Intervențiile non-farmacologice pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții persoanelor cu demență

©

Autor:

Intervențiile non-farmacologice pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții persoanelor cu demență
Un studiu recent publicat în Alzheimer‘s & Dementia: The Journal of the Alzheimer‘s Association a analizat raportul cost-eficacitate a patru intervenții non-medicamentoase, în comparație cu îngrijirea obișnuită a persoanelor cu demență. Rezultatele au arătat că intervențiile non-medicamentoase nu numai că au dus la o mai bună calitate a vieții, dar au și redus costurile suportate de către sistemele de asigurări de sănătate.
Studiul a folosit o simulare pe computer pentru a evalua eficacitatea celor patru intervenții nonfarmacologice în reducerea probabilității de internare într-un centru de îngrijire pentru persoane în vârstă, rezultatele fiind comparate cu cele ale îngrijirii obișnuite. Costurile societale, anii de viață ajustați în funcție de calitate și rentabilitatea au fost evaluate pentru fiecare intervenție. Intrările în simulare s-au bazat pe date din Medicare, studii clinice și anchete naționale cu familiile persoanelor cu demență.

Rezultatele studiului sunt remarcabile, deoarece demonstrează că intervențiile non-medicamentoase pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor cu demență și pot reduce costurile. Descoperirea ar putea fi deosebit de importantă, având în vedere că medicamentele pentru tratamentul demenței sunt adesea foarte costisitoare și pot avea efecte secundare semnificative. În plus, creșterea numărului de persoane cu demență face ca îngrijirea să devină o problemă majoră de sănătate publică.

Cele patru intervenții studiate au fost:
 • maximizarea independenței la domiciliu (implică dezvoltarea abilităților de autosuficiență, oferirea de trimiteri la servicii comunitare și monitorizarea îngrijirii la domiciliu);
 • intervenția de coordonare a îngrijirii la domiciliu (implică evaluarea nevoilor de îngrijire ale fiecărei persoane, dezvoltarea de planuri de îngrijire personalizate și accesul neîntrerupt la un asistent de îngrijire);
 • New York University Caregiver (implică sesiuni de consiliere care se desfășoară pe o perioadă de patru luni și care sunt concepute pentru a ajuta îngrijitorii să facă față stresului și oboselii);
 • Adult Day Service Plus (implică personal specializat care oferă suport față în față pentru îngrijitorii persoanelor în vârstă).

sursa: News Medical
foto: Brown University

Data actualizare: 12-04-2023 | creare: 12-04-2023 | Vizite: 372
Bibliografie
Non-drug interventions for Alzheimer's disease result in better quality of life, link: https://www.news-medical.net/news/20230407/Non-drug-interventions-for-Alzheimers-disease-result-in-better-quality-of-life-and-also-save-money.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
 • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
 • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum