Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
Autor: Redacția ROmedic

Jin-Ran Chen, unul dintre cercetătorii de la Arkansas Children's Nutrition Center din Little Rock, SUA, a realizat un studiu experimental pe șoareci. O parte dintre femelele gestante au fost hrănite cu alimente bogate în grăsimi astfel încât să li se inducă obezitatea, în timp ce celelalte au avut o alimentație normală. Analiza fetală a oaselor craniului și vertebrelor puilor nenăscuți a arătat că în cazul femelelor obeze feții lor au suferit tulburări semnificative la nivelul oaselor, dezvoltarea lor armonioasă fiind afectată.
Cercetătorii au identificat și o genă responsabilă de aceste modificări. Este vorba despre gena HoxA10, al cărei rol este deosebit de important pentru dezvoltarea și creșterea oaselor. În cazul puilor cu mame obeze această genă a fost inhibată ca urmare a nivelurilor ridicate ale metilării ADN-ului (proces biochimic care constă în modificări ale genelor).
Studiul de față este considerat a fi primul care a demonstrat că obezitatea indusă de un regim bogat în grăsimi poate inhiba gena HoxA10. E nevoie însă de o confirmare a rezultatelor și prin studiile realizate pe oameni. Dacă acestea se mențin și în cazul dezvoltării umane, o astfel de descoperire trage un semnal de alarmă asupra atenției ce ar trebui acordată nutriției viitoarei mame, pentru a preveni riscurile unor tulburări osoase pe parcursul vieții (cum ar fi osteoporoza).
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Obezitate - dieta sau chirurgie?
- Supraponderabilitate si amenoree, help!
- Tin de 6 ani dieta, dar fara niciun rezultat
- Cum slabesc 25 de kg?
- Complexata de felul cum arat
- Slabirea la adolescent
- Obezitate in timpul sarcinii si dupa nastere
- Greutatea mea un obstacol in relatia noastra
- Dieta in obezitate
- O problema nebuloasa... oboseala continua, obezitate