Peptidele beta-amiloid, asociate cu boala Alzheimer, sunt secretate inclusiv de unele țesuturi periferice
Autor: Teodorescu Mihai

Cercetătorii au descoperit că beta-amiloid (Aβ) acționează asupra celulelor β pancreatice pentru a suprima secreția de insulină, reglând în acest mod nivelul de glucoză din sânge. Studiul, publicat în jurnalul oficial al Academiei Naționale de Științe, are implicații în ceea ce privește modul de diagnosticate a bolii Alzheimer.
În studiu, cercetătorii au explorat ipoteza conform căreia Aβ din sânge este secretat în țesuturile periferice, precum pancreasul, țesutul adipos, mușchii scheletici sau ficatul și ar putea contribui la metabolismul glucozei și insulinei. Ipoteza. În prima etapă a studiilor, cercetătorii au examinat efectele insulinei și glucozei asupra nivelurilor de Aβ din sângele șoarecilor care nu au consumat alimente sau lichide timp de 16 ore. Probele de sânge colectate la diferite intervale de timp de la injectarea cu glucoză au arătat o creștere tranzitorie a glucozei, insulinei și ale nivelului de beta-amiloid.
Într-o etapă finală a studiului, cercetătorii au adăugat glucoză și insulină în țesuturile periferice vii izolate (pancreas, țesut adipos, mușchi scheletici, ficat și rinichi) și au observat că acest lucru a dus la secretarea peptidelor beta-amiloid la diferiți stimuli (insulină sau glucoză) în mod diferit în majoritatea perifericelor izolate, cu excepția rinichiului, în care nu a fost identificat Aβ. Studiul oferă o explicație pentru prezența în sânge a peptidelor beta-amiloid și descrie un potențial mecanism care este responsabil pentru creșterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer în rândul pacienților cu diabet de tip 2.
sursa: Science Daily
foto: Osaka City University
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive
- Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
- Deficitul de vitamină C este asociat cu tulburările cognitive la pacienții în vârstă
- Regiunile frontale drepte ale creierului sunt esențiale pentru funcțiile implicate în inteligența fluidă
- Boala Alzheimer, o realitate frecvent întâlnită
- E posibil ca o persoana cu dementa alzheimer sa manifeste spasme puternice?
- Atac de panica
- Despre Alzheimer
- Boala Alzheimer
- Mi-e teama de Alzheimer...
- Depresie sau alzhaimer?
- Bunica sufera de Alzheimer de 10 ani