Presiunea de a slăbi în adolescență afectează stima de sine două decenii mai târziu

©

Autor:

Presiunea de a slăbi în adolescență afectează stima de sine două decenii mai târziu
Studiul recent efectuat în Anglia pe o cohortă longitudinală (studiul Avon, cunoscut și sub numele de ”Children of the 90s”) cuprinzând 4.060 de adulți a explorat factorii demografici, socio-economici și din parcursul vieții care influențează internalizarea stigmatului greutății (ISG). Rezultatele arată că femeile, minoritățile sexuale și persoanele defavorizate socio-economic experimentează nivele mai ridicate de internalizare a stigmatului greutății. Aceste diferențe nu sunt explicate doar de diferențele în indicele de masă corporală (IMC), subliniind impactul profund și de lungă durată al experiențelor sociale timpurii asupra sănătății psihologice adulte.
În cadrul studiului, internalizarea stigmatului greutății (ISG) a fost măsurată la vârsta de 31 de ani folosind scala modificată de internalizare a prejudecăților legate de greutate, care evaluează auto-atribuirea stereotipurilor negative legate de greutate și autoevaluarea pe baza greutății. Analiza a inclus factori precum sexul, orientarea sexuală, etnia și poziția socio-economică în copilărie și la maturitate, precum și influențele familiale și sociale din adolescență și tinerețe.

Rezultatele, publicate în jurnalul The Lancet Regional Health - Europe, arată că presiunile sociale, cum ar fi comentariile negative legate de greutate din partea părinților sau presiunile media de a slăbi, au fost puternic asociate cu ISG în viața adultă. De asemenea, experiențele de intimidare din adolescență și prima tinerețe au fost legate de nivele mai ridicate de ISG la vârsta de 31 de ani. Interesant este că, deși bărbații și femeile minoritari sexual au raportat nivele mai ridicate de ISG comparativ cu omologii lor heterosexuali, diferența a fost mai accentuată în rândul bărbaților.

Aceste descoperiri sugerează că intervențiile timpurii care abordează stigmatizarea legată de greutate și intimidarea ar putea reduce internalizarea acestor prejudecăți și consecințele sale negative asupra sănătății mintale. Studiul subliniază necesitatea unor politici și practici care să promoveze o abordare mai respectuoasă și mai puțin judecătoare în discuțiile despre greutate în media, în spațiile publice și în familii și care să răspundă eficient la intimidarea în școli, locuri de muncă și alte situații. Aceste rezultate sunt cruciale având în vedere prevalența presiunilor de a slăbi și a discriminării legate de greutate în multe culturi din întreaga lume.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 206
Bibliografie
Pressure to lose weight in adolescence linked to how people value themselves almost two decades later, link: https://medicalxpress.com/news/2024-04-pressure-weight-adolescence-linked-people.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum