Veți deveni părinți? Iată ce trebuie să aveți în vedere

Veți deveni părinți? Iată ce trebuie să aveți în vedere

©

Autor:

Veți deveni părinți? Iată ce trebuie să aveți în vedere
NaÈ™terea unei copil este unul dintre cele mai importante evenimente din viaÈ›a unei persoane. Lunile dinainte de naÈ™terea bebeluÈ™ului, precum È™i cele de după pot fi extrem de stresante. De aceea am pregătit câteva sfaturi care vă pot ajuta să gestionaÈ›i mai bine situaÈ›ia, precum È™i informaÈ›iile necesare pentru a putea face față stresului pe care noul rol de părinte îl presupune.

1. Cheia succesului este pregătirea

MulÈ›i viitori părinÈ›i sunt îngrijoraÈ›i că nu sunt suficient de pregătiÈ›i pentru ziua cea mare. Pentru a combate această temere, iată câteva sugestii.

Cursuri de prim ajutor pentru bebeluși

Una dintre cele mai mari griji ale viitorilor părinÈ›i este că bebeluÈ™ii s-ar putea îmbolnăvi sau răni. Chiar dacă nu există niciodată îndeajuns de multă pregătire pentru a scăpa de această frică, a È™ti ce trebuie să faceÈ›i în astfel de situaÈ›ii vă poate ajuta. În acest sens, puteÈ›i urma un curs de prim-ajutor pentru bebeluÈ™i sau să vă achiziÈ›ionaÈ›i o carte cu instrucÈ›iuni în acest sens.

ExersaÈ›i principalele activități 

Atunci când asteptaÈ›i primul copil nu o să fiÈ›i familiarizat cu sarcini precum schimbatul scutecelor, hainelor sau înfășatul, de aceea este util să le exersaÈ›i. AchiziÈ›ionaÈ›i-vă o păpușă de dimensiunea unui bebeluÈ™, pe care să o schimbaÈ›i È™i înfășaÈ›i. Nu doar că veÈ›i deveni mai încrezători, dar veÈ›i avea È™i o nouă jucărie pregătită pentru copilul care se va naÈ™te.

2. Pregătiți un stoc cu medicamente

În primul an de viață al bebeluÈ™ului vă veÈ›i confrunta cu creÈ™terea dinÈ›ilor, erupÈ›ii pe piele, febră. În consecință, trebuie să aveÈ›i pregătite provizii de medicamente.

Este indicat să cumpăraÈ›i medicamentele dinainte de naÈ™terea copilului pentru a salva timp. Următoarea listă ar putea să vă fie de folos în ceea ce priveÈ™te principalele lucruri care trebuie achiziÈ›ionate:
  • termometru digital;
  • aspirator nazal;
  • unguent antibacterian;
  • jucării pentru dintiÈ›ie;
  • dezinfectant pentru termometru, pensetă È™i forfecuță;
  • dischete de bumbac pentru aplicarea cremei sau dezinfectarea obiectelor;
  • săpun lichid calmant pentru bebeluÈ™i;
  • cremă împotriva iritaÈ›iilor provocate de scutece;
  • calmant împotriva colicilor;
  • È™ampon pentru bebeluÈ™i;
  • cremă pentru protecÈ›ie solară.

3. Pregătirea camerei bebelușului

Nu toÈ›i bebeluÈ™ii sunt la fel È™i de aceea, camera trebuie ajustată conform nevoilor lor, astfel încât nopÈ›ile ce urmează să vină să fie mai uÈ™oare.

Draperii care să blocheze lumina

Somnul bebeluÈ™ilor în primele luni de viață este foarte important, atât noaptea, cât È™i în timpul zilei. Draperiile opace asigură o cameră întunecoasă, ideală pentru odihnă È™i îi ajută pe bebeluÈ™i să intre în starea de somn.

Dispozitive ce emit sunete albe
DeÈ™i veÈ›i încerca să păstraÈ›i liniÈ™te perfectă în preajma bebeluÈ™ului care doarme, acest lucru este imposibil. Un dispozitiv pentru sunete albe vă ajută în acest sens, căci blochează sunetele de fundal. Acestea pot fi folositoare È™i părinÈ›ilor care dorm în aceeaÈ™i cameră cu copilul.
   
Unii cercetători consideră că aceste dispozitive pot afecta auzul bebeluÈ™ului dacă sunt folosite timp îndelungat È™i de aceea nu e indicat ca volumul să fie prea puternic sau să fie prea aproape de copil pentru perioade îndelungate.

Covorul
Dacă aveți podeaua din lemn este recomandat să folosiți un covor, pentru ca sunetul pașilor să fie estompat.

Lumină care poate fi reglată
Alături de draperiile opace, lumina reglabilă ajută la crearea unui cadru propice somnului. La orele dimineÈ›ii, când trebuie să vă treziÈ›i ca să pregătiÈ›i laptele pentru bebeluÈ™ sau să îi schimbaÈ›i scutecul este indicat să aprindeÈ›i lumina la o intensitate scăzută, pentru a nu evita incidentele din cauza întunericului. Astfel, o lumină slabă, uÈ™or accesibilă din pat, vă poate salva de vânătăi sau de treziri nedorite.

Loc de schimbat scutece
Este recomandat să faceÈ›i provizii de scutece, pe care să le păstraÈ›i într-un loc aproape de pat. În fapt, este o idee bună să aveÈ›i scutece în mai multe locaÈ›ii, cum ar fi în maÈ™ină, la cei mai buni prieteni sau la părinÈ›i. Nu se È™tie niciodată când trebuie să schimbaÈ›i repede un scutec. De asemenea, o geantă pregătită cu scutece atunci când plecaÈ›i de acasă vă poate scoate din încurcătură.

Un loc sigur de dormit pentru bebeluÈ™

Sindromul morÈ›ii subite a bebeluÈ™ului (SIDS) se referă la decesul din timpul somnului, fără un motiv clar. Acesta este coÈ™marul oricărui părinte. În octombrie 2016, Academia Americană de Pediatrie a publicat un document, realizat în baza a sute de cercetări, în care prezintă cele mai sigure modalități de organizare a mediului de somn pentru un bebeluÈ™. Principalele sfaturi care trebuie urmate sunt:
  • BebeluÈ™ii trebuie puÈ™i pe spate să doarmă, pe o suprafață fermă, fără a avea alte obiecte în jur (perne, jucării).
  • AsiguraÈ›i-vă că zona din jurul patului este sigură, fără fire electrice sau sfori care atârnă.
  • Trebuie evitat ca somnul de rutină să aibă loc în dispozitive precum căruciorul, balansoarul, scaunele de maÈ™ină, în special la bebeluÈ™i; de asemenea, nici somnul pe canapea sau fotoliu nu este indicat.
  • BebeluÈ™ii trebuie să doarmă aproape de patul părinÈ›ilor, dar separat de acesta. Conform raportului, nu ar trebui să doarmă în acelaÈ™i pat din cauza riscului de sufocare, È™trangulare sau imobilizare.
  • BebeluÈ™ii trebuie să doarmă în camera părinÈ›ilor cel puÈ›in în primele 6 luni.
  • Dormitul cu suzeta poate reduce riscul de SIDS, chiar dacă poate cădea din gura bebeluÈ™ului.
  • PărinÈ›ii trebuie să evite fumatul, consumul de alcool È™i droguri.
  • Imunizarea corespunzătoare la timpul potrivit, poate avea efecte de protecÈ›ie împotriva SIDS.   

4. Nu uitați să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră

În timpul sarcinii, o dietă sănătoasă este esenÈ›ială pentru mamă. Consumul de fructe È™i legume È™i evitarea drogurilor, alcoolului È™i È›igărilor este fundamental pentru sănătatea copilului.
   
Odată ce copilul s-a născut, aceste obiceiuri sănătoase trebuie să continue, dar de această dată implicându-l È™i pe tată. BebeluÈ™ul depinde de părinÈ›ii săi È™i de aceea ei trebuie să se îngrijească È™i de sănătatea lor. Cu toate că poate fi dificil să vă faceÈ›i timp pentru a găti sau pentru a vă odihni, consumul nutrienÈ›ilor potriviÈ›i este extrem de important din momentul în care bebeluÈ™ul a venit pe lume, în special în cazul alăptării.

Faceți-vă timp doar pentru dumneavoastră

Pauzele scurte de la îngrijirea copilului au un impact pozitiv asupra sănătății È™i de aceea este indicat să vă rezervaÈ›i timp pentru propriile nevoi.

Acceptați ajutorul

DeÈ™i unele persoane refuză ajutorul celorlaÈ›i din diverse motive (fie că nu vor să deranjeze, fie din cauza mândriei), în această etapă a vieÈ›ii este indicat să acceptaÈ›i orice ajutor.

5. Păstrați un echilibru

DeÈ™i este dificil să vă menÈ›ineÈ›i calmi È™i echilibraÈ›i din cauza stresului din primele luni, a È™ti dinainte la ce să vă aÈ™teptaÈ›i È™i să cunoaÈ™teÈ›i miturile È™i ideile preconcepute în legătură cu experienÈ›a de părinte pot fi de ajutor.
Iată care sunt cele mai cunoscute mituri:
  • Rolul de părinte „vine natural” - A avea un copil este un proces natural, însă nu È™i însuÈ™irea rolului de părinte. Acest lucru presupune învățare È™i asumare È™i de aceea, nu ar trebui să vă îngrijoraÈ›i dacă nu vă simÈ›iÈ›i pregătiÈ›i.
  • Instinctul matern – Datorită acestuia se presupune că mama ar trebui să È™tie imediat ce e mai bine pentru copil, însă rareori este atât de uÈ™or. Instinctul maternal poate fi identificat cu o voce interioară care vă sugerează ce trebuie să faceÈ›i, dar nu trebuie să vă fie frică să cereÈ›i o a doua opinie.
  • Dragoste la prima vedere pentru nou-născut? Uneori da, alteori nu. TotuÈ™i dacă se întâmplă să nu fie dragoste la prima vedere pentru copilul dumneavoastră nu vă îngrijoraÈ›i. Dezvoltarea legăturii cu copilul necesită timp, mai ales în cazul taÈ›ilor.
  • Prima alăptare este uÈ™oară – DeÈ™i hrănirea la sân este un proces natural, nu este la fel de uÈ™oară pentru toate femeile. Unele femei care nu pot alăpta se învinovățesc pentru acest lucru, desi nu ar trebui, fiind o perioadă extrem de dificilă.
  • Este sănătos să vă lăsaÈ›i bebeluÈ™ul să plângă – În fapt, nu există dovezi care să arate că dacă lăsaÈ›i nou-născutul să plângă singur este benefic pentru dezvoltarea plămânilor sau pentru a deveni independent. Din contră, cercetările au arătat că pot apărea consecinÈ›e fiziologice negative.
  • BebeluÈ™ii să fie înfășaÈ›i – Înfășarea nu este obligatorie. Ca o regulă generală, trebuie să poarte cu o haină mai mult decât dumneavoastră.

Data actualizare: 29-09-2017 | creare: 29-09-2017 | Vizite: 2414
Bibliografie
How to deal with becoming a new parent, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319377.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu e normal la nou-născut
  • Evaluarea nou-născutului
  • Jucăriile noului născut - care sunt È™i cum le alegem?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum