33 de reguli de siguranță în bucătărie

©

Autor:

33 de reguli de siguranță în bucătărie
Modul în care pregătim și preparăm mâncarea și felul în care ne organizăm în bucătărie este cu siguranţă la fel de important ca și modul în care alegem alimentele sau cum le depozităm.

Un studiu realizat de Consiliul Global de Igienă revela următoarele realități ce țin de igiena alimentară:

  • 19% din suprafețele din bucătărie sunt contaminate cu E.coli
  • igiena deficitară în bucătărie este cauza a 28% din problemele gastro-intestinale de natură infecțioasă
  • depozitarea incorectă a alimentelor cauzează peste 50% din toxinfecțiile alimentare

Aflăm că undeva am greșit abia când apar primele simptome: dureri abdominale, diaree, vărsături, dureri de cap.

Cum putem preveni aceste situații, urmând câteva reguli de bază în igiena alimentară.

Curățenia în bucătărie

1. Nu trebuie niciodată să vă apucați de pregătit masa fără să vă spălați pe mâini. Pare un sfat redundant, însă se poate întâmpla să omitem inconștient acest pas, în ideea că avem mâinile curate și nu e nevoie.
În plus, trebuie să vă spălați pe mâini și după ce terminați lucrul cu un tip de aliment și treceți la altul, pentru a evita transmiterea microbilor.


2. Nu vă ștergeți pe mâini cu prosopul cu care ați șters chiuveta sau blatul de bucătărie.

3. Aruncați periodic buretele de vase și lavetele umede.

4. Nu folosiți buretele de vase în alte scopuri, de exemplu, pentru a șterge blatul de bucătărie.

5. Spălați blatul de bucătărie cu apă călduță și detergent de vase după ce terminați lucrul cu un aliment, înainte de a trece la altul. Uscați-l cu servețele din hârtie, și nu cu un prosop textil.

6. Este de preferat să aveți două tocătoare: unul pentru carne, unul pentru legume, fructe și alte alimente ce se pot mânca în siguranță ca atare.

7. Clătiți din abundență cu apă călduță și detergent tocătorul de legume și carne, după fiecare folosire. Puteți folosi, pentru o curățare temeinică, un amestec de apă oxigenată: o linguriță de apă oxigenată la 4 cești de apă.
Aceeași soluție e potrivită pentru curățarea ustensilei de decojit, blatului de bucătărie, frigiderului.

8. Frigiderul este unul din cele mai expuse locuri din locuință. Aveți grijă în permanență să nu lăsați zeama de la carne să se prelingă pe rafturi sau peste alte alimente.
Curățați frigiderul lunar, chiar dacă nu pare murdar. Puteți folosi o soluție de apă călduță și oțet, care va curăța eficient suprafețele și va îndepărta și mirosurile neplăcute.

Verificați la câteva zile lada de fructe și legume și aruncați orice item sau fragment putrezit. Curățați petele de mâncare imediat cum s-au produs – altfel, va fi un motiv real de „bucurie” pentru bacteriile care vă vor coloniza frigiderul.

9. Curățați bine chiuveta la finalul sesiunii de gătit – nu lăsați resturi de mâncare, pentru că vor putrezi. La câteva zile, o puteți curăța folosind bicarbonat de sodiu și apă călduță.

10. Mențineți cuptorul aragazului curat. Dacă ați gătit la cuptor și observați că interiorul s-a stropit, nu trebuie să lăsați petele să stagneze.
Umeziți stropii și presărați sare, cât cuptorul e călduț încă. După ce s-a răcit, îndepărtați cu un burete abraziv stropii.

Urmele de grăsime pot fi curățate cu oțet, în timp ce petele persistente pot fi frecate cu bicarbonat de sodiu.

11. Aceleași recomandări de igienizare sunt valabile și pentru cuptorul cu microunde.
În privința acestuia, încălziți alimentele numai în vase acoperite, pentru a preveni ca resturile de mânncare să ajungă pe pereții cuptorului.

Siguranța alimentelor

12. Nu tăiați niciodată legume pe un tocător pe care ați tăiat carne anterior, fără să-l fi curățat.

13. Curățați conservele, înainte de a le desface, pentru ca murdăria de pe ambalaj să nu se transfere înăuntru, în momentul deschiderii.

14. Ouăle nu trebuie spălate, ci șterse cu atenție, folosind o cărpă. Dacă preparați o rețetă ce necesită separarea albușului de gălbenuș, nu folosiți ca separator coaja oului; făcând asta, riscați să contaminați oul.

15. Toate fructele trebuie spălate cu apă rece înainte de a fi consumate – chiar dacă, să spunem, le-am cules noi înșine din grădina proprie și credem că sunt curate. Evitați spălarea tuturor legumelor sau fructelor imediat după ce le cumpărați – spălați numai bucățile pe care urmează să le consumați imediat.
Altfel, riscați ca acestea să se strice foarte repede.

16. Spălați chiar și legumele sau fructele pe care intenționați să le decojiți; astfel, preveniți ca murdăria de pe coajă să ajungă pe fructul decojit, prin intermediul curățătorului.

17. Nu spălați niciodată legumele cu detergent de vase, indiferent cât de murdare sunt. Există această „tentație” mai ales în cazul cartofilor.
De asemenea, nu folosiți buretele de vase pentru a îndepărta impuritățile de pe legume sau fructe.  Buretele este un loc preferat de înmulțire a microbilor – link.

18. Nu așezați carnea gătită pe aceeași farfurie unde a fost carnea crudă.

19. Nu așezați alimentele foarte perisabile pe ușa frigiderului, pentru că este cel mai „cald” loc. Așezați carnea pe raftul de jos al frigiderului, pentru a se păstra mai rece și a nu se scurge peste alte alimente.

20. Îndepărtați la timp din coșul cu fructe orice item care s-a stricat sau s-a înmuiat, chiar și parțial – nu numai că le va strica și pe celelalte, însă va atrage și muștele, care sunt purtătoare de bacterii.

Gătirea și conservarea în siguranță

21. Verificați la fiecare câteva zile, datele de expirare ale produselor pe care le aveți în frigider.

22. Dacă suspectați că o conservă este infestată cu toxina botulinică (mai ales dacă se prelinge lichid din ea), folosiți mănuși pentru a o manevra și evitați pe cât posibil ca lichidul să atingă suprafețele din bucătărie.
Dacă totuși conținutul conservei a ajuns pe blatul de bucătărie sau pe diverse vase, trebuie să aplicați o soluție de apă oxigenată, după care să spălați bine cu apă și detergent.

Ambalați bine conseva suspectă și aruncați-o direct la tomberon. Nu aruncați niciodată conținutul în toaletă sau chiuvetă și în niciun caz nu păstrați borcanele.

23. Dezghețați carnea numai în frigider și niciodată la temperatura camerei, deoarece există riscul alterării. Pentru o dezghețare rapidă, e mai indicat să folosiți cuptorul cu microunde.

24. Gătiți produsele imediat după dezghețare, mai ales dacă ați folosit microundele și în niciun caz, nu le recongelați.

25. Nu lăsați mâncarea gătită la temperatura camerei pentru a se răci, pentru că există riscul contaminării.
Contrar mitului general acceptat, puteți pune mâncare caldă în frigider, fără a risca durata de viață a frigiderului și nici calitatea mâncării.
E recomandat, în schimb, pentru ca mâncarea să se răcească mai repede, să nu o puneți în vasul mare în care a fost gătită, ci să o separați în mai multe recipiente mai mici.

O altă opțiune este ca înainte să o așezați în frigider să răciți recipientul cu mâncare așezându-l în apă foarte rece.

26. Pentru a fi siguri că proparatele din carne sunt gătite corespunzător, folosiți un termometru pentru alimente. Gătirea la temperatura optimă, vă permite să știți că mâncarea este sigură, prevenind toxiinfecțiile alimentare.
Când aspectul denotă că mâncarea este gata, folosiți termometrul.

Iată temperaturile interne optime:

  • carne de vită, porc și miel: 70-71 de grade Celsius
  • pui, curcan, rață, gâscă: 74-75 de grade Celsius
  • pește: 60-63 de grade Celsius


27. Nu consumați ouă crude și evitați rețetele în care ouăle nu sunt supuse la tratament termic. Dacă le fierbeți, asigurați-vă că atât albușul, cât și gălbenușul sunt tari.

28. Dacă este nevoie să reîncâlziți mâncarea, trebuie să o aduceți la o temperatură ridicată – apropiată de cea inițială, la gătire. În acest fel, sunt omorâte bacteriile care v-ar putea îmbolnăvi.
Sub 60 de grade, bacteriile se înmulțesc nestingherite – pentru a le omorî și în acest fel stopa acțiunea, încălziți mâncarea la cel puțin 73-75 de grade Celsius.

29. Nu încălziți mâncarea la nesfârșit. Gătiți porții în așa manieră încât să le puteți consuma în cel mult două tranșe. Odată ce temperatura mâncării gătite coboară din nou sub 60 de grade Celsius, mâncarea nu mai este sigură pentru consum.

30. Asigurați-vă că temperatura frigiderului nu depășește 4 grade Celsius, pentru ca alimentele să fie păstrate în siguranță. Dincolo de 41 de grade Celsius, bacteriile ce cauzează toxiinfecțiile alimentare se înmulțesc în voie.
Pentru a determina cu siguranță temperatura din frigider, puteți folosi un termometru special pentru frigider.

31. Nu așezați mâncarea neacoperită în frigider, însă evitați să o ambalați în prea multe învelișuri, pentru a permite aerului rece să circule.

32. Ideal este să lipiți etichete cu data preparării mâncărurilor gătite sau a desfacerii produselor ambalate înainte de a le pune în frigider, pentru a consuma doar produse proaspete.


33. Nu uitați să verificați, înainte de consum, dacă alimentele pot fi consumate și să le depozitați corespunzător.


Data actualizare: 05-01-2020 | creare: 28-03-2014 | Vizite: 27426
Bibliografie
1 - Tips for Fresh Produce Safety, link: https://www.foodsafety.gov/keep/types/fruits/tipsfreshprodsafety.html
2 – What should you do with a cand of food that is bulging out, link: https://www.livestrong.com/article/432937-what-should-you-do-with-a-can-of-food-that-is-bulging-out/
3 – It is OK to put hot food directly into the fridge?, link: https://www.stilltasty.com/questions/index/24
4– Wisconsin Nutrition Education Program – Keeping Food Safe, link: https://learningstore.uwex.edu/assets/pdfs/B3474.pdf
5 – Refrigerator Thermometeres: Cold facts about Food safety, link:https://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm253954.htm
6 - Safe food handling: What you need to know, link: https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm255180.htm
7 – Food poisoning and food spoilage, link: https://culinaryarts.about.com/od/safetysanitation/a/bacteria.htm
8 – Keeping food safe, key tips, link: https://www.foodauthority.nsw.gov.au/consumers/keeping-food-safe/key-tips/#.UzUizYWOzUk
9 - Cleaning & hygiene, link:
https://www.foodauthority.nsw.gov.au/consumers/keeping-food-safe/cleaning-and-hygiene/#.UzVhv4WOzUk
10 -Cross-Contamination,link: https://www.foodsafety.asn.au/resources/kitchen-food-safety/
11 – Fridge and freezer food safety, link: https://www.foodsafety.asn.au/resources/fridge-and-freezer-food-safety/
12 – Egss, link: https://www.foodsafety.asn.au/resources/egg-food-safety/
13 - The Truth about Germes. Fact Sheet, link: https://www.hygienecouncil.org/Portals/1/pdf/Media_The_Truth_About_Germs_Fact_Sheet.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Bun sau stricat - cât rezistă alimentele în frigider?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum