Preferințele alimentare ale copiilor cu sindrom Down îi pot predispune pe aceștia la deficiențe nutriționale

©

Autor:

Preferințele alimentare ale copiilor cu sindrom Down îi pot predispune pe aceștia la deficiențe nutriționale
Un studiu recent publicat în Journal of Texture Studies arată că persoanele cu sindrom Down preferă alimentele cu textură crocantă sau alimentele uleioase și nu le apreciază pe cele lipicioase sau sfărâmicioase. Preferințele acestora pot duce la o dietă mai puțin nutritivă, care le poate crește riscul de a dezvolta multiple afecțiuni.
La nivel global, sute de mii de copii se nasc anual cu sindrom Down, o afecțiune genetică cauzată de o copie suplimentară a cromozomului 21, caracterizată prin modificări specifice ale aspectului facial și un grad diferit de retard mintal. Deficiențele de hrănire și înghițire reprezintă un predictor cheie al riscului de deces în rândul celor care suferă de sindrom Down. Deși se cunoaște faptul că un copil cu sindrom Down mănâncă de regulă mai puțin decât un copil tipic, până în prezent nu au existat studii care să investigheze potențiala influență a texturii alimentelor asupra dorinței de alimentare.

Pentru studiu, cercetătorii au trimis cutii cu diferite feluri de alimente către 218 copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani din mai multe state americane, dintre care 111 cu sindrom Down și restul cu dezvoltare tipică. Cutiile conțineau patru tipuri diferite de mâncare, fiecare tip fiind încadrat în alt grup de textură. Astfel, cercetătorii au exclus posibilitatea ca cei mici să opteze pentru un anumit aliment datorită gustului său și nu datorită texturii.

Concluziile studiului arată că textura alimentelor influențează alegerile copiilor cu sindrom Down, iar unele opțiuni sunt favoritele acestora. Folosind informațiile din studiul actual, companiile din industria alimentară ar putea concepe alimente special pentru copiii cu sindrom Down, cu textura favorită a acestora, dar care să ofere beneficiile nutriționale pe care în prezent le oferă alimentele respinse de copii.

sursa: Science Daily
foto: Carolyn Ross works with a child participating in a recent study. Washington State University

Data actualizare: 02-04-2023 | creare: 31-08-2022 | Vizite: 516
Bibliografie
Food texture key to eating habits in children with Down Syndrome, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220829130005.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ingrediente nesănătoase ascunse în alimentele pentru copii
  • Copiii care urmăresc emisiuni de gătit cu mâncare sănătoasă sunt mai predispuși să mănânce sănătos
  • Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum