Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului

©

Autor: Redacția ROmedic

Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
Cercetările în privința rolului pe care obezitatea gravidei l-ar putea avea asupra dezvoltării oaselor fătului sunt deocamdată la început. Un program de cercetare subvenționat de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite are ca scop identificarea unor posibile legături între cele două variabile. Pentru început s-au realizat studii de laborator pe animale care au indicat un impact negativ al obezității mamei în creșterea și dezvoltarea oaselor fătului.

Jin-Ran Chen, unul dintre cercetătorii de la Arkansas Children's Nutrition Center din Little Rock, SUA, a realizat un studiu experimental pe șoareci. O parte dintre femelele gestante au fost hrănite cu alimente bogate în grăsimi astfel încât să li se inducă obezitatea, în timp ce celelalte au avut o alimentație normală. Analiza fetală a oaselor craniului și vertebrelor puilor nenăscuți a arătat că în cazul femelelor obeze feții lor au suferit tulburări semnificative la nivelul oaselor, dezvoltarea lor armonioasă fiind afectată.

Cercetătorii au identificat și o genă responsabilă de aceste modificări. Este vorba despre gena HoxA10, al cărei rol este deosebit de important pentru dezvoltarea și creșterea oaselor. În cazul puilor cu mame obeze această genă a fost inhibată ca urmare a nivelurilor ridicate ale metilării ADN-ului (proces biochimic care constă în modificări ale genelor).

Studiul de față este considerat a fi primul care a demonstrat că obezitatea indusă de un regim bogat în grăsimi poate inhiba gena HoxA10. E nevoie însă de o confirmare a rezultatelor și prin studiile realizate pe oameni. Dacă acestea se mențin și în cazul dezvoltării umane, o astfel de descoperire trage un semnal de alarmă asupra atenției ce ar trebui acordată nutriției viitoarei mame, pentru a preveni riscurile unor tulburări osoase pe parcursul vieții (cum ar fi osteoporoza).

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 25-08-2014 | Vizite: 2865
Bibliografie
Effect of Mom's Obesity on Baby's Bone Health Explored, link: http://www.ars.usda.gov/is/pr/2014/140227.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Obezitatea asociată cu sărăcia este mai prevalentă la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum