Practicarea Tai Chi a ajutat la recuperarea vârstnicilor după un accident vascular cerebral

©

Autor:

Practicarea Tai Chi a ajutat la recuperarea vârstnicilor după un accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă un eveniment cardiovascular sever, cu numeroase complicații pe termen lung. Recent, o echipă de cercetători din China au realizat un studiu referitor la beneficiile practicării Tai Chi pentru pacienții care au supraviețuit în urma unui accident vascular cerebral. Lucrarea a fost publicată în jurnalul Stroke.
În prezent, ghidurile americane utilizate pentru tratarea pacienților cu AVC ischemic recomandă realizarea unui plan de recuperare inițiat la maximum șapte zile de la evenimentul cardiovascular și continuat minimum șase luni. Programul de recuperare constă în exerciții fizice de recăpătare a forței musculare, de reducere a gradului de pareză și de îmbunătățire a funcției cognitive și a memoriei. Cu toate acestea, metodele utilizate actual pentru reabilitarea pacienților cu AVC nu s-au dovedit pe deplin eficiente, fiind necesară identificarea de noi metode care să limiteze gradul de afectare prin complicațiile AVC.

Activități fizice precum practicarea yoga sau Tai Chi s-au dovedit de-a lungul timpului eficiente pentru recuperarea mobilității și a forței musculare, pentru îmbunătățirea echilibrului și chiar a sănătății mentale. Din acest motiv, cercetătorii din China și-au propus să investigheze modul în care practicarea Tai Chi ar putea avea efecte benefice și în cazul pacienților în perioada post-AVC.

Tai Chi reprezintă o artă marțială tradițională chineză și constă dintr-o serie de mișcări lente și atente ale mâinilor, brațelor, ale gâtului, picioarelor și ale trunchiului, toate acestea fiind combinate cu exersarea unei respirații profunde. Jie Zhao, Ph.D., autorul principal al studiului și lector la Universitatea Yunnan de Medicină Tradițională Chineză din Yunnan, China, a afirmat: „Tai Chi are o istorie lungă drept formă de exercițiu în China. Pentru a realiza acest studiu, am revizuit mișcările Tai Chi pentru persoanele care au slăbiciune sau paralizie parțială a membrelor. Rutina este adaptată astfel încât participanții să poată mișca un braț cu ajutorul brațului sănătos.”

Lotul de participanți pentru studiu a constat din 160 de adulți cu vârsta medie de 63 de ani, dintre care 81 de bărbați și 79 de femei. Participanții au fost pacienți la două spitale de medicină tradițională chineză din Kunming, China, suferind primul lor accident vascular cerebral ischemic. Un criteriu de includere în studiu a fost păstrarea utilizării a cel puțin un braț în urma evenimentului cardiovascular. Dintre participanții experimentului, jumătate au fost repartizați aleatoriu în programul de Tai Chi pentru a exersa acasă timp de trei zile pe săptămână timp de 11 săptămâni. Cealaltă jumătate a făcut parte din grupul de control, care a practicat acasă un program standard de exerciții de reabilitare a accidentului vascular cerebral timp de 12 săptămâni, prin mișcări ale membrelor superioare recomandate de spital.

Atât la începutul studiului, cât și în urma celor 12 săptămâni, toți participanții studiului au fost rugați să completeze chestionare de evaluare a funcției fizice și a stării psihologice, iar rezultatele au fost analizate și comparate de către echipa de cercetători. Rezultatele au fost promițătoare: participanții grupului Tai Chi au avut o funcție mai bună a mâinii, a brațului și un control al echilibrului în șezut mai bun prin comparație cu cei din grupul standard de reabilitare. De asemenea, practicarea Tai Chi s-a dovedit a reduce semnificativ simptomele depresiei, îmbunătățind activitățile de zi cu zi și calitatea vieții în comparație cu grupul de control.

sursa: News Medical
foto: ommL/E+ via Getty Images

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 590
Bibliografie
Sitting Tai Chi exercises improved recovery outcomes for older stroke survivors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220407101026.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telemedicina ar putea facilita diagnosticarea și tratamentul accidentelor vasculare cerebrale
  • Mai puțin de 1% dintre supraviețuitorii AVC respectă toate măsurile pentru sănătatea inimii
  • Exercițiile pentru brațe îmbunătățesc capacitatea motorie după AVC
  •