Postarea experiențelor personale pe rețele de socializare și efectul asupra memoriei

©

Autor:

Postarea experiențelor personale pe rețele de socializare și efectul asupra memoriei
Primul studiu care a evaluat efectul pe care rețelele de socializare îl au asupra memoriei sugerează că postarea experiențelor personale online îi ajută pe indivizi să și le amintească mult mai clar. Efectul este similar cu reflectarea asupra evenimentelor, povestirea acestora altor persoane sau descrierea lor în scris, despre care cercetările au arătat deja că au efecte benefice pentru memorare.

Postarea experiențelor personale pe Facebook, bloguri, Twitter și altele similare presupune împărtășirea acestora cu ceilalți, iar funcțiile interactive disponibile pe rețelele de socializare, conform autorilor studiului, contribuie la remodelarea manierei în care ne vom aminti aceste evenimente.

Memoria este selectivă, însă în cazul informațiilor postate public selecția nu o mai face doar memoria, ci un factor extern. De exemplu, Facebook reamintește periodic ce s-a întâmplat cu un an sau mai mulți în urmă, „forțând” utilizatorul să rememoreze acea amintire.

În studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Peking (China), cei 66 de participanți au ținut un jurnal timp de o săptămână, în care descriau pe scurt ce li s-a întâmplat în fiecare zi, cu excepția acțivităților de rutină, precum micul-dejun. Pentru fiecare activitate, trebuiau să menționeze dacă au postat sau nu despre ea online și să îi evalueze pe o scală în 5 trepte importanța personală și intensitatea emoțională asociată. La finalul săptămânii, participanții au primit un test privind numărul de evenimente pe care și le aminteau din zilele anterioare.

Cercetătorii au observat că postarea întâmplărilor pe rețelele de socializare este un factor predictiv pentru capacitatea participanților de a și le aminti la finalul săptămânii și la două săptămâni, indiferent de importanța și intensitatea emoțională pe care le aveau pentru ei.

Concluzia studiului este că ne amintim mult mai bine evenimentele postate online, indiferent de caracteristicile lor în termeni de semnificație personală.

Studiul a fost publicat în jurnalul Memory.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-02-2019 | creare: 09-09-2016 | Vizite: 937
Bibliografie
Posting personal experiences on social media may help you remember them in the future, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-personal-social-media-future.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum