asociate adesea cu patologia Alzheimer, sunt secretate inclusiv în țesuturile periferice sensibile la glucoză și insulină. Studiul sugerează un posibil mecanism care leagă diabetul de boala Alzheimer și indică faptul că fluctuațiile nivelurilor de beta-amiloid din sânge, apărute în special pe fondul modificărilor comportamentelor alimentare, ar trebui să îi determine pe medici să fie precauți atunci când utilizează probe de sânge ca marker de diagnostic pentru boala Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit că beta-amiloid (Aβ) acționează asupra celulelor β pancreatice pentru a suprima secreția de insulină, reglând în acest mod nivelul de glucoză din sânge. Studiul, publicat în jurnalul oficial al Academiei Naționale de Științe, are implicații în ceea ce privește modul de diagnosticate a bolii Alzheimer.

În studiu, cercetătorii au explorat ipoteza conform căreia Aβ din sânge este secretat în țesuturile periferice, precum pancreasul, țesutul adipos, mușchii scheletici sau ficatul și ar putea contribui la metabolismul glucozei și insulinei. Ipoteza. În prima etapă a studiilor, cercetătorii au examinat efectele insulinei și glucozei asupra nivelurilor de Aβ din sângele șoarecilor care nu au consumat alimente sau lichide timp de 16 ore. Probele de sânge colectate la diferite intervale de timp de la injectarea cu glucoză au arătat o creștere tranzitorie a glucozei, insulinei și ale nivelului de beta-amiloid.

Într-o etapă finală a studiului, cercetătorii au adăugat glucoză și insulină în țesuturile periferice vii izolate (pancreas, țesut adipos, mușchi scheletici, ficat și rinichi) și au observat că acest lucru a dus la secretarea peptidelor beta-amiloid la diferiți stimuli (insulină sau glucoză) în mod diferit în majoritatea perifericelor izolate, cu excepția rinichiului, în care nu a fost identificat Aβ. Studiul oferă o explicație pentru prezența în sânge a peptidelor beta-amiloid și descrie un potențial mecanism care este responsabil pentru creșterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer în rândul pacienților cu diabet de tip 2.

sursa: Science Daily
foto: Osaka City University

Data actualizare: 17-03-2022 | creare: 17-03-2022 | Vizite: 396
Bibliografie
Mechanism linking type 2 diabetes to Alzheimer’s disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220315095012.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum