Siguranţa alimentară a peştelui

Siguranţa alimentară a peştelui

©

Autor:

Siguranţa alimentară a peştelui
PeÅŸtele ar trebui să facă parte din alimentaÅ£ia noastră datorită conÅ£inutului ridicat de proteine, acizi graÅŸi Omega 3, vitamine ÅŸi minerale. Pentru siguranÅ£a alimentară ÅŸi evitarea contactării unor bacterii periculoase, alegerea, depozitarea ÅŸi prepararea peÅŸtelui trebuie să se facă cu atenÅ£ie. În acest fel putem evita riscul unor intoxicaÅ£ii alimentare.

Alegerea peÅŸtelui

Peştele proaspăt

Când cumpăraÅ£i peÅŸtele, uitaÅ£i-vă cu atenÅ£ie la caracteristicile acestuia. Dacă e proaspăt, ar trebui:
  • să aibă ochii clari, limpezi, uÅŸor bombaÅ£i; dacă sunt tulburi sau înfundaÅ£i este un semn că peÅŸtele a fost pescuit cu mai mult timp în urmă);
  • mirosul să fie uÅŸor ÅŸi proaspăt (nu acru, de amoniac sau de peÅŸte!); mirosul „de peÅŸte” apare în timp, dar nu ar trebui să fie puternic ÅŸi de nesuportat;
  • branhiile să fie intacte, de culoare roÅŸu deschis (nu maronii, gri sau albicioase, un alt posibil semn al alterării) ÅŸi fără mucozităţi;
  • pielea este lucioasă, nu uscată;
  • carnea este fermă ÅŸi elastică, fie că e vorba de un peÅŸte întreg sau de fileuri - dacă apăsaÅ£i cu un deget, carnea revine la loc; dacă în loc rămâne o adâncitură, peÅŸtele nu este proaspăt;
  • fileurile nu prezintă porÅ£iuni cu culoarea modificată (mai închise sau mai deschise la culoare) sau cu zone uscate.
În cazul peÅŸtelui sau fileurilor proaspete, asiguraÅ£i-vă că acestea stau în frigider sau pe un pat gros de gheaţă, care nu se topeÅŸte.

PeÅŸtele congelat

  • AsiguraÅ£i-vă că ambajalul nu este rupt sau deschis.
  • Nu cumpăraÅ£i produsele care prezintă gheaţă în interiorul ambalajului, pentru că arată că au fost congelate mult timp sau decongelate ÅŸi recongelate.
  • Unele produse congelate au menÅ£ionată pe ambalaj temperatura la care ar trebui Å£inute. În acest caz puteÅ£i verifica dacă această temperatură a fost respectată.

Dacă peÅŸtele urmează să fie consumat de o femeie însărcinată, alegeÅ£i acele tipuri care nu au un conÅ£inut ridicat de mercur. Mai multe despre speciile de peÅŸte recomandate ÅŸi de evitat în sarcină găsiÅ£i aici.

Depozitarea şi gătirea peştelui

  • DepozitaÅ£i peÅŸtele la rece imediat cum ajungeÅ£i acasă (în frigider daca îl veÅ£i consuma în maximum 2 zile ÅŸi la congelator pentru o perioadă mai mare). 
  • PeÅŸtele proaspăt Å£inut la frigider trebuie gătit ÅŸi consumat în maximum 1-2 după ce l-aÅ£i cumpărat, pentru a evita alterarea lui.
  • SpălaÅ£i-vă bine cu apă ÅŸi săpun pe mâini înainte de a pregăti peÅŸtele pentru gătire. După utilizare, curăţaÅ£i cu apă caldă ÅŸi detergent toate ustensilele.
  • Dacă pregătiÅ£i peÅŸtele pentru coacere (îl condimentaÅ£i), dar nu îl gătiÅ£i imediat, lăsaÅ£i-l la frigider până în momentul gătirii. La temperatura din afara frigiderului se pot dezvolta bacterii.
  • Gătirea peÅŸtelui ar trebui să se facă la cel puÅ£in 145°F, pentru a reduce astfel riscul de intoxicaÅ£ii alimentare. PeÅŸtele e gata când carnea este opacă ÅŸi se desprinde uÅŸor cu furculiÅ£a.
  • Dacă gătiÅ£i peÅŸtele la picnic, depozitaÅ£i-l într-o ladă frigorifică până în momentul gătirii, Å£ineÅ£i lada la umbră ÅŸi cu capacul acoperit.

Data actualizare: 21-07-2017 | creare: 21-07-2017 | Vizite: 2556
Bibliografie
(1) Fresh and Frozen Seafood: Selecting and Serving It Safely, link: https://www.fda.gov/food/resourcesforyou/consumers/ucm077331.htm
(2) Seafood Do's and Don'ts When Pregnant, link: http://www.eatright.org/resource/health/pregnancy/what-to-eat-when-expecting/seafood-dos-and-donts-when-pregnant
(3) Consumer Tips For Purchasing High Quality Seafood, link: http://seafood.oregonstate.edu/.pdf%20Links/Consumer%20Tips%20For%20Purchasing%20High%20Quality%20Seafood.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă 2 porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
  • De ce este important sa mananci peÈ™te
  • De ce e recomandat să mănânci peÈ™te?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum