Recuperarea după o intervenție chirurgicală

Recuperarea după o intervenție chirurgicală

©

Autor:

Recuperarea după o intervenție chirurgicală

IntervenÈ›iile chirurgicale reprezintă un factor de stres asupra organismului, iar majoritatea dintre noi vom avea nevoie de o perioadă de recuperare pentru a putea reveni la starea de normalitate. Cu toate acestea, timpul necesar recuperării variază foarte mult de la un individ la altul, în funcÈ›ie de factori ce È›in atât de organismul nostru, precum vârsta, condiÈ›ia fizică sau afecÈ›iunile asociate, cât È™i variabile în funcÈ›ie de localizarea operaÈ›iei, tipul de anestezie sau complexitatea intervenÈ›iei.

În prezent, evoluÈ›ia tehnicilor chirurgicale a redus substanÈ›ial timpul de recuperare postoperatorie, însă există o serie de factori care trebuie luaÈ›i în considerare în timpul procesului de reabilitare.

Ce se întâmplă în corpul nostru după o operaÈ›ie?

Modificările suferite de organism după intervenÈ›ia chirurgicală se împart în două categorii: schimbări determinate în mod direct de procesul operator È™i alterări secundare, comune mai multor tipuri de intervenÈ›ii.

1. Tulburările primare sunt cauzate de:

  • abordul chirurgical al zonei afectate, reprezentat fie de efectuarea inciziei în chirurgia clasică (deschisă), fie de inserÈ›ia trocarelor în chirurgia laparoscopică sau robotică;
  • disecÈ›ia È›esuturilor, care poate avea caracter extensiv sau limitat în funcÈ›ie de tehnică È™i de amploarea intervenÈ›iei;
  • mobilizarea, tracÈ›ionarea organelor È™i È›esuturilor prin intermediul instrumentelor chirurgicale;
  • extracÈ›ia porÈ›iunilor afectate sau introducerea materialelor protetice în scopul restabilirii funcÈ›iilor normale.

2. Tulburări secundare, cauzate și influențate de:

  • reacÈ›ia inflamatorie locală, proces inevitabil în orice tip de operaÈ›ie;
  • pierderile sangvine, cu caracter variabil în funcÈ›ie de zona operată È™i de tehnica aleasă;
  • alimentarea cu sânge a È›esuturilor, alterată în timpul operaÈ›iei, necesită timp pentru a fi reluată corespunzător;
  • tipul de anestezie, mai exact revenirea din anestezie: anestezia generală presupune un timp mai lung până la reluarea funcÈ›iei digestive, urinare, locomotorii, alungind astfel timpul de recuperate, spre deosebire de anestezia loco-regională sau rahianestezia care îi permite pacientului o recuperare mai rapidă;
  • durerea postoperatorie, frecvent cu caracter debilitant; pacientul resimte dureri care îl împiedică din a îÈ™i indeplini funcÈ›iile de bază (mersul la toaletă, alimentarea, mobilizarea din pat) ; în acest scop este foarte importantă asigurarea unei analgezii eficiente după operaÈ›ie;
  • tulburările psiho-sociale, acestea căpătând o importanță deosebită mai ales după intervenÈ›iile care modifică permanent calitatea vieÈ›ii pacientului. În acest caz, un rol crucial în recuperare îl au membrii familiei, prietenii È™i chiar personalul medical. (1)


Care sunt etapele recuperării?

Reabiliratea postoperatorie este constituită din trei faze:

  • 1. Recuperarea imediată post-anestezie, care are loc de cele mai multe ori pe secÈ›ia de Anestezie È™i Terapie Intensivă. Timpul pe care îl veÈ›i petrece în această secÈ›ie depinde de tipul de anestezie pentru care s-a optat È™i de tehnica chirurgicală aleasă. În această perioadă perioadă este posibil să aveÈ›i ameÈ›eli sau greÈ›uri din cauza substanÈ›ei anestezice.
  • 2. Recuperarea intraspitalicească, aceasta începe după transferul de pe secÈ›ia de terapie intensivă înapoi în salonul din clinica de chirurgie. De cele mai multe ori veÈ›i fi transferat în clinica în care aÈ›i fost internat înainte de operaÈ›ie. În acest timp vi se va monitoriza funcÈ›ia respiratorie, digestivă È™i urinară, veÈ›i fi ajutat să vă hidrataÈ›i È™i să vă alimentaÈ›i, fie singur, fie prin intermediul perfuziilor. De asemenea, vi se vor administra medicamente împortiva durerii È™i vă va fi inspectată È™i pansată rana pentru a asigura prevenirea unei infecÈ›ii.
  • 3. Recuperarea de după externare care va dura până la recăpătarea funcÈ›iilor de dinainte de operaÈ›ie. În această etapă veÈ›i avea nevoie de suportul familiei sau a personalului medical. De asemenea, vi se poate recomanda kinetoterapie, fizioterapie sau alte proceduri realizate în clinici specializate pe recuperare. (2), (3)


Cum se poate asigura recuperarea eficientă?

În procesul de recuperare sunt implicate două entități cu importanță egală: medicul (împreună cu personalul medical) È™i pacientul. În continuare vor fi detaliate modalitățile prin care medicul È™i pacientul pot asigura reabilitarea optimă:

1. Procedurile ce trebuie efectuate de personalul medical:

  • Anestezia care trebuie să permită revenirea rapidă, cu dureri minime È™i să se evite pe cât posibil greÈ›urile È™i vărsăturile cauzate de anestezic; de asemenea, se doreÈ™te restabilirea motilității intestinale cât mai repede după trezire.
  • Controlul durerii postoperatorii are o importanță deosebită pentru bunăstarea pacientului È™i pentru facilitarea unei recuperări rapide. În prezent se practică analgezia multimodală care constă în utilizarea mai multor tipuri de analgezice precum antiinflamatoare nesteroidine, corticosteroizi sau paracetamol pentru un control îmbunătățit asupra durerii. Acest concept reduce nevoia utilizării analgezicelor opioide care asociază potenÈ›ialul adictiv cu efecte adverse precum confuzie, greață sau constipaÈ›ie.
  • Mobilizarea precoce după operaÈ›ie contribuie la scăderea riscului tromboembolic si a dezvoltării pneumoniei de decubit (apare dacă pacientul stă culcat o perioadă îndelungată).
  • Aportul alimentar precoce scade ricul de apariÈ›ie a ileusului paralitic (complicaÈ›ie caracterizată prin absenÈ›a motilității intestinale). AlimentaÈ›ia din perioada postoperatorie imediată trebuie să includă lichide clare (suplimentate la nevoie cu nutrienÈ›i), alimente uÈ™oare precum supe, orez, fructe È™i legume fierte. De asemenea, există studii care recomandă utilizarea gumei de mestecat pentru restabili rea motilității digestive.
  • Îndepărtarea tuburilor de dren, a sondei urinare È™i a altor catetere în ziua operaÈ›iei sau la o zi după aceasta. În cazul în care intervenÈ›ia a necesitat introducerea unei sonde nazogastrice, aceasta se recomandă a fi înlăturată înaintea scoaterii sondei de intubaÈ›ie (introdusă în timpul anesteziei generale). (1), (4), (5), (6), (7)

2. Măsuri care trebuie luate de către pacient:

  • RenunÈ›area la fumat, atât înainte de operaÈ›ie, cât È™i pe întreaga perioadă a recuperarii este critică pentru procesul de vindecare. Fumatul contribuie la creÈ™terea riscului de dezvoltare a cheagurilor È™i la privarea È›esuturilor de oxigen, proces care va încetini vindecarea.
  • Prevenirea riscului de infecÈ›ie se poate face respectând regulile de igienă impuse de medic. După externare va fi nevoie să vă îngrijiÈ›i singuri rana, motiv pentru care va trebui să utilizaÈ›i săpunuri speciale pentru curățarea plăgii, întrucât pansamentul va trebui schimbat regulat. Nu atingeÈ›i niciodată rana fără să vă fi spălat pe mâini înainte.
  • InspecÈ›ia periodică a plăgii se va face cu ochiul liber, căutând semne de infecÈ›ie precum apariÈ›ia puroiului sau a secreÈ›iilor anormale. De asemena vă veÈ›i uita la aspectul firelor de sutură si la modul în care se vindecă rana.
  • Adoptarea unei alimentaÈ›ii echilibrate bogate în fibre ajută la prevenirea constipaÈ›iei. De asemenea se recomadă ingestia crescută de proteine, alimente bogate în calciu (produse lactate), vitamina D (somon, migdale, ouă), vitamina C (citrice, fructe de pădure, cartofi, morcovi, conopidă, etc.)
  • Reluarea treptată a activităților zilnice întrucât intervenÈ›iile chirurgicale se asociază cu grade variabile de scădere a mobilității. În acest scop este posibil să aveÈ›i nevoie de ajutor la urcatul scărilor, îmbrăcat sau încălÈ›at, la asigurarea igienei corporale sau la utilizarea toaletei. Este important să nu efectuaÈ›i miÈ™cări care vă provoacă disconfort sau durere. De asemea, încercaÈ›i să efectuaÈ›i plimbări pe distanÈ›e scurte pentru a vă relua mobilitatea fără a vă solicta excesiv.
  • EvitaÈ›i excesul de medicamente, în special împortiva durerii. Dacă durerea devine insuportabilă sau apare asocierea cu alte simptome, adresaÈ›i-vă imediat medicului.
  • Respectarea recomandările medicului, prezentarea la consulaÈ›iile periodice È™i asocierea cu terapia de recuperare vă vor asigura o reabilitare corespunzătoare după operaÈ›ie. (8), (9), (10)

Data actualizare: 03-12-2021 | creare: 03-12-2021 | Vizite: 1594
Bibliografie
(1) Pathophysiology of Major Surgery and the Role of Enhanced Recovery Pathways and the Anesthesiologist to Improve Outcomes, link: https://dukespace.lib.duke.edu/dspace/bitstream/handle/10161/13961/Scott.%20Pathophysiology%20of%20ERAS.pdf?sequence=1
(2) After surgery, link: https://www.nhs.uk/conditions/having-surgery/afterwards/
(3) Overview of the Perioperative Phases of Surgery, link: https://www.verywellhealth.com/perioperative-defined-3157137
(4) Managementul Durerii Postoperatorii la Adulți, link: https://www.europeanpainfederation.eu/wp-content/uploads/2017/05/FI%C8%98A-Nr-5.pdf
(5) Enhanced recovery after surgery (ERAS) protocols: Time to change practice?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202008/
(6) Enhanced Recovery Program, link: https://www.trihealth.com/institutes-and-services/trihealth-surgical-institute/enhanced-recovery-program/
(7) Enhanced Recovery At A Glance Post Operative, link: https://www.aana.com/docs/default-source/practice-aana-com-web-documents-(all)/enhanced-recovery-at-a-glance-post-operative.pdf?sfvrsn=10da2438_4
(8) 10 Ways To Improve Your Recovery After Surgery, link: https://www.verywellhealth.com/post-surgery-recovery-tips-and-guide-3156833
(9) Surgery Preparation Checklist & After Surgery Recovery Plan, link: https://www.stamfordhealth.org/healthflash-blog/surgery/surgery-before-during-after/
(10) Regim alimentar postoperator, link: https://dieta.romedic.ro/regim-alimentar-postoperator
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou scor prezice cu acurateÈ›e riscul de insuficiență hepatică postoperatorie
  • Umflătură după operaÈ›ie (umflăturile postoperatorii)
  • Un simplu test ocular poate identifica pacienÈ›ii la risc de disfuncÈ›ii cognitive postoperator
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum