Recuperarea după o intervenție chirurgicală

©

Autor:

Recuperarea după o intervenție chirurgicală

Intervențiile chirurgicale reprezintă un factor de stres asupra organismului, iar majoritatea dintre noi vom avea nevoie de o perioadă de recuperare pentru a putea reveni la starea de normalitate. Cu toate acestea, timpul necesar recuperării variază foarte mult de la un individ la altul, în funcție de factori ce țin atât de organismul nostru, precum vârsta, condiția fizică sau afecțiunile asociate, cât și variabile în funcție de localizarea operației, tipul de anestezie sau complexitatea intervenției.

În prezent, evoluția tehnicilor chirurgicale a redus substanțial timpul de recuperare postoperatorie, însă există o serie de factori care trebuie luați în considerare în timpul procesului de reabilitare.

Ce se întâmplă în corpul nostru după o operație?

Modificările suferite de organism după intervenția chirurgicală se împart în două categorii: schimbări determinate în mod direct de procesul operator și alterări secundare, comune mai multor tipuri de intervenții.

1. Tulburările primare sunt cauzate de:

 • abordul chirurgical al zonei afectate, reprezentat fie de efectuarea inciziei în chirurgia clasică (deschisă), fie de inserția trocarelor în chirurgia laparoscopică sau robotică;
 • disecția țesuturilor, care poate avea caracter extensiv sau limitat în funcție de tehnică și de amploarea intervenției;
 • mobilizarea, tracționarea organelor și țesuturilor prin intermediul instrumentelor chirurgicale;
 • extracția porțiunilor afectate sau introducerea materialelor protetice în scopul restabilirii funcțiilor normale.

2. Tulburări secundare, cauzate și influențate de:

 • reacția inflamatorie locală, proces inevitabil în orice tip de operație;
 • pierderile sangvine, cu caracter variabil în funcție de zona operată și de tehnica aleasă;
 • alimentarea cu sânge a țesuturilor, alterată în timpul operației, necesită timp pentru a fi reluată corespunzător;
 • tipul de anestezie, mai exact revenirea din anestezie: anestezia generală presupune un timp mai lung până la reluarea funcției digestive, urinare, locomotorii, alungind astfel timpul de recuperate, spre deosebire de anestezia loco-regională sau rahianestezia care îi permite pacientului o recuperare mai rapidă;
 • durerea postoperatorie, frecvent cu caracter debilitant; pacientul resimte dureri care îl împiedică din a își indeplini funcțiile de bază (mersul la toaletă, alimentarea, mobilizarea din pat) ; în acest scop este foarte importantă asigurarea unei analgezii eficiente după operație;
 • tulburările psiho-sociale, acestea căpătând o importanță deosebită mai ales după intervențiile care modifică permanent calitatea vieții pacientului. În acest caz, un rol crucial în recuperare îl au membrii familiei, prietenii și chiar personalul medical. (1)


Care sunt etapele recuperării?

Reabiliratea postoperatorie este constituită din trei faze:

 • 1. Recuperarea imediată post-anestezie, care are loc de cele mai multe ori pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Timpul pe care îl veți petrece în această secție depinde de tipul de anestezie pentru care s-a optat și de tehnica chirurgicală aleasă. În această perioadă perioadă este posibil să aveți amețeli sau grețuri din cauza substanței anestezice.
 • 2. Recuperarea intraspitalicească, aceasta începe după transferul de pe secția de terapie intensivă înapoi în salonul din clinica de chirurgie. De cele mai multe ori veți fi transferat în clinica în care ați fost internat înainte de operație. În acest timp vi se va monitoriza funcția respiratorie, digestivă și urinară, veți fi ajutat să vă hidratați și să vă alimentați, fie singur, fie prin intermediul perfuziilor. De asemenea, vi se vor administra medicamente împortiva durerii și vă va fi inspectată și pansată rana pentru a asigura prevenirea unei infecții.
 • 3. Recuperarea de după externare care va dura până la recăpătarea funcțiilor de dinainte de operație. În această etapă veți avea nevoie de suportul familiei sau a personalului medical. De asemenea, vi se poate recomanda kinetoterapie, fizioterapie sau alte proceduri realizate în clinici specializate pe recuperare. (2), (3)


Cum se poate asigura recuperarea eficientă?

În procesul de recuperare sunt implicate două entități cu importanță egală: medicul (împreună cu personalul medical) și pacientul. În continuare vor fi detaliate modalitățile prin care medicul și pacientul pot asigura reabilitarea optimă:

1. Procedurile ce trebuie efectuate de personalul medical:

 • Anestezia care trebuie să permită revenirea rapidă, cu dureri minime și să se evite pe cât posibil grețurile și vărsăturile cauzate de anestezic; de asemenea, se dorește restabilirea motilității intestinale cât mai repede după trezire.
 • Controlul durerii postoperatorii are o importanță deosebită pentru bunăstarea pacientului și pentru facilitarea unei recuperări rapide. În prezent se practică analgezia multimodală care constă în utilizarea mai multor tipuri de analgezice precum antiinflamatoare nesteroidine, corticosteroizi sau paracetamol pentru un control îmbunătățit asupra durerii. Acest concept reduce nevoia utilizării analgezicelor opioide care asociază potențialul adictiv cu efecte adverse precum confuzie, greață sau constipație.
 • Mobilizarea precoce după operație contribuie la scăderea riscului tromboembolic si a dezvoltării pneumoniei de decubit (apare dacă pacientul stă culcat o perioadă îndelungată).
 • Aportul alimentar precoce scade ricul de apariție a ileusului paralitic (complicație caracterizată prin absența motilității intestinale). Alimentația din perioada postoperatorie imediată trebuie să includă lichide clare (suplimentate la nevoie cu nutrienți), alimente ușoare precum supe, orez, fructe și legume fierte. De asemenea, există studii care recomandă utilizarea gumei de mestecat pentru restabili rea motilității digestive.
 • Îndepărtarea tuburilor de dren, a sondei urinare și a altor catetere în ziua operației sau la o zi după aceasta. În cazul în care intervenția a necesitat introducerea unei sonde nazogastrice, aceasta se recomandă a fi înlăturată înaintea scoaterii sondei de intubație (introdusă în timpul anesteziei generale). (1), (4), (5), (6), (7)

2. Măsuri care trebuie luate de către pacient:

 • Renunțarea la fumat, atât înainte de operație, cât și pe întreaga perioadă a recuperarii este critică pentru procesul de vindecare. Fumatul contribuie la creșterea riscului de dezvoltare a cheagurilor și la privarea țesuturilor de oxigen, proces care va încetini vindecarea.
 • Prevenirea riscului de infecție se poate face respectând regulile de igienă impuse de medic. După externare va fi nevoie să vă îngrijiți singuri rana, motiv pentru care va trebui să utilizați săpunuri speciale pentru curățarea plăgii, întrucât pansamentul va trebui schimbat regulat. Nu atingeți niciodată rana fără să vă fi spălat pe mâini înainte.
 • Inspecția periodică a plăgii se va face cu ochiul liber, căutând semne de infecție precum apariția puroiului sau a secrețiilor anormale. De asemena vă veți uita la aspectul firelor de sutură si la modul în care se vindecă rana.
 • Adoptarea unei alimentații echilibrate bogate în fibre ajută la prevenirea constipației. De asemenea se recomadă ingestia crescută de proteine, alimente bogate în calciu (produse lactate), vitamina D (somon, migdale, ouă), vitamina C (citrice, fructe de pădure, cartofi, morcovi, conopidă, etc.)
 • Reluarea treptată a activităților zilnice întrucât intervențiile chirurgicale se asociază cu grade variabile de scădere a mobilității. În acest scop este posibil să aveți nevoie de ajutor la urcatul scărilor, îmbrăcat sau încălțat, la asigurarea igienei corporale sau la utilizarea toaletei. Este important să nu efectuați mișcări care vă provoacă disconfort sau durere. De asemea, încercați să efectuați plimbări pe distanțe scurte pentru a vă relua mobilitatea fără a vă solicta excesiv.
 • Evitați excesul de medicamente, în special împortiva durerii. Dacă durerea devine insuportabilă sau apare asocierea cu alte simptome, adresați-vă imediat medicului.
 • Respectarea recomandările medicului, prezentarea la consulațiile periodice și asocierea cu terapia de recuperare vă vor asigura o reabilitare corespunzătoare după operație. (8), (9), (10)

Data actualizare: 03-12-2021 | creare: 03-12-2021 | Vizite: 735
Bibliografie
(1) Pathophysiology of Major Surgery and the Role of Enhanced Recovery Pathways and the Anesthesiologist to Improve Outcomes, link: https://dukespace.lib.duke.edu/dspace/bitstream/handle/10161/13961/Scott.%20Pathophysiology%20of%20ERAS.pdf?sequence=1
(2) After surgery, link: https://www.nhs.uk/conditions/having-surgery/afterwards/
(3) Overview of the Perioperative Phases of Surgery, link: https://www.verywellhealth.com/perioperative-defined-3157137
(4) Managementul Durerii Postoperatorii la Adulți, link: https://www.europeanpainfederation.eu/wp-content/uploads/2017/05/FI%C8%98A-Nr-5.pdf
(5) Enhanced recovery after surgery (ERAS) protocols: Time to change practice?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202008/
(6) Enhanced Recovery Program, link: https://www.trihealth.com/institutes-and-services/trihealth-surgical-institute/enhanced-recovery-program/
(7) Enhanced Recovery At A Glance Post Operative, link: https://www.aana.com/docs/default-source/practice-aana-com-web-documents-(all)/enhanced-recovery-at-a-glance-post-operative.pdf?sfvrsn=10da2438_4
(8) 10 Ways To Improve Your Recovery After Surgery, link: https://www.verywellhealth.com/post-surgery-recovery-tips-and-guide-3156833
(9) Surgery Preparation Checklist & After Surgery Recovery Plan, link: https://www.stamfordhealth.org/healthflash-blog/surgery/surgery-before-during-after/
(10) Regim alimentar postoperator, link: https://dieta.romedic.ro/regim-alimentar-postoperator
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.