Potențial tratament pentru mâncărimea cronică

©

Autor:

Potențial tratament pentru mâncărimea cronică
Pruritul cronic afectează aproximativ 15% din populație și este adesea cauzat de afecțiuni inflamatorii, cum sunt proriazisul și eczemele, dar este asociat și cu insuficiența renală, bolile hepatice și anumite forme de cancer și tulburări neurologice. Din păcate, multe dintre cazurile de mâncărime cronică nu au o cauză cunoscută, acestea fiind un mister pentru medici și foarte dificil de tratat.

În cadrul unui mic studiu, cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit că persoanele afectate de prurit cronic idiopatic s-au simțit mai bine în urma tratamentului cu tofacitinib (Xeljanz) - un medicament folosit în tratamentul artritei reumatoide. După o lună de tratament, toți cei cinci pacienți au raportat o ameliorare semnificativă a simptomelor (aproximativ 80%). Cercetările au fost publicate în jurnalul Cell.

„Deși studiul a fost de mică amploare, pacienții au remarcat îmbunătățiri remarcabile, au reușit să doarmă mai bine, fără mâncărimi, și viața li s-a îmbunătățit. Evident, sunt necesare mai multe cercetări, însă aceste rezultate preliminarii sunt încurajatoare”, a declarat Dr. Brian S. Kim, investigator principal.

Cercetările explică motivul pentru care pacienților cu eczemă li se vindecă pruritul în urma tratamentului cu dupilumab (Dupixent). Medicamente ca tofacitinib și dupilumab acționează direct asupra nervilor, nu doar asupra sistemului imunitar. Potrivit cercetătorilor, interleukina 4 (IL-4) stimulează direct celulele nervoase, producând mâncărimea. De asemenea, semnalele IL-4 pot produce pruritul cronic atât în prezența, cât și în absența inflamației, motiv pentru care tratamentele antiinflamatorii (cum ar fi cremele cu steroizi) sunt ineficiente.

În continuare, cercetătorii vor conduce studii pe un număr mai mare de pacienți și vor încerca să modifice medicamentul tofacitinib astfel încât acesta să elimine mâncărimea fără a afecta sistemul imunitar al pacientului.

Sursa: MedicalXpress
Sursa foto: Karen Elshout

Data actualizare: 14-11-2021 | creare: 12-09-2017 | Vizite: 8388
Bibliografie
Potential new therapy relieves chronic itch, link: https://medicalxpress.com/news/2017-09-potential-therapy-relieves-chronicitch.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce mă mănâncă pielea? (cauzele pruritului)
  • Legătura dintre alergii și sănătatea mentală
  • O cercetare recentă dezvăluie structura receptorilor care determină mâncărimile pielii
  •