Prednisonul administrat săptămânal ar putea trata obezitatea

©

Autor:

Prednisonul administrat săptămânal ar putea trata obezitatea
Un nou studiu al cercetătorilor de la Northwestern University arată că șoarecii de laborator obezi câștigă masă musculară și pierd țesut adipos dacă le este administrat prednison o dată pe săptămână. Aceștia, care în paralel cu medicația corticosteroidă au avut o dietă bogată în grăsimi, au înregistrat o rezistență crescută la exerciții fizice și au devenit mai puternici. Mecanismul pe care echipa îl bănuiește ca stând în spatele acestui fenomen este unul de favorizare a absorbției proteice la nivel muscular de către acest medicament.
Conform doctorului Elizabeth McNally, prednisonul administrat zilnic poate induce apariția obezității și a sindromului metabolic. Cu toate acestea, rezultatele obținute în urma medicației corticosteroide săptămânale au evidențiat că prednisonul administrat cu această frecvență nu are efecte negative la nivelul organismului, ci ar putea reprezenta o abordare de tratament pentru obezitate, datorită efectului său de favorizare a absorbției de nutrienți în mușchi. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acești șoareci prezentau niveluri crescute de adiponectină, un hormon derivat din grăsimi care prezintă un rol important în protejarea organismului împotriva apariției diabetului și a rezistenței la insulină. Astfel, conform doctorului, adiponectina ar putea fi un marker biologic important pentru determinarea dozelor de prednison ce au efecte benefice la oameni.

Mattia Quattrocelli, unul dintre autorii studiului, afirmă că natura diferită a efectelor pe care medicamentele glucocorticoide le au asupra organismului la diverse doze este uimitoare. Conform acesteia, în ciuda faptului că administrarea zilnică a prednisonului induce apariția obezității, dozarea aceluiași medicament în alt mod inversează acest efect, îmbunătățind metabolismul muscular și consumul de energie, având și un efect de reducere a stresului metabolic indus de o dietă bogată în grăsimi.

Cercetătorii atenționează că oamenii pot avea răspunsuri diferite la administrarea de prednison, acestea fiind majoritar dependente de doză. De aceea, McNally plănuiește să determine care biomarkeri sunt cei mai importanți pentru a marca un răspuns benefic al prednisonului la nivelul organismului. În plus, aceștia menționează și că medicamentul trebuie administrat seara, deoarece efectele benefice asupra șoarecilor s-au înregistrat preponderent dimineața, iar oamenii au un ritm circadian inversat față de aceștia.

sursa: Science Daily
foto: Autor principal Elizabeth McNally, MD, PhD, Elizabeth J. Profesor de Medicină Genetică și director al Centrului de Medicină Genetică.

Data actualizare: 07-04-2022 | creare: 07-04-2022 | Vizite: 357
Bibliografie
Can weekly prednisone treat obesity?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401122235.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum