Un nou scor prezice cu acuratețe riscul de insuficiență hepatică postoperatorie

©

Autor:

Un nou scor prezice cu acuratețe riscul de insuficiență hepatică postoperatorie
O echipă internațională, condusă de Patrick Starlinger de la MedUni Vienna, a creat un sistem de notare pentru a evalua riscul de intervenție chirurgicală la ficat pentru pacienții cu cancer. Acest scor, cunoscut sub numele de scor APRI+ALBI, este conceput pentru a prezice riscul de insuficiență hepatică postoperatorie, care este o cauză primară a mortalității în urma rezecțiilor hepatice.
Scorul APRI+ALBI este calculat folosind parametrii de laborator de rutină și caracteristicile pacientului, ceea ce îl face o alternativă neinvazivă, rentabilă și care economisește timp la testele tradiționale ale funcției hepatice preoperatorii. Aceste teste convenționale sunt de obicei mai costisitoare, consumatoare de timp și invazive și tind să se concentreze doar pe funcția de excreție a ficatului.

Eficacitatea scorului a fost validată printr-un studiu internațional multicentric care a implicat peste 14.000 de pacienți. Acest studiu pe scară largă a confirmat puterea de predicție a scorului pentru insuficiența hepatică postoperatorie.

O inovație semnificativă este dezvoltarea unei aplicații pentru smartphone disponibile gratuit, care poate calcula scorul APRI+ALBI, făcând astfel evaluarea riscului preoperator mai accesibilă medicilor și pacienților. Această aplicație reprezintă un nou standard în evaluarea riscului preoperator și este de așteptat să sporească siguranța intervențiilor chirurgicale hepatice prin furnizarea de evaluări individualizate de risc.

Pe scurt, scorul APRI+ALBI, împreună cu aplicația sa pentru smartphone, oferă o abordare transformatoare a evaluării riscului preoperator în chirurgia hepatică, cu potențialul de a îmbunătăți rezultatele pacienților prin identificarea celor cu risc mai mare de complicații postoperatorii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-11-2023 | creare: 06-11-2023 | Vizite: 227
Bibliografie
New score predicts risk of postoperative liver failure with high accuracy, link: https://www.news-medical.net/news/20231102/New-score-predicts-risk-of-postoperative-liver-failure-with-high-accuracy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un număr mai mare de pași zilnic reprezintă o bună metodă de a evita complicațiile postoperatorii
  • Operația nu se închide - ghidul pacientului operat
  • Umflătură după operație (umflăturile postoperatorii)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum