Problemele de digestie (tulburările gastrointestinale)

©

Autor:

Problemele de digestie (tulburările gastrointestinale)

Tulburările gastrointestinale reprezintă o gamă largă de afecțiuni ce se manifestă la nivelul tractului gastro-intestinal, ce include, printre altele, stomacul, intestinul subțire și gros, esofagul sau pancreasul. Problemele de digestie pot varia ca severitate, de la probleme ușoare și temporare, până la probleme cronice și severe. Tulburările gastrointestinale pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui individ, astfel că recunoașterea simptomelor este importantă pentru prevenirea complicațiilor. (1, 2)

Semne și simptome asociate cu problemele de digestie (tulburările gastrointestinale)

Tulburările gastrointestinale sunt o categorie largă de afecțiuni ale sistemului digestiv, extrem de comune, care pot avea o multitudine de simptome. În funcție de tipul și severitatea afecțiunii, pacienții cu probleme de digestie pot experimenta:

 • disconfort sau durere abdominală (durerea poate fi acută sau surdă, persistentă sau intermitentă și poate varia ca intensitate);
 • diaree (prezența scaunelor lichide sau apoase, frecvente, este indicativă pentru numeroase tulburări gastrointestinale, inclusiv infecții, sindromul intestinului iritabil sau intoleranțe alimentare);
 • constipație (dificultatea sau incapacitatea de a avea scaun poate fi cauzată de deshidratare, alimentație inadecvată, medicamente sau alte afecțiuni gastrointestinale);
 • balonare și flatulență (cauzate în general de consumul anumitor alimente și de diverse intoleranțe);
 • greață și vărsături (simptome comune care pot indica o infecție, o otrăvire alimentară, o sarcină sau o afecțiune mai gravă precum ulcerul sau obstrucția intestinală. (1, 2, 4)


Simptomele mai puțin frecvente:

 • sângerări digestive (sângele în scaun, fie roșu aprins, fie închis la culoare, poate indica hemoroizi, fisuri anale, polipi sau cancer colorectal);
 • anorexie sau lipsa poftei de mâncare (poate fi semnul unui dezechilibru sau al unei afecțiuni gastrointestinale mai grave);
 • pierdere în greutate neașteptată (deși poate avea multe cauze, o pierdere semnificativă în greutate fără un motiv aparent ar trebui investigată, deoarece poate semnala o tumoră canceroasă);
 • dificultăți la înghițire sau disfagie (poate indica o problemă cu esofagul sau o obstrucție);
 • modificări ale culorii sau consistenței scaunului (scaunele decolorate, pale sau cu aspect diferit de cel normal pot indica o problemă la nivelul ficatului sau al tractului digestiv superior). (2, 4)


Ce sunt bolile sistemului digestiv?

Bolile sistemului digestiv se referă la afecțiunile care implică oricare parte a tractului gastro-intestinal (de la gură până la anus) și organele asociate, precum ficatul, vezica biliară și pancreasul. În funcție de prezența sau absența unor anomalii vizibile ale organului sau țesutului afectat, afecțiunile sistemului digestiv pot fi clasificate în:

 • afecțiuni funcționale (funcția digestivă este perturbată fără o anomalie structurală vizibilă);
 • afecțiuni structurale (există modificări vizibile ale organului sau țesutului afectat, care pot fi identificate prin examinări fizice, teste imagistice sau biopsii).


Principalele tulburări gastrointestinale funcționale includ sindromul intestinului iritabil (SII), dispepsia funcțională, balonarea funcțională, constipația funcțională și diareea funcțională. Termenul "funcțională" indică faptul că simptomele nu sunt cauzate de o anomalie structurală sau organică vizibilă în sistemul digestiv. În schimb, condițiile se datorează unei disfuncții a modului în care sistemul digestiv funcționează.

Tulburările gastrointestinale structurale includ, printre altele:

Refluxul gastroesofagian (GERD)

GERD este rezultatul unei funcționări defectuoase a sfincterului esofagian inferior, care determină reîntoarcerea în esofag a acidului stomacal. Refluxul gastroesofagian provoacă simptome precum arsuri stomacale, regurgitație acidă și uneori durere toracică. Factorii de risc includ dieta, obezitatea, sarcina și consumul de tutun. (5, 6)

Sindromul intestinului iritabil (IBS)

IBS este o tulburare funcțională a intestinului gros, caracterizată prin dureri abdominale, balonare și modificări ale tranzitului intestinal, fie sub formă de diaree, constipație sau alternanța lor. Cauza exactă a IBS nu este cunoscută, dar se crede că este influențată de factori precum dezechilibrele din microbiota intestinală, infecțiile gastrointestinale anterioare și stresul. (2, 7, 8)

Boala Crohn și colita ulcerativă

Boala Crohn, împreună cu colita ulcerativă, sunt două dintre cele mai comune boli inflamatorii intestinale, similare în ceea ce privește modul de apariție, dar diferite în privința locației și a naturii inflamației. Boala Crohn, caracterizată prin inflamație transmurală, poate afecta orice segment al tractului gastrointestinal, în timp ce colita ulcerativă afectează exclusiv colonul și se limitează la mucoasa sa. (9, 10)

Gastrita și ulcerul peptic

Gastrita, cauzată de factori precum infecții, alcool, stres sau medicamente antiinflamatorii, reprezintă inflamația mucoasei stomacului. Ulcerul peptic, pe de altă parte, este o eroziune în mucoasa stomacului sau a duodenului. Principalele cauze pentru ambele afecțiuni sunt infecția cu Helicobacter pylori și utilizarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). (3, 11, 12)

Cancerele gastro-intestinale

Cancerul în sistemul digestiv este rezultatul creșterii necontrolate a celulelor în diferite părți ale tractului gastro-intestinal sau în organele asociate. Principalele tipuri de cancer care pot afecta organe ale tractului digestiv și care determină probleme de digestie includ:

 • cancerul colorectal (afectează colonul și/sau rectul);
 • cancerul esofagian (apare în esofag, tubul muscular care leagă gâtul de stomac);
 • cancerul gastric (sau cancerul stomacal);
 • cancerul pancreatic (apare în pancreas, un organ vital situat în spatele stomacului);
 • cancerul hepatic (se dezvoltă în ficat și în general sunt rezultatul metastazelor de la alte părți ale corpului). (13, 14)


Diagnostic

Identificarea corectă a tulburărilor gastrointestinale necesită o abordare sistematică. Procesul începe adesea cu o evaluare a istoricului medical al pacientului, care poate oferi indicii esențiale despre sursa problemelor. Examenul fizic poate dezvălui semne de inflamație, blocaj gastric sau sângerare.

În funcție de simptome, pot fi recomandate teste de laborator pentru a verifica prezența anumitor infecții sau dezechilibre. În unele cazuri, testele imagistice (precum endoscopia, colonoscopia sau scanările CT) pot fi esențiale pentru a vizualiza direct părțile afectate ale tractului gastrointestinal. Dacă există suspiciunea unui cancer, pot fi necesare, pe lângă testele imagistice:

 • biopsii (pentru a confirma prezența celulelor canceroase;
 • teste de stadializare (pentru a determina extinderea și răspândirea cancerului în alte părți ale corpului)
 • analize sanguine (pentru a detecta și monitoriza anumite tipuri de cancer gastro-intestinal);
 • proceduri endoscopice (precum colonoscopia sau sigmoidoscopia). (1, 2, 5, 7, 13)


Tratament

Tratamentul pentru problemele de digestie (tulburările gastrointestinale) variază în funcție de tipul și severitatea tulburării. În multe situații, o tulburare digestivă poate fi ameliorată prin simpla modificare a dietei și a stilului de viață. De exemplu, o persoană care suferă de reflux gastroesofagian poate să își amelioreze simptomele prin evitarea alimentelor care îi cauzează simptomele, consumul unor mese mai mici și evitarea adoptării unei poziții culcat imediat după masă. (2, 5)

Pentru afecțiuni mai severe, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, tratamentul poate implica medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare sau, în unele cazuri, chiar intervenții chirurgicale pentru a îndepărta părțile afectate ale intestinului. Terapiile biologice sunt, de asemenea, tot mai frecvent utilizate pentru a trata aceste boli inflamatorii cronice. (9, 10)

În cazul infecțiilor gastrointestinale, este esențială administrarea corectă a medicamentelor antivirale sau antibiotice, în funcție de agentul patogen implicat. Pe de altă parte, în cazul tulburărilor funcționale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, managementul poate fi mai complex, implicând o combinație de terapii, inclusiv psihologice. (2)

În ceea ce privește cancerele gastrointestinale, strategiile de tratament depind de stadiul, tipul și localizarea cancerului. Tratamentul pentru cancer poate presupune extirparea maselor tumorale, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie. Este crucial ca pacienții să fie monitorizați regulat pentru a evalua eficacitatea tratamentului și pentru a detecta orice semne de recurență sau complicații. În contextul cancerului, suportul psihologic și consilierea sunt, de asemenea, vitale pentru a asista pacientul în timpul tratamentului. (13, 14)

Prevenție

Pentru a menține sănătatea sistemului digestiv, este recomandat ca dieta să fie una echilibrată, să se evite pe cât posibil alimentele care declanșează simptomele (în cazul anumitor patologii) și să se evite tutunul și alcoolului. De asemenea, este important ca greutatea corporală să fie menținută într-un prag normal, iar cantitatea de lichide consumate zilnic să fie una adecvată. Alte măsuri care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a unor probleme digestive:

 • practicarea regulată a exercițiilor fizice;
 • consumul regulat de fibre;
 • evitarea consumului excesiv de alimente procesate sau cu un conținut ridicat de grăsimi saturate;
 • limitarea consumului de băuturi carbogazoase;
 • practicarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau yoga;
 • efectuarea unor controale medicale periodice, mai ales dacă există istoric familial de afecțiuni gastrointestinale. (1, 15)


Concluzie

Problemele de digestie, ce variază de la simptome ușoare până la afecțiuni severe, sunt adesea un indicator al sănătății interne a unui individ și al stilului de viață urmat de către acestea. Factori precum alimentația, obiceiurile zilnice și stresul pot avea un impact major asupra funcționării optime a sistemului digestiv. Menținerea sănătății sistemului digestiv este o componentă cheie a bunăstării, cu implicații majore asupra sănătății generale. Prevenția, detectarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale în gestionarea și combaterea tulburărilor gastrointestinale. Diagnosticul corect și un tratament adaptat pot asigura o calitate optimă a vieții și pot preveni complicațiile pe termen lung.


Data actualizare: 17-08-2023 | creare: 17-08-2023 | Vizite: 551
Bibliografie
(1) Gastrointestinal Diseases, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7040-gastrointestinal-diseases
(2) Digestive diseases, https://medlineplus.gov/ency/article/007447.htm
(3) 9 Common Digestive Conditions From Top to Bottom, https://www.everydayhealth.com/digestive-health/common-digestive-conditions-from-top-bottom
(4) How to know if common stomach issues may be due to common digestive disorders, https://www.medicalnewstoday.com/articles/list-of-digestive-disorders
(5) Gastroesophageal reflux disease (GERD), https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
(6) Acid Reflux (GER & GERD) in Adults, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults
(7) Irritable bowel syndrom, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
(8) Irritable Bowel Syndrome (IBS), https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome
(9) Crohn's disease and ulcerative colitis, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/crohns-disease-and-ulcerative-colitis
(10) Ulcerative Colitis vs Crohn's Disease, https://www.uclahealth.org/medical-services/gastro/ibd/what-ibd/ulcerative-colitis-vs-crohns-disease
(11) Introduction to Gastritis and Peptic Ulcer Disease, https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/introduction-to-gastritis-and-peptic-ulcer-disease
(12) Gastritis and Peptic Ulcer Disease: What You Should Know, https://www.bumrungrad.com/en/health-blog/june-2019/gastritis-and-peptic-ulcer-disease
(13) Gastrointestinal Cancers, https://www.yalemedicine.org/conditions/gastrointestinal-cancers
(14) Gastrointestinal Cancers, https://gi.org/topics/gastrointestinal-cancers
(15) Preventing Digestion Problems, https://www.healthline.com/health/digestive-health-maintenance
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum