Exercițiul fizic în exces poate cauza tulburări gastrointestinale

Exercițiul fizic în exces poate cauza tulburări gastrointestinale

©

Autor:

Exercițiul fizic în exces poate cauza tulburări gastrointestinale
În cadrul unei analize academice realizate de Universitatea Monash cercetătorii au remarcat că persoanele care se antrenează fizic excesiv sunt mult mai predispuse să experimenteze tulburări la nivel gastrointestinal, imediat sau în timpul antrenamentului/competiÈ›iei.

Analiza publicată în jurnalul Alimentary Pharmacology and Therapeutics a arătat că odată cu creÈ™terea intensității È™i duratei exerciÈ›iului fizic, se majora È™i riscul de a creÈ™te suferinÈ›a intestinului È™i de a altera funcÈ›ia gastrointestinală.
Mai exact, în timpul perioadelor de antrenament prelungite È™i intensive, celulele intestinale sunt lezate, cauzând probleme digestive pe termen scurt È™i lung. ComplicaÈ›iile în ceea ce priveÈ™te starea de sănătatea derivă din traversarea substanÈ›elor toxice prin peretele intestinal al cărui integritate este afectată, în torentul sanguin - creÈ™te permeabilitatea mucoasei intestinale.

Cercetătorii australieni atrag atenția că aceste efecte pot fi exacerbate mai ales dacă alergarea sau exercițiile fizice se realizează la temperaturi ridicate.

Două sau mai multe ore de exerciții la 60% din rata maximă a consumului de oxigen a reprezentat pragul la care au apărut frecvent tulburări gastrointestinale, indiferent de nivelul de fitness al sportivului.

Beneficiile exerciÈ›iilor fizice de intenstitate moderat-uÈ™oară la pacienÈ›ii cu boli inflamatorii intestinale sau alte tulburări gastrointestinale funcÈ›ionale sunt recunoscute, însă siguranÈ›a exerciÈ›iilor viguroase la aceÈ™tia nu a fost stabilită până în prezent,” punctează autorii, mai ales că dovezile din ultimi 20 de ani de cercetare confirmă faptul că exerciÈ›iile excesive „pot compromite integritatea È™i funcÈ›ionalitatea intestinală”.

Au fost identificaÈ›i È™i o serie de factori care exacerbează apariÈ›ia acestor tulburări ce pot fi controlaÈ›i, respectiv câteva strategii pentru a preveni È™i a gestiona (atenua) „sindromul gastroitestinal indus de exerciÈ›iul fizic”, cum au denumit cercetătorii condiÈ›ia.

Se recomandă evaluarea amănunțită și completă a funcției intestinale dacă sportivii manifestă tulburări intestinale pe durata exercițiilor, pentru a stabili cauza apriției simptomelor și a genera strategii individualizate de management al acestora.

Cele mai comune simptome asociate cu exercițiile fizice intense au fost greața, balonarea, senzația de arsură (pirozis), crampele și flatulența. Printre sportivii participanți la studiu s-au numărat ultra-maratoniști (161 km) - 96% dintre alergători au experimentat probleme gastrointestinale, și atleți care participau la triatlon montan, categoria IronMan, dintre care 93% au raportat simptome gastrointestinale.

Sursa: Australian Food News

Data actualizare: 12-02-2020 | creare: 29-06-2017 | Vizite: 958
Bibliografie
Excessive exercise linked to stomach problems, Monash Uni research, link: https://www.ausfoodnews.com.au/2017/06/21/excessive-exercise-linked-to-stomach-problems-monash-uni-research.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ajută exerciÈ›iile fizice la dezvoltarea creierului
  • Antrenamentele cu greutăți pot potenÈ›a funcÈ›iile cognitive
  • Spiritul competitiv generează cea mai bună motivaÈ›ie pentru sport
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum