Proiectele ştiinţifice 'grafenul' şi 'creierul uman' câştigă finanţări record din partea UE

Data publicării: 29-01-2013

Proiectele 'grafenul' şi 'creierul uman' au câştigat fiecare finanţări de un miliard de euro pe zece ani, în cadrul unui concurs dedicat tehnologiilor viitoare şi emergente (FET), a anunţat luni Comisia Europeană (CE), în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

Conform CE, fiecare iniţiativă implică cercetători din cel puţin 15 state membre UE şi aproape 200 de institute de cercetare.

Proiectul 'grafenul' va explora şi va utiliza proprietăţile unice ale acestui material revoluţionar pe bază de carbon. Grafenul este caracterizat de o combinaţie ieşită din comun de proprietăţi fizice şi chimice, fiind materialul cel mai subţire şi un conducător de electricitate mult mai bun decât cuprul. De asemenea, grafenul este de 100-300 de ori mai rezistent decât oţelul, având totodată proprietăţi optice unice.

În 2004, oameni de ştiinţă europeni au făcut posibilă utilizarea grafenului, iar substanţa are potenţialul de a deveni materialul minune al secolului al XXI-lea, aşa cum a fost plasticul în secolul al XX-lea.

Proiectul 'creierul uman' va crea cea mai mare platformă experimentală din lume, destinată elaborării celui mai detaliat model al creierului, pentru a studia funcţionarea creierului uman şi, în cele din urmă, pentru a dezvolta tratamente personalizate pentru afecţiunile neurologice şi conexe. Această cercetare stabileşte bazele ştiinţifice şi tehnice pentru realizarea unor progrese medicale care ar putea îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a milioane de europeni, notează CE într-un comunicat.

CE va susţine timp de zece ani proiectele 'grafenul' şi 'creierul uman' prin programele sale de finanţare a cercetării şi a inovării, ca proiecte emblematice FET. Finanţarea susţinută a proiectelor pe toată durata acestora se va face pe baza programelor-cadru de cercetare ale UE, în principal a programului Orizont 2020 (2014-2020), care este în prezent negociat în Parlamentul European şi în Consiliu.

'Acest concurs de mai multe miliarde recompensează progresele ştiinţifice europene şi arată că, atunci când acţionăm cu ambiţie, putem dezvolta cea mai bună cercetare în Europa. Pentru a menţine competitivitatea Europei, pentru ca Europa să continue să fie leagănul excelenţei ştiinţifice, liderii europeni trebuie să adopte un buget ambiţios pentru programul Orizont 2020 în următoarele săptămâni', a declarat Neelie Kroes la Bruxelles.

Proiectul 'grafenul' este condus de profesorul Jari Kinaret, de la Universitatea Chalmers, din Suedia. Iniţiativa emblematică implică peste 100 de grupuri de cercetare, cu 136 de cercetători principali, printre care şi patru laureaţi ai premiului Nobel. Proiectul 'creierul uman' implică oameni de ştiinţă din 87 de instituţii şi este condus de profesorul Henry Markram, de la École Polytechnique Fédérale din Lausanne.

Câştigătorii vor primi până la 54 de milioane de euro din programul TIC (Tehnologii Informatice şi de Comunicaţii) 2013 al Comisiei Europene. Alte fonduri vor proveni din viitoare programe-cadru de cercetare ale UE, de la parteneri privaţi, inclusiv universităţi, de la statele membre şi de la actori din sector, precizează executivul comunitar.
Sursa: Agerpres, 29-01-2013, Vizualizari 234
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.