Primul transplant de pancreas realizat la Institutul Fundeni

Data publicării: 26-03-2007

 Bucuresti/Rompres/ - La Institutul Clinic Fundeni a fost efectuat in premiera, in noaptea de duminica spre  luni, un dublu transplant - de rinichi si pancreas.
 Organele au fost prelevate de la doi donatori aflati in moarte cerebrala, respectiv o femeie in varsta de 23 de ani cu traumatism cranio-cerebral, de la Spitalul de Urgenta Floreasca, si un copil de 9 ani, tot cu traumatism cranio-cerebral, din Cluj. Cei doi au salvat cinci vieti.
 De la femeia de 23 de ani au fost recoltate rinichii, ficatul, pancreasul si cordul, iar de la baietelul de noua ani ficatul si rinichii. Rinichii au fost transplantati la Cluj si la Fundeni, ficatul si pancreasul - la Fundeni, si cordul - la Spitalul de Urgenta Floreasca.
 La Institutul Clinic Fundeni, Clinica de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, echipa alcatuita din prof.dr. Irinel Popescu, prof.dr. Vasile Sarbu de la Constanta, prof.dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie din Cluj a efectuat un transplant de rinichi si pancreas la o pacienta de 29 de ani din Constanta. Aceasta suferea de o forma grava de diabet si facea si dializa renala.
 Prof.dr. Irinel Popescu a declarat pentru ROMPRES ca se face transplant de pancreas la diabetici numai in cazul in care pacientul are asociata si insuficienta renala, ceea ce presupune dializa. El a precizat ca rinichiul pentru pacienta a fost prelevat de la un donator in viata. Prin transplantul de rinichi si pancreas se asigura o imbunatatire a starii de sanatate a celui afectat. Acest tip de transplant este recomandat pana in 45 de ani, intrucat functioneaza mai bine. Dupa aceasta varsta este de preferat sa se faca transplant cu insule pancreatice, aceasta conducand la o ameliorare evidenta a starii de sanatate a pacientului, a mentionat reputatul chirurg.
 El a adaugat ca prof.dr. Mihai Lucan a fost cel care a realizat, in premiera nationala, primul transplant de rinichi si pancreas, la Institutul de la Cluj, si a participat la interventia de la Bucuresti, el fiind specializat in aceasta tehnica. Prof.dr. Vasile Sarbu este cel care a realizat primele transplante de insule pancreatice in cazul pacientilor cu pancreatita cronica, la Constanta.
 Prof.dr. Irinel Popescu a spus ca se va incheia un parteneriat cu prof.dr. Constantin Ionescu-Targoviste de la Institutul de Boli de Nutritie "Paulescu" pentru acest tip de transplant. El a mentionat ca trebuie sa se gaseasca o formula de acreditare pentru transplantul dublu, respectiv renal si de pancreas, pentru medicii care il realizeaza, precum si o formula de alocare a organelor.
 Pe lista de asteptare pentru transplant hepatic se afla alte 100 de persoane, a precizat prof.dr. Irinel Popescu, adaugand ca, in acest an, au fost facute pana acum sase transplante. Au venit si banii alocati pentru programul de transplant, este vorba de aproape o mie de miliarde de lei vechi, dintre care peste 500 sunt pentru tratamentul post-transplant, a mai spus Irinel Popescu, presedinte al Comisiei stiintifice a Agentiei Nationale pentru Transplant.
 In ceea ce priveste acordul pentru transplant, prof.dr. Irinel Popescu considera ca ar trebui sa se opteze pentru acordul prezumat, intrucat este foarte greu sa ceri acordul familiei pentru donarea de organe cand aceasta are un decedat. In acest sens, ar trebui instituit un registru electronic, iar cei care nu vor sa doneze sa se pronunte inca din viata. Oricum, a  spus prof.dr. Irinel Popescu, chiar si asa se mai cere acordul familiei inainte de prelevare de organe.

 

Sursa : Rompres

26-03-2007, Vizualizari 5700
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.