Privirea copacilor poate scădea nivelul de stres, chiar dacă te afli în oraș

©

Autor:

Privirea copacilor poate scădea nivelul de stres, chiar dacă te afli în oraș
Deși efectele benefice ale naturii pentru starea de spirit sunt deseori invocate atunci când vorbim despre stres, foarte puțini oameni de știință au încercat să cuantifice aceste efecte.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Universitatea din Hong Kong este printre primele care au măsurat influența vizionării unui peisaj cu arbori asupra reducerii nivelului de stres.

Cei 160 de participanți au fost solicitați să se pregătească pentru susținerea unui discurs și să facă scăderi în fața unui juriu, activități menite să le producă un nivel considerabil de stres. Apoi li se dădea spre vizionare o înregistrare video din 10 disponibile, cu o durată de 6 minute, care prezentau imaginea panoramică (360º) a orașului. Înregistrările variau în ceea ce privește densitatea copacilor surprinși în imagine, de la 0 la 70%.

Pentru măsurarea nivelului de stres, participanții au răspuns la chestionare în trei momente ale desfășurării studiului: înainte de cele două sarcini, după calculele matematice și ulterior după o scurtă pauză de la finalizarea lor.

Raportând acest nivel de stres auto-perceput la înregistrările video, cercetătorii au observat tendința ca stresul să scadă cu cât densitatea copacilor din înregistrarea vizionată era mai mare. Rezultatele sugerează că activități precum plimbarea de-a lungul unei străzi mărginite de copaci sau într-un parc cu mulți arbori ar avea efecte pozite semnificative pentru starea noastră mentală. Aceste rezultate vin la scurt timp după ce un alt studiu, publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health, a arătat că simpla vizionare a unor imagini cu natura ajută la scăderea nivelului de stres, datorită activării sistemului nervos parasimpatic.

Astfel, avem cel puțin un motiv în plus să petrecem mai mult timp în natură.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 12-05-2019 | creare: 10-05-2016 | Vizite: 1103
Bibliografie
Looking at trees can reduce your stress levels, even in the middle of a city, link:
https://www.sciencealert.com/new-plastic-free-wrap-keeps-fruit-fresh-for-more-than-a-week-outside-the-fridge
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •