Persoanele nocturne sunt mai predispuse la diabet

©

Autor:

Persoanele nocturne sunt mai predispuse la diabet

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital sugerează că persoanele cu obiceiuri de somn și trezire mai târzii au stiluri de viață mai puțin sănătoase și sunt mai predispuse la dezvoltarea diabetului decât cei cu obiceiuri de somn timpurii. Rezultatele studiului au fost publicate în Annals of Internal Medicine.

 

Detalii ale studiului

Studiul a analizat datele a 63.676 de asistente medicale din cadrul Nurses' Health Study II, colectate între anii 2009-2017. Au fost incluse informații auto-raportate despre cronotip (preferința pentru a fi o persoană de dimineață sau de seară), calitatea dietei, greutate, indicele de masă corporală, comportamentul legat de somn, fumat, consumul de alcool, activitatea fizică și istoricul familial de diabet.

 

Rezultate cheie

  • Aproximativ 11% dintre participante au raportat că au un cronotip "definitiv de seară", iar aproximativ 35% au raportat că au un cronotip "definitiv de dimineață".
  • Cronotipul de seară a fost asociat cu un risc crescut de 72% pentru diabet înainte de a lua în considerare factorii de stil de viață. După ajustarea pentru acești factori, riscul a scăzut la 19%.
  • Persoanele cu cronotipuri de seară au fost mai predispuse să consume alcool în cantități mai mari, să aibă o dietă de calitate scăzută, să doarmă mai puțin, să fumeze și să aibă un indice de masă corporală și rate ale activității fizice în intervalul nesănătos.

 

Implicații

Studiul sugerează că persoanele care se consideră "bufnițe" ar trebui să acorde o atenție mai mare stilului lor de viață, deoarece cronotipul lor de seară poate crește riscul de diabet de tip 2. De asemenea, cercetătorii au observat că asocierea dintre cronotipul de seară și riscul de diabet a fost valabilă doar pentru asistentele care lucrau în ture de zi, nu și pentru cele care lucrau în ture de noapte.


Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 144
Bibliografie
Chronotype, Unhealthy Lifestyle, and Diabetes Risk in Middle-Aged U.S. Women
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-0728
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ora de culcare la copii - recomandări în funcție de vârstă
  • Persoanele nocturne au un risc aproape dublu de calcifiere a arterelor coronare
  •