Jumătatea dreaptă a creierului ar putea prezice capacitatea de recuperare a limbajului după AVC în emisfera stângă

©

Autor:

Jumătatea dreaptă a creierului ar putea prezice capacitatea de recuperare a limbajului după AVC în emisfera stângă
Pacienții care suferă de afazie în urma unui AVC și au rezultate mai bune la testele de fluență a limbajului prezintă totodată o mai bună integritate structurală a materiei albe din girusul temporal medial drept, pars opercularis al girusului frontal inferior drept și girusul precentral drept.

Afazia este o tulburare de limbaj, cauzată cel mai adesea de leziunile cerebrale produse de un accident vascular cerebral (AVC). Afazia afectează poducerea și înțelegerea vorbirii, precum și capacitatea de a scrie sau citi.

Echipa de cercetători de la Beth Israel Deaconess Medical Center și Harvard Medical School din Boston, Massachusetts, SUA a folosit anizotropie fracționară (AF) pentru a evalua integritatea materiei albe la 33 de pacienți cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit un AVC în emisfera stângă în urmă cu în medie 2,5 ani. În pofida terapiei, toți pacienții sufereau de o formă de tulburare de limbaj care în cele din urma a evoluat spre diverse grade de afazie.

Cercetătorii au comparat valorile AF ale pacienților cu cele ale 13 persoane sănătoase și au descoperit că pacienții cu rezultate mai bune la măsurarea fluenței și eficienței vorbirii aveau valori semnificativ mai mari în girusul precentral și în pars opercularis al girusului frontal inferior, dar nu și în girusul temporal medial. Astfel, se pare că emisfera dreaptă suferă o reorganizare ce ajută la recuperarea vorbirii.

Studiul publicat în revista medicală Neurology sugerează faptul că remodelarea emisferei drepte este un mecanism benefic și nu maladaptativ sau un epifenomen, așa cum sugerau studiile precedente. „Această informație poate duce la apariția unor noi obiective pentru intervențiile inovative, cum ar fi stimularea cerebrală, ce poate modula și facilita focalizat activitatea cerebrală”, spune Dr. Gottfried Schlaug, autorul studiului.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 20-03-2020 | creare: 05-04-2016 | Vizite: 5112
Bibliografie
1. Right brain predicts post-stroke speech recovery, link: https://www.news-medical.net/news/20160405/Right-brain-predicts-post-stroke-speech-recovery.aspx
2. Right brain may help predict recovery of language after stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160330184236.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
  • Alți 22 noi factori de risc genetic pentru AVC
  • Recuperarea motorie după AVC accelerată de stimularea nervului vag
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum