ResearchKit - un nou gadget dedicat colectării de date medicale

©

Autor:

ResearchKit - un nou gadget dedicat colectării de date medicale
Compania Apple a lansat pe piaţă la începutul lunii martie un nou gadget denumit ResearchKit, care ar putea uşura colectarea de date medicale şi monitorizarea pacienţilor. Pusă în circulaţie odată cu mult aşteptatul Apple Watch, această unealtă este de fapt o interfaţă destinată programării de aplicaţii (application program interface sau API), distribuită gratuit de Apple. Aceasta le permite programatorilor să creeze mai uşor aplicaţii care să se folosească de caracteristicile iPhone-ului (procesoare, senzori de mişcare, capacitatea de a face măsurători sau de a înregistra anumite informaţii) pentru a colecta date medicale de la utilizatorii telefonului.

Printre primii parteneri care au dezvoltat aplicaţii medicale cu ajutorul lui ResearchKit se numără o serie de universităţi (Stanford Medicine, University of Rochester Medical Center), spitale (Massachusetts General Hospital, spitalul Mount Sinai din New York), precum şi compania non-profit Sage Bionetworks. Informaţiile introduse de pacienţi în cadrul aplicaţiilor sunt strict confidenţiale şi pot fi partajate doar după ce aceştia îşi dau consimţământul.

Una dintre primele aplicaţii create cu ajutorul acestui gadget este mPower, dezvoltată de University of Rochester Medical Center şi Sage Bionetworks pentru monitorizarea pacienţilor cu boala Parkinson. De exemplu, aplicaţia poate evalua progresia tremorului caracteristic acestei afecţiuni, fiind necesar ca pacientul să bată uşor cu degetul pe ecranul iPhone-ului sau se pot utiliza senzorii încorporaţi în telefon pentru a estima echilibrul pacientului în timpul mersului.

Integrarea acestei aplicaţii în telefon le permite oamenilor de ştiinţă să urmărească progresia bolii sub diferite tipuri sau grade de exerciţii, ajutându-i să înţeleagă mai uşor care dintre acestea pot încetini sau chiar inversa evoluţia bolii.

Alte aplicaţii deja create cu ajutorul lui ResearchKit sunt:
  • Asthma Health (dezvoltată de Mount Sinai, Weill Cornell Medical College și LifeMap) - dedicată detectării factorilor declanşatori ai astmului şi controlului bolii. Ea le oferă pacienţilor informaţii despre calitatea aerului din zonele în care se află, ajutându-i să evite acele zone care le-ar putea înrăutăţi simptomele.
  • GlucoSuccess (dezvoltată de Massachusetts General Hospital) – dedicată pacienţilor cu diabet zaharat, corelează nivelul glucozei din sângele pacientului la diferite momente ale zilei cu alte date referitoare la dieta, activitatea fizică şi medicamentele luate de acesta.
  • Share the Journey (dezvoltată de Dana-Farber Cancer Institute, UCLA Fielding School of Public Health, Penn Medicine și Sage Bionetworks) – dedicată pacienţilor cu cancer mamar trataţi cu chimioterapice. Creată pentru a studia impactul pe termen lung al chimioterapiei asupra vieţii pacienţilor cu cancer mamar, aplicaţia le permite acestora să înregistreze regulat date despre statusul lor emoţional şi cognitiv.
  • MyHeart Counts (dezvoltată de Stanford Medicine și University of Oxford) – dedicată evaluării legăturii dintre riscul de boli cardiovasculare şi activitatea fizică sau stilul de viaţă al pacienţilor.

Jeff Williams, vicepreşedinte al departamentului de operaţiuni al companiei Apple, scoate în evidenţă neajunsurile modului în care se culeg în prezent datele medicale în cadrul studiilor. Din discuţiile purtate de reprezentaţii companiei cu persoane din domeniul medical au reieşit o serie de aspecte problematice: dificultatea recrutării pacienţilor (ceea ce înseamnă eşantioane sau loturi mai mici de studiat şi, implicit, mai puţine informaţii semnificative), subiectivitatea ocazională a colectării datelor sau lipsa monitorizării continue a pacienţilor (simptomele unei afecţiuni variază zilnic sau chiar de la oră la oră, însă în studiile prospective pacienţii sunt chemaţi la control periodic, fiind prinşi doar în anumite stadii evolutive ale bolii lor). De asemenea, un alt neajuns este faptul că pacienţii află rezultatele studiului la care au participat abia la terminarea acestuia sau chiar deloc.

ResearchKit promite să rezolve o parte a acestor probleme, dată fiind ubicuitatea utilizării iPhone-urilor în prezent şi simplităţii cu care aplicaţiile pot fi accesate. Potenţialii participanţi la studii au mereu telefoanele la îndemână, ceea ce înseamnă că pot descoperi şi se pot înscrie la un astfel de studiu mult mai rapid.

Pe lângă avantajele enorme pe care pare să le aibă pentru cercetarea medicală, acest dispozitiv îi poate ajuta şi pe pacienţi să îşi asume şi să îşi controleze mai eficient boala, oferindu-le posibilitatea de a se implica mai activ în gestionarea propriei sănătăţi.

Sursa: Modern Healthcare

Data actualizare: 19-06-2019 | creare: 21-05-2015 | Vizite: 1310
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: