Pubertatea la baieti

©

Autor:

Pubertatea la baieti
Pubertatea la baieti este un proces care ii face pe acestia sa devina foarte constienti de corpul lor si sa faca nenumarate comparatii cu prietenii si colegii de aceeasi varsta. Maturizarea sexuala la baieti debuteaza insa cu mult inainte, in momentul in care hipotalamusul incepe sa secrete substante chimice care stimuleaza glanda pituitara sa elibereze hormonii numiti gonadotrofine si care la randul lor stimuleaza cresterea organelor sexuale. Aceste organe - testicule la baieti - aflate in crestere secreta hormonii sexuali: testosteron. Acesti hormoni produc transformarile sexuale secundare: par facial, cresterea masei musculare si aparitia pilozitatii pubiene si axilare, precum si a libidoului.

Primul indiciu al inceputului pubertatii la baieti este dezvoltarea testiculelor, in jurul varstei de 11 ani jumate, insa este normal ca acest fenomen sa debuteze la 9 ani jumate sau la 13 ani jumate. Apoi, in jurul varstei de 12 ani penisul incepe sa se alungeasca si cresc fire de par in zona pubiana. Dupa aproximativ jumatate de an are loc un puseu de crestere in inaltime, iar in jurul varstei de 13 ani are loc prima ejaculare, de obicei in somn. La varsta de 14 ani incepe sa creasta parul facial si se „ingroasa” vocea, iar aproximativ un an mai tarziu, procesul de dezvoltare a organelor sexuale este complet.

  • Cresterea scrotului si a testiculelor: 10,5-17 ani
  • Schimbarea vocii: 10,5-18 ani
  • Alungirea penisului: 11-15 ani
  • Cresterea parului pubian: 11-14 ani
  • Cresterea in inaltime: 12-17 ani (varful cresterii: 13-15 ani)
  • Schimbari in forma corpului: 12-17 ani
  • Cresterea parului facial si la subrat: 13-18 ani

Toate aceste repere sunt orientative si nu exista niciun motiv de ingrijorare daca „termenele” sau „ordinea” nu sunt respectate.

Pubertatea precoce la baieti

Se considera a fi pubertate precoce la baieti atunci cand maturizarea sexuala debuteaza inainte de varsta de 8-9 ani:
  • marirea testiculelor sau a penisului;
  • aparitia pilozitatii pubiene, axiale sau faciale;
  • puseu de crestere in inaltime;
  • ingrosarea vocii;
  • acnee;
  • accentuarea mirosului transpiratiei;
  • comportamentul devine mai agresiv.

Pubertatea precoce la baieti este confirmata prin teste de sange si urina, radiografii, precum si tomografii, pentru a detecta existanta unei tumori. Spre deosebire de fete, la baieti pubertatea precoce are de obicei drept cauza o afectiune medicala. 5-10% din cazurile de pubertate prematura la baieti sunt ereditare - mostenite fie de la tata, fie de la bunic, prin mama.

Baietii la care pubertatea debuteaza inainte de vreme sunt de obicei mai inalti decat ceilalti baieti insa, odata ajunsi la maturitate, vor avea o inaltime mai mica decat ceilalti barbati. Acest lucru se intampla deoarece maturizarea se incheie prematur, inainte ca organismul sa ajunga la potentialul maxim.

La unii baieti semne false de pubertate precoce - cum ar fi aparitia pilozitatii axilare - pot aparea pana la varsta de 3 ani. In acest caz este necesar ca baietelul sa fie evaluat de medic, pentru a elimina o pubertate precoce reala sau alte probleme de sanatate. De obicei insa, aceste „simptome” nu necesita tratament si nu afecteaza dezvoltarea normala.

Pubertatea precoce sau aparitia caracteristicilor masculine la baieti se mai numeste si pubertate precoce izosexuala. Este posibil insa ca baietii sa dezvolte trasaturi feminine, datorate hormonului sexual feminin - estrogen. In acest caz vorbim despre pubertate precoce heterosexuala sau contrasexuala. Cea mai intalnita problema ce poate aparea in cel de-al doilea caz este ginecomastia - dezvoltarea tesutului mamar la baieti. Aceasta problema poate aparea si in cadrul pubertatii normale, dar in cele mai multe cazuri ginecomastia regreseaza.

Tratamentul pubertatii precoce la baieti are ca scop incetarea sau chiar inversarea dezvoltarii sexuale, pentru a evita maturizarea prematura a oaselor si statura mica la varsta adulta. Tratamentul consta fie in vindecarea afectiunii care a produs debutul pubertatii, fie in scaderea nivelului de hormoni sexuali. La baieti, tratamentul poate avea ca rezultat micsorarea penisului si a scrotului pana la dimensiunile normale pentru varsta copilului. Cresterea in inaltime se va diminua.

Pubertatea intarziata la baieti

Baietii sunt in general mai afectati atunci cand dezvoltarea lor fizica intarzie si sunt mai expusi la ridiculizarile si tachinarile colegilor care deja au un corp matur. Se considera a fi pubertate intarziata la baieti atunci cand:
  • testiculele nu si-au marit dimensiunea pana la 14 ani;
  • parul pubian nu a aparut pana la 15 ani;
  • au trecut mai mult de 5 ani intre inceputul si completarea dezvoltarii organelor genitale.

Baietii pana la varsta de 14 ani si care au o pubertate intarziata dar in general sunt sanatosi, cel mai probabil ca inregistreaza o intarziere normala - constitutionala. Acesti adolescenti se dezvolta de obicei normal, desi puseul de crestere este intarziat. In acest caz medicul doar va reevalua pacientul la intervale de 6 luni, pentru a se asigura ca procesul puberal decurge normal. Daca intarzierea maturitatii sexuale produce un nivel foarte ridicat de stres pentru tanar, atunci medicul poate decide administrarea unei terapii hormonale, pentru a declansa procesul puberal.

Cauza medicala a intarzierii pubertatii la baieti este hipogonadismul - testiculele nu secreta hormoni sexuali, cauza fiind absenta stimularii testiculelor de catre hipofiza (hipogonadism hipogonadotrofic - insuficienta testiculara secundara) sau imbolnavirea testiculelor in sine (hipogonadism hipergonadotrofic - insuficienta testiculara primara).

Exista mai multe afectiuni medicale ce pot produce intarzierea pubertatii - hipogonadism dobandit - diabet, boli inflamatorii intestinale idiopatice, boli renale, fibroza chistica, anemie; oreionul poate afecta testiculele, intarziind pubertatea. Maturizarea sexuala poate fi devansata si de radioterapie sau chimioterapie pentru cancer, precum si de o serie de boli mai rare: anomalii cromozomiale - sindromul Klinefelter la baieti, si alte afectiuni genetice care pot afecta productia hormonala - hipogonadism congenital. Se poate face si o tomografie computerizata (CT) sau investigatii imagistice prin rezonanta magnetica (MRI) pentru a elimina posibilitatea existentei unei tumori cerebrale. Aceste tumori pot afecta glanda pituitara sau hipotalamusul si pot scadea sau chiar stopa nivelul gonadotrofinelor.

Baietilor care care nu inregistreaza o maturizare osoasa sau inceputul pubertatii pana la 15 ani li se poate administra testosteron pe o perioada de 4-8 luni. In doze mici, testosteronul induce pubertatea si produce dezvoltarea trasaturilor caracteristice masculine. Atunci cand intarzierea este produsa de o afectiune medicala, se trece la tratarea acestei afectiuni. Cauzele genetice nu pot fi tratate, insa terapia hormonala poate ajuta la maturizarea sexuala. In cazul tumorilor cerebrale se indica interventia chirurgicala.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 02-02-2010 | Vizite: 142230
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum