Repararea inimilor cu venin de păianjen mortal (studiu)

©

Autor:

Repararea inimilor cu venin de păianjen mortal (studiu)

Un potențial tratament salvator de viață pentru victimele infarctului miocardic a fost descoperit dintr-o sursă foarte neobișnuită: veninul unuia dintre cei mai periculoși păianjeni din lume.
Un posibil medicament dezvoltat dintr-o moleculă ce se găsește în veninul unui păianjen cu pânză-pâlnie de pe insula Fraser poate împiedica apariția leziunilor cauzate de infarctul miocardic și astfel prelungește viața donatorilor de inimă.


Descoperirea a fost făcută de cei de la Universitatea Queensland în colaborare cu Institutul pentru Cercetare Cardiacă Victor Chang din Australia.


Infarctul miocardic reduce fluxul sanguin către o porțiune a inimii, cu apariția unui deficit de oxigen al mușchiului cardiac. Hipoxia transformă mediul intracelular într-unul acid, ceea ce transmite un mesaj letal celulelor inimii.


În ciuda deceniilor de cercetare, nu s-a putut obține un medicament care oprește acest semnal letal în celulele cordului. De aceea boala coronariană continuă să fie cauza principală de mortalitate în lume.


S-a testat substanța descoperită, o proteină numită Hi1a, folosind miocardiocite umane vii expuse la stresul infarctului miocardic pentru a se vedea dacă medicamentul îmbunătățește supraviețuirea lor.


Proteina Hi1a blochează canalele ionice sensibile la acid, astfel încât mesajul letal este blocat, iar moartea celulară se reduce semnificativ.


Acest medicament va ajuta nu doar sute de mii de persoane care suferă de infarct miocardic în fiecare an, dar va crește de asemenea numărul și calitatea inimilor folosite în transplanturi, ceea ce va permite transportul lor pe distanțe mai mari și va crește șansa unui transplant reușit.


De obicei, dacă inima donatorului nu mai bate de mai mult de 30 de minute înainte de recoltare atunci ea nu mai poate fi folosită, astfel încât prelungirea activității inimii va putea salva mai mulți pacienți.


Studiile anterioare au arătat că Hi1a reduce semnificativ leziunile cerebrale inclusiv când se administrează la cel mult 8 ore după debutul unui accident vascular cerebral.


Pentru persoanele care suferă un infarct miocardic, perspectiva în viitor este de a administra Hi1a în ambulanță pentru îmbunătățirea prognosticului pacienților. Aspectul este important mai ales în cazul regiunilor rurale sau îndepărtate din Australia, situație în care fiecare secundă contează.


Echipa își propune ca în următorii 2-3 ani să realizeze studii clinice la oameni atât pentru accidentele vasculare cerebrale, cât și pentru infarctul miocardic.


Data actualizare: 21-07-2021 | creare: 21-07-2021 | Vizite: 416
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!