Prezicerea riscului de boli cardiovasculare la pacienții cu diabet

©

Autor:

Prezicerea riscului de boli cardiovasculare la pacienții cu diabet
Noi cercetări s-au axat pe dezvoltarea unor modele de predicție pentru riscurile bolilor cardiovasculare (BCV), concentrându-se pe includerea diabetului ca factor de risc. Modelele anterioare, cum ar fi ghidurile europene și Evaluarea sistematică a riscului coronarian (SCORE) au limitări și nu consideră diabetul ca un factor de predicție a bolii BCV. În 2021, a fost lansată o versiune actualizată a SCORE, numită SCORE 2, care încorporează date din mai multe studii europene de cohortă. Cu toate acestea, nici SCORE, nici SCORE 2 nu consideră diabetul ca factor de risc.
Un nou model numit SCORE 2D a fost dezvoltat special pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Modelul a extins algoritmii SCORE 2 și a inclus variabile specifice diabetului, cum ar fi vârsta la debutul diabetului, rata estimată de filtrare glomerulară și hemoglobina glicata A1c (HbA1c). SCORE 2D a fost validat folosind diferite cohorte europene și a arătat performanțe promițătoare în prezicerea riscurilor de boală CV pentru persoanele cu diabet de tip 2 din întreaga Europă.

Deși SCORE 2D este un pas înainte, are încă limitări care necesită o evaluare suplimentară. Factori de risc suplimentari, cum ar fi albuminuria, nu au fost luați în considerare din cauza disponibilității datelor. În ciuda acestor limitări, utilizarea SCORE 2D ar putea ajuta clinicienii în diagnosticarea și tratarea bolii CV la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

sursa: News Medical
foto: NicoElNino / Shutterstock.com

Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 255
Bibliografie
SCORE 2D predicts risk of cardiovascular disease in patients with diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20230615/SCORE-2D-predicts-risk-of-cardiovascular-disease-in-patients-with-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum