33 de reguli de siguranță în bucătărie

33 de reguli de siguranță în bucătărie

©

Autor:

33 de reguli de siguranță în bucătărie
Modul în care pregătim È™i preparăm mâncarea È™i felul în care ne organizăm în bucătărie este cu siguranţă la fel de important ca È™i modul în care alegem alimentele sau cum le depozităm.

Un studiu realizat de Consiliul Global de Igienă revela următoarele realități ce țin de igiena alimentară:

  • 19% din suprafeÈ›ele din bucătărie sunt contaminate cu E.coli
  • igiena deficitară în bucătărie este cauza a 28% din problemele gastro-intestinale de natură infecÈ›ioasă
  • depozitarea incorectă a alimentelor cauzează peste 50% din toxinfecÈ›iile alimentare

Aflăm că undeva am greÈ™it abia când apar primele simptome: dureri abdominale, diaree, vărsături, dureri de cap.

Cum putem preveni aceste situaÈ›ii, urmând câteva reguli de bază în igiena alimentară.

Curățenia în bucătărie

1. Nu trebuie niciodată să vă apucaÈ›i de pregătit masa fără să vă spălaÈ›i pe mâini. Pare un sfat redundant, însă se poate întâmpla să omitem inconÈ™tient acest pas, în ideea că avem mâinile curate È™i nu e nevoie.
În plus, trebuie să vă spălaÈ›i pe mâini È™i după ce terminaÈ›i lucrul cu un tip de aliment È™i treceÈ›i la altul, pentru a evita transmiterea microbilor.


2. Nu vă È™tergeÈ›i pe mâini cu prosopul cu care aÈ›i È™ters chiuveta sau blatul de bucătărie.

3. Aruncați periodic buretele de vase și lavetele umede.

4. Nu folosiÈ›i buretele de vase în alte scopuri, de exemplu, pentru a È™terge blatul de bucătărie.

5. SpălaÈ›i blatul de bucătărie cu apă călduță È™i detergent de vase după ce terminaÈ›i lucrul cu un aliment, înainte de a trece la altul. UscaÈ›i-l cu serveÈ›ele din hârtie, È™i nu cu un prosop textil.

6. Este de preferat să aveÈ›i două tocătoare: unul pentru carne, unul pentru legume, fructe È™i alte alimente ce se pot mânca în siguranță ca atare.

7. Clătiți din abundență cu apă călduță și detergent tocătorul de legume și carne, după fiecare folosire. Puteți folosi, pentru o curățare temeinică, un amestec de apă oxigenată: o linguriță de apă oxigenată la 4 cești de apă.
Aceeași soluție e potrivită pentru curățarea ustensilei de decojit, blatului de bucătărie, frigiderului.

8. Frigiderul este unul din cele mai expuse locuri din locuință. AveÈ›i grijă în permanență să nu lăsaÈ›i zeama de la carne să se prelingă pe rafturi sau peste alte alimente.
CurățaÈ›i frigiderul lunar, chiar dacă nu pare murdar. PuteÈ›i folosi o soluÈ›ie de apă călduță È™i oÈ›et, care va curăța eficient suprafeÈ›ele È™i va îndepărta È™i mirosurile neplăcute.

VerificaÈ›i la câteva zile lada de fructe È™i legume È™i aruncaÈ›i orice item sau fragment putrezit. CurățaÈ›i petele de mâncare imediat cum s-au produs – altfel, va fi un motiv real de „bucurie” pentru bacteriile care vă vor coloniza frigiderul.

9. CurățaÈ›i bine chiuveta la finalul sesiunii de gătit – nu lăsaÈ›i resturi de mâncare, pentru că vor putrezi. La câteva zile, o puteÈ›i curăța folosind bicarbonat de sodiu È™i apă călduță.

10. Mențineți cuptorul aragazului curat. Dacă ați gătit la cuptor și observați că interiorul s-a stropit, nu trebuie să lăsați petele să stagneze.
UmeziÈ›i stropii È™i presăraÈ›i sare, cât cuptorul e călduÈ› încă. După ce s-a răcit, îndepărtaÈ›i cu un burete abraziv stropii.

Urmele de grăsime pot fi curățate cu oÈ›et, în timp ce petele persistente pot fi frecate cu bicarbonat de sodiu.

11. Aceleași recomandări de igienizare sunt valabile și pentru cuptorul cu microunde.
În privinÈ›a acestuia, încălziÈ›i alimentele numai în vase acoperite, pentru a preveni ca resturile de mânncare să ajungă pe pereÈ›ii cuptorului.

Siguranța alimentelor

12. Nu tăiați niciodată legume pe un tocător pe care ați tăiat carne anterior, fără să-l fi curățat.

13. CurățaÈ›i conservele, înainte de a le desface, pentru ca murdăria de pe ambalaj să nu se transfere înăuntru, în momentul deschiderii.

14. Ouăle nu trebuie spălate, ci È™terse cu atenÈ›ie, folosind o cărpă. Dacă preparaÈ›i o reÈ›etă ce necesită separarea albuÈ™ului de gălbenuÈ™, nu folosiÈ›i ca separator coaja oului; făcând asta, riscaÈ›i să contaminaÈ›i oul.

15. Toate fructele trebuie spălate cu apă rece înainte de a fi consumate – chiar dacă, să spunem, le-am cules noi înÈ™ine din grădina proprie È™i credem că sunt curate. EvitaÈ›i spălarea tuturor legumelor sau fructelor imediat după ce le cumpăraÈ›i – spălaÈ›i numai bucățile pe care urmează să le consumaÈ›i imediat.
Altfel, riscați ca acestea să se strice foarte repede.

16. Spălați chiar și legumele sau fructele pe care intenționați să le decojiți; astfel, preveniți ca murdăria de pe coajă să ajungă pe fructul decojit, prin intermediul curățătorului.

17. Nu spălaÈ›i niciodată legumele cu detergent de vase, indiferent cât de murdare sunt. Există această „tentaÈ›ie” mai ales în cazul cartofilor.
De asemenea, nu folosiÈ›i buretele de vase pentru a îndepărta impuritățile de pe legume sau fructe.  Buretele este un loc preferat de înmulÈ›ire a microbilor – link.

18. Nu așezați carnea gătită pe aceeași farfurie unde a fost carnea crudă.

19. Nu aÈ™ezaÈ›i alimentele foarte perisabile pe uÈ™a frigiderului, pentru că este cel mai „cald” loc. AÈ™ezaÈ›i carnea pe raftul de jos al frigiderului, pentru a se păstra mai rece È™i a nu se scurge peste alte alimente.

20. ÎndepărtaÈ›i la timp din coÈ™ul cu fructe orice item care s-a stricat sau s-a înmuiat, chiar È™i parÈ›ial – nu numai că le va strica È™i pe celelalte, însă va atrage È™i muÈ™tele, care sunt purtătoare de bacterii.

Gătirea È™i conservarea în siguranță

21. VerificaÈ›i la fiecare câteva zile, datele de expirare ale produselor pe care le aveÈ›i în frigider.

22. Dacă suspectaÈ›i că o conservă este infestată cu toxina botulinică (mai ales dacă se prelinge lichid din ea), folosiÈ›i mănuÈ™i pentru a o manevra È™i evitaÈ›i pe cât posibil ca lichidul să atingă suprafeÈ›ele din bucătărie.
Dacă totuși conținutul conservei a ajuns pe blatul de bucătărie sau pe diverse vase, trebuie să aplicați o soluție de apă oxigenată, după care să spălați bine cu apă și detergent.

AmbalaÈ›i bine conseva suspectă È™i aruncaÈ›i-o direct la tomberon. Nu aruncaÈ›i niciodată conÈ›inutul în toaletă sau chiuvetă È™i în niciun caz nu păstraÈ›i borcanele.

23. DezgheÈ›aÈ›i carnea numai în frigider È™i niciodată la temperatura camerei, deoarece există riscul alterării. Pentru o dezgheÈ›are rapidă, e mai indicat să folosiÈ›i cuptorul cu microunde.

24. GătiÈ›i produsele imediat după dezgheÈ›are, mai ales dacă aÈ›i folosit microundele È™i în niciun caz, nu le recongelaÈ›i.

25. Nu lăsaÈ›i mâncarea gătită la temperatura camerei pentru a se răci, pentru că există riscul contaminării.
Contrar mitului general acceptat, puteÈ›i pune mâncare caldă în frigider, fără a risca durata de viață a frigiderului È™i nici calitatea mâncării.
E recomandat, în schimb, pentru ca mâncarea să se răcească mai repede, să nu o puneÈ›i în vasul mare în care a fost gătită, ci să o separaÈ›i în mai multe recipiente mai mici.

O altă opÈ›iune este ca înainte să o aÈ™ezaÈ›i în frigider să răciÈ›i recipientul cu mâncare aÈ™ezându-l în apă foarte rece.

26. Pentru a fi siguri că proparatele din carne sunt gătite corespunzător, folosiÈ›i un termometru pentru alimente. Gătirea la temperatura optimă, vă permite să È™tiÈ›i că mâncarea este sigură, prevenind toxiinfecÈ›iile alimentare.
Când aspectul denotă că mâncarea este gata, folosiÈ›i termometrul.

Iată temperaturile interne optime:

  • carne de vită, porc È™i miel: 70-71 de grade Celsius
  • pui, curcan, rață, gâscă: 74-75 de grade Celsius
  • peÈ™te: 60-63 de grade Celsius


27. Nu consumaÈ›i ouă crude È™i evitaÈ›i reÈ›etele în care ouăle nu sunt supuse la tratament termic. Dacă le fierbeÈ›i, asiguraÈ›i-vă că atât albuÈ™ul, cât È™i gălbenuÈ™ul sunt tari.

28. Dacă este nevoie să reîncâlziÈ›i mâncarea, trebuie să o aduceÈ›i la o temperatură ridicată – apropiată de cea iniÈ›ială, la gătire. În acest fel, sunt omorâte bacteriile care v-ar putea îmbolnăvi.
Sub 60 de grade, bacteriile se înmulÈ›esc nestingherite – pentru a le omorî È™i în acest fel stopa acÈ›iunea, încălziÈ›i mâncarea la cel puÈ›in 73-75 de grade Celsius.

29. Nu încălziÈ›i mâncarea la nesfârÈ™it. GătiÈ›i porÈ›ii în aÈ™a manieră încât să le puteÈ›i consuma în cel mult două tranÈ™e. Odată ce temperatura mâncării gătite coboară din nou sub 60 de grade Celsius, mâncarea nu mai este sigură pentru consum.

30. AsiguraÈ›i-vă că temperatura frigiderului nu depășeÈ™te 4 grade Celsius, pentru ca alimentele să fie păstrate în siguranță. Dincolo de 41 de grade Celsius, bacteriile ce cauzează toxiinfecÈ›iile alimentare se înmulÈ›esc în voie.
Pentru a determina cu siguranță temperatura din frigider, puteți folosi un termometru special pentru frigider.

31. Nu aÈ™ezaÈ›i mâncarea neacoperită în frigider, însă evitaÈ›i să o ambalaÈ›i în prea multe înveliÈ™uri, pentru a permite aerului rece să circule.

32. Ideal este să lipiÈ›i etichete cu data preparării mâncărurilor gătite sau a desfacerii produselor ambalate înainte de a le pune în frigider, pentru a consuma doar produse proaspete.


33. Nu uitaÈ›i să verificaÈ›i, înainte de consum, dacă alimentele pot fi consumate È™i să le depozitaÈ›i corespunzător.


Data actualizare: 05-01-2020 | creare: 28-03-2014 | Vizite: 27993
Bibliografie
1 - Tips for Fresh Produce Safety, link: https://www.foodsafety.gov/keep/types/fruits/tipsfreshprodsafety.html
2 – What should you do with a cand of food that is bulging out, link: https://www.livestrong.com/article/432937-what-should-you-do-with-a-can-of-food-that-is-bulging-out/
3 – It is OK to put hot food directly into the fridge?, link: https://www.stilltasty.com/questions/index/24
4– Wisconsin Nutrition Education Program – Keeping Food Safe, link: https://learningstore.uwex.edu/assets/pdfs/B3474.pdf
5 – Refrigerator Thermometeres: Cold facts about Food safety, link:https://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm253954.htm
6 - Safe food handling: What you need to know, link: https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm255180.htm
7 – Food poisoning and food spoilage, link: https://culinaryarts.about.com/od/safetysanitation/a/bacteria.htm
8 – Keeping food safe, key tips, link: https://www.foodauthority.nsw.gov.au/consumers/keeping-food-safe/key-tips/#.UzUizYWOzUk
9 - Cleaning & hygiene, link:
https://www.foodauthority.nsw.gov.au/consumers/keeping-food-safe/cleaning-and-hygiene/#.UzVhv4WOzUk
10 -Cross-Contamination,link: https://www.foodsafety.asn.au/resources/kitchen-food-safety/
11 – Fridge and freezer food safety, link: https://www.foodsafety.asn.au/resources/fridge-and-freezer-food-safety/
12 – Egss, link: https://www.foodsafety.asn.au/resources/egg-food-safety/
13 - The Truth about Germes. Fact Sheet, link: https://www.hygienecouncil.org/Portals/1/pdf/Media_The_Truth_About_Germs_Fact_Sheet.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu uitaÈ›i de siguranÈ›a alimentară când mancaÈ›i în aer liber
  • GreÈ™eli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Bun sau stricat - cât rezistă alimentele în frigider?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum