Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă

©

Autor:

Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă

Potrivit unei noi afirmații științifice, cum sunt hrăniți copiii ar putea fi la fel de important ca și tipul de aliment pe care îl consumă. Încurajarea copiilor să ia decizii proprii legată de alimentație, într-un mediu organizat și bazat pe alegeri alimentare sănătoase, se corelează cu un comportament alimentar mai sănătos pe termen lung.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.

Cu toate că majoritatea copiilor au o abilitate înnăscută de a se opri din mâncat atunci când se simt plini, ei sunt influențați și de mediul de acasă, spre exemplu de dorințele și cererile ingrijitorilor lor în timpul meselor. Dacă un copil simte presiune din partea ingrijitorului să mănânce, atunci poate fi mai dificil pentru el să își asculte instinctele care îi spun să se oprească când este plin.

Încurajând copiii să aleagă ce și, mai ales, cât de mult să mănânce, într-un mediu ce promovează alegerile alimentare sănătoase, ei vor deveni capabili să își dezvolte propriile convingeri și decizii despre mâncare. Mai mult, i-ar putea determina să își creeze comportamente alimentare corelate cu o greutate sănătoasă pe durata întregii vieți.

Conform studiului, părinții și îngrijitorii ar trebui să fie modele pozitive pentru copii, construind un mediu care sprijină alegerile alimentare sănătoase, mai degrabă decât un mediu bazat pe controlul copiilor în ceea ce privește mâncarea și greutatea corporală.

Câteva dintre metodele prin care ei pot face acest lucru sunt:

 • Să permită copiilor să aleagă tipul de alimente pe care doresc să le consume, dintr-o listă de alimente sănătoase
 • Să planifice mesele la anumite ore
 • Să evite forțarea copiilor să mănânce mai mult decât își doresc
 • Să servească în mod regulat mâncăruri sănătoase sau noi, pe lângă cele care îi plac copilului
 • Să fie atenți dacă copilul oferă vreun semn verbal sau non-verbal cum că s-ar fi săturat
 • Să mănânce alături de copil, împărtășind cu el plăcerea dată de o alimentație sănătoasă


Totuși, ar putea fi o provocare pentru unii părinți și îngrijitori să îi lase pe copii să ia propriile decizii, mai ales dacă micuții nu își doresc să încerce mâncăruri noi. Este bine de știut că aceste comportamente sunt considerate normale în copilăria timpurie (între 1 și 5 ani), când copiii încă învață despre gusturile și texturile diverselor alimente solide. Deși metodele la care apelează părinții și îngrijitorii pentru a rezolva această problemă pot fi impunerea unor reguli rigide și oferirea de recompense sau pedepse, cercetătorii nu le încurajează, dat fiind faptul că sunt eficiente pe termen scurt, existând chiar posibilitatea unor consecințe negative pe termen lung. Mai mult, acest comportament autoritar ar putea predispune copiii să mănânce chiar și atunci când nu le este foame sau să mănânce mai puține alimente sănătoase, cu mai multe calorii, ceea ce poate crește riscul de obezitate și tulburări alimentare.

La polul opus, când îngrijitorii permit copilului să mănânce ceea ce își dorește, atunci când își dorește, acest lucru nu îl va ajuta pe micuț să dezvolte comportamente alimentare sănătoase. Cercetătorii susțin că această variantă ar putea crește și ea riscul de obezitate.

Potrivit oamenilor de știință, există câteva strategii care pot crește varietatea de alimente consumate de copil în primii ani de viață, dacă acesta este mofturos. Spre exemplu, putem să îi oferim în mod repetitiv o gamă largă și variată de alimente sănătoase, ceea ce va crește probabilitatea ca acesta să le accepte la un moment dat, mai ales dacă vin alături de mâncarea preferată. De asemenea, dacă noi mâncăm cu poftă un aliment în fața copilului, acesta ar putea să îl accepte eventual.

Este bine de știut că strategiile ar putea să nu funcționeze la toți copiii iar îngrijitorii nu trebuie să se streseze sau învinovățească pentru comportamentul alimentar al acestora. Fiecare copil este unic și poate avea să nu tendința de a face alegeri alimentare sănătoase pe măsură ce crește. Importantă este creerea pe durata copilăriei a unui mediu ce promovează abilitățile decizionale și expunerea la o varietate de alimente nutritive și sănătoase.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 14-05-2020 | creare: 14-05-2020 | Vizite: 690
Bibliografie
Healthy eating behaviors in childhood may reduce the risk of adult obesity and heart disease: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200511092923.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
 • Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
 • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum