Antiinflamatoarele non-steroidiene cresc riscul cardiovascular la pacienții cu osteoartrită

©

Autor:

Antiinflamatoarele non-steroidiene cresc riscul cardiovascular la pacienții cu osteoartrită
În cadrul Congresului EULAR 2018 (European League Against Rheumatism) s-au dezbătut efectele administrării de antiinflamatoare nesteroidiene la pacienții cu osteoartrită și lipsa unor strategii alternative cu risc minim pentru a trata durerea acestora.

Osteoartrita reprezintă un grup heterogen de condiții patologice caracterizate prin distrugerea progresivă și ireversibilă a cartilajelor articulare, a cărui simptom dominant este durerea care se agravează odată cu evoluția bolii.

Artrita degenerativă sau osteoartrita 

La ora actuală nu există un tratament curativ, fiind puține opțiuni disponibile pentru stabilizarea sau încetinirea progresiei osteoartritei, iar tratamentul simptomatic al durerii, în cazul de față - administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene - se poate asocia cu majorarea riscului cardiovascular.

Potrivit unei meta-analize din 2016 publicată în Scientific Reports, osteoartrita reprezintă un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare, însă nu este foarte clar care e aportul medicației antiinflamatoare în majorarea riscului.

Aslam Anis, doctor în cadrul Universității British Columbia, afirmă că aceasta „este una dintre acele situații când tratamentul este la fel de periculos precum problema.”

În analiza de față au fost incluși la studdiu 7743 pacienți cu osteoartrită și o altă cohortă potrivită în funcție de vâstă și sex, compusă de 23,229 persoane fără boală.

Utilizând modelul statistic Cox cu multivaribile, riscul de boală cardiovasculară a fost estimat cu 23% mai mare la pacienții cu osteoartrită comparativ cu grupul e control; rezultatele au fost ajustate  în funcție de vârstă, sex, status socioeconomic, indice de masă corporală, diagnosticele de hipertensiune arterială, diabet, hiperlipidemie, boală pulmonară obstructivă cronică, și după scorul Romano pentru comorbidități, deoarece pacienții cu osteoartrită pot înregistra frecvent afecțiuni preexistente și comorbidități asociate independent cu majorarea riscului cardiovascular.

Când a fost introdusă în modelul statistic terapia cu antiinflamatoare nonsteroidiene, aproximativ 67.5% dintre efectele asupra riscului cardiovascular au fost asociate la pacienții cu osteoartită administrarea de AINS.

Mai precis, riscul de insuficiență cardiacă congestivă a crescut până la 44.8% la pacienții cu osteoartrită tratați cu AINS, în timp ce riscul de boli ischemice de inimă a ajuns până la 94.5%, respectiv 93.3% riscul de accident vascular cerebral.

Cercetătorii atrag atenția că modelul statistic nu a inclus și administrarea de agenți antiinflamatori disponibili în farmacii fără prescripție medicală, precum ibuprofenul și naproxenul.

Cu arsenalul terapeutic extrem de limitat, cadrele medicale și pacienții sunt nevoiți să găsească soluții de compromis care să crească și calitatea vieții, oferind un management eficient al durerii osteoarticulare, dar care să nu afecteze negativ riscul cardiovascular.

Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteortritei? 

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 19-06-2018 | creare: 19-06-2018 | Vizite: 1686
Bibliografie
NSAIDs Increase Cardiovascular Risk in Osteoarthritis, link: https://www.medscape.com/viewarticle/898157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Analgezicele ar putea fi asociate cu un risc mai mare de stop cardiac
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  •