Cum recunoști alimentele alterate
Autor: Asiminii Georgiana

Dacă în cazul unora din alimente, semnele alterării sunt grăitoare, în cazul altora, rămâne loc de „investigaÈ›ii”.
Vă propunem un mic ghid prin care putem recunoaște alimentele alterate (stricate), ce nu mai pot fi consumate, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
Carnea
Cei trei factori decisivi pentru a determina prospeÈ›imea cărnii sunt mirosul, culoarea È™i textura.Culoarea normală a cărnii crude proaspete variază între roÈ™u închis È™i roz pal-gălbui, în funcÈ›ie de tip (carne roÈ™ie de porc sau vită/ carne de pasăre).
Dacă observăm o tentă verzuie, gri, gălbuie sau maronie, cel mai probabil aceasta nu mai poate fi consumată.
Uneori, însă, culoarea ne poate induce în eroare sau poate fi dificil de „diagnosticat” - de aceea, e bine să luăm în calcul È™i alte caracteristici.
Mirosul, însă, e de cele mai multe ori concludent. Carnea stricată are în unele cazuri un miros înÈ›epător, asemănător amoniacului sau sulfului, iar alteori, unul rânced.
În mod normal, carnea nu ar trebui să aibă un miros persistent, ci dimpotrivă, unul subtil.
O mâzgă lipicioasă, alunecoasă la suprafaÈ›a cărnii indică de asemenea faptul că produsul s-a alterat È™i nu mai poate fi consumat.
De asemenea, în mod evident, orice urmă de mucegai este un semn al alterării.
Produse din carne vidate
Vidarea cărnii împiedică oxidarea acesteia, care grăbeÈ™te deprecierea. Chiar dacă teoretic, vidarea în folie de plastic a cărnii îi încetineÈ™te altererarea, riscul nu real, dacă nu sunt respectate condiÈ›iile termice de stocare.Cum recunoaÈ™teÈ›i un produs vidat care nu mai poate fi consumat ( de exemplu, mezeluri feliate):
- alimentele au un miros acru
- culoarea este schimbată, tinzând către tonuri de gri È™i verde
- carnea este alunecoasă și chiar acoperită de un lichid lăptos, albicios
Peștele
PeÈ™tele este binecunoscut pentru mirosul său specific – atunci când s-a stricat, acesta devine de-a dreptul înÈ›epător, asemănător amoniacului. În acest mod, se poate È™ti cu certitudine dacă peÈ™tele este stricat sau nu.Dacă aveÈ›i dubii, puteÈ›i inspecta È™i culoarea. PeÈ™tele nu trebuie să capete niciodată o nuanță maronie, gălbuie sau gri È™i nu trebuie să aibă extremitățile uscate.
Branhiile trebuie să roÈ™ii, fără a fi lipicioase, iar ochii să fie lucioÈ™i È™i în niciun caz înfundaÈ›i în orbite.
Un peÈ™te alterat va fi sfărâmicios, lipsit de fermitate È™i va prezenta la suprafață, o peliculă alunecoasă, iar solzii vor fi foarte uÈ™or de îndepărtat.
Ouăle
În cazul ouălor, e imposibil să vă daÈ›i seama dacă s-au stricat numai uitându-vă la coaja acestora, pentru că nu veÈ›i identifica nicio schimbare. PuteÈ›i să verificaÈ›i foarte uÈ™or dacă un ou s-a stricat astfel: puneÈ›i-l într-un castron cu apă. Dacă oul se scufundă, este proaspăt; dacă pluteÈ™te, este stricat.În cazul în care aÈ›i spart deja ouăle, trebuie să verificaÈ›i consistenÈ›a albuÈ™ului È™i a gălbenuÈ™ului. Dacă albuÈ™ul este apos, iar gălbenuÈ™ul nu se păstrează întreg, ci se împrăștie, e cert: oul este stricat È™i trebuie aruncat.
Laptele și iaurtul
Laptele stricat poate fi recunoscut destul de uÈ™or. De regulă, mirosul va fi grăitor: în timp ce laptele proaspăt este inodor, laptele stricat va avea un iz acru.Laptele stricat este date de gol È™i de culoare: culoarea albă specifică va avea acum o tentă pronunÈ›at gălbuie.
Dacă aÈ›i pus deja laptele la încălzit È™i nu sunteÈ›i sigur în privinÈ›a valabilității, observaÈ›i cu atenÈ›ie: laptele strictat se va brânzi, atunci când dă în fiert.
Iaurtul, în schimb, e mai greu de „citit”, pentru că rezistă mai mult, în aceleaÈ™i condiÈ›ii de păstrare. Dacă are un miros sau gust prea acru, se prea poate să fie stricat. Un alt semn al alterării iaurtului este o cantitate mare de apă ce se ridică la suprafață.
Brânzeturile
EvoluÈ›ia în timp a brânzeturilor este influenÈ›ată într-o măsură decisivă de sortiment. Brânzeturile tari rezistă cel mai mult, în timp ce sortimentele moi se vor strica cel mai repede.De regulă, o brânză tare sau semi-tare alterată va prezenta un miros puternic, va avea o textură mai tare È™i mai uscată decât în mod normal È™i o culoare mai închisă (galben închis-gri, portocaliu sau maro).
Trebuie È™tiut însă faptul că brânzeturile tari pot rezista foarte mult în timp, astfel că pot fi consumate chiar È™i atunci când prezintă urme de mucegai; la brânzeturi precum Cheddar sau Gruyere, de exemplu, poate fi pur È™i simplu îndepărtată partea cu mucegai – restul brânzei se consumă în continuare.
În schimb, brânzeturile moi se alterează uÈ™or – de regulă, mirosul înÈ›epător, acru, zeama, îngălbenirea È™i mucegaiul sunt semnele cele mai frecvente.
Produse conservate
Pericolul infecÈ›iei cu toxină botulinică este nevăzut È™i poate fi prezent atât în conservele preparate în casă, cât È™i în cele din comerÈ›.Cum recunoaÈ™tem o conservă care nu mai poate fi consumată:
- ambalajul conservei din metal sau capacul borcanului este bombat
- observăm scurgeri din conservă
- conserva are un aspect deteriorat sau borcanul este crăpat
- atunci când desfacem conserva, È›âÈ™neÈ™te un lichid sau o spumă
- apa în care au fost conservate alimentele este tulbure
- în momentul în care deschidem conserva, auzim un sunet asemănător dezumflării unei mingi
- dacă am desfăcut conserva: observăm mucegai, un miros înÈ›epător È™i o culoare nefirească
Dacă aveÈ›i dubii în ceea ce priveÈ™te valabilitatea sau prospeÈ›imea unei conserve, cel mai indicat este să nu o deschideÈ›i È™i să nu o consumaÈ›i – în niciun caz nu ar trebui să gustaÈ›i, pentru a decide dacă poate fi consumată sau nu!
Conserva suspectă de botulism nu trebuie desfăcută sau înÈ›epată – trebuie învelită în două rânduri de pungi, iar apoi, aruncată într-un loc sigur.
În cazul pâinii, cerealelor, fructelor È™i legumelor, cel mai bun indicator al alterării, care nu lasă loc de interpretări, este mucegaiul.
DeÈ™i e etic, economic È™i util să economisim, evitând risipa de alimente, să prevenim e chiar mai important - de aceea, dacă suspectaÈ›i că un aliment este alterat, a-l arunca e decizia cea mai inspirată.
Pentru a evita consumul de alimente alterate, verificaÈ›i întotdeauna eticheta acestora È™i respectaÈ›i regulile de depozitare!
2 – Tips on Identifying spoiled meat, link: http://cannonlogistics.com.au/blog/view/198/tips-on-identifying-spoiled-meat
3 – 10 Signs to understand when food's rotten, link: http://www.alwaysfoodie.com/10-signs-understand-foods-rotten.html `
4 – How to test if Milk is Spoiled, link: http://www.livestrong.com/article/480295-how-to-test-if-milk-is-spoiled/
5 - How Long Does Yogurt (Yoghurt) Last?, link: http://www.eatbydate.com/dairy/yogurt-shelf-life-expiration-date/
6 - How can I tell if fish is spoiled?, link: http://shelflifeadvice.com/content/how-can-i-tell-if-fish-spoiled
7 – How long does hard cheese last?, link: http://www.eatbydate.com/dairy/cheese/cheese-shelf-life-expiration-date/
8 - How to Tell If Cheese Is Spoiled, link: http://www.ehow.com/how_8263194_tell-cheese-spoiled.html
9 – How to tell if Mozarella is Bad, link: http://everydaylife.globalpost.com/tell-mozzarella-bad-30003.html
10 – Home canning and botulism, link: http://www.cdc.gov/features/homecanning/
11 – How to tell if a food has been contaminated with botulism, link: http://www.livestrong.com/article/280936-how-to-tell-if-a-food-is-contaminated-with-botulism/
12 – Wisconsin Nutrition Education Program – Keeping Food Safe, link: http://learningstore.uwex.edu/assets/pdfs/B3474.pdf
13 – Packaging of fresh and processed meat, link: http://www.fao.org/docrep/010/ai407e/ai407e21.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Toxiinfectie alimentara
- Toxiinfectie alimentara?
- Pete rosii multe pe corp
- Toxiinfectie alimentara
- Fructe nespalate