Respirația pe nas te ajută să alergi mai ușor (studiu)

©

Autor:

Respirația pe nas te ajută să alergi mai ușor (studiu)
Respirația este un proces subconștient la care nu trebuie să ne gândim în mod activ. Cu toate acestea, când facem exerciții fizice, devenim mai conștienți de acest act, uneori chiar analizând fiecare suflare. În timpul exercițiilor de intensitate scăzută și moderată, cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul, majoritatea oamenilor respiră prin nas și expiră prin gură. Însă, pe măsură ce intensitatea exercițiilor crește, tendința este de a respira exclusiv prin gură.
Contrar intuiției populare, care sugerează că respirația prin gură este mai eficientă în timpul exercițiilor intense, studiile indică faptul că respirația nazală ar putea fi de fapt mai benefică. Cercetările arată că, în timpul exercițiilor de diferite intensități, consumul de oxigen este mai mic atunci când se respiră prin nas comparativ cu respirația orală. Acest lucru sugerează că organismul poate efectua aceeași cantitate de exerciții consumând mai puțin oxigen, ceea ce este un avantaj semnificativ, în special pentru sportivii de anduranță.

Un alt aspect important este că respirația nazală este asociată cu volume reduse de aer, datorită dimensiunilor mai mici ale nărilor comparativ cu gura. Cu toate acestea, studiile au arătat că oamenii respiră mai rar prin nas în timpul exercițiilor, ceea ce pare contraintuitiv. Explicația stă în faptul că aerul se mișcă de la presiuni mari la presiuni mici, facilitând astfel intrarea aerului în plămâni. Acest mecanism permite o livrare mai rapidă a oxigenului către mușchii implicați în efort.

În plus, respirația nazală crește producția de oxid nitric, care facilitează transportul oxigenului și poate chiar preveni efectele patogenilor aeropurtați. Acest lucru se datorează faptului că oxidul nitric ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Cu toate aceste beneficii, este important de menționat că adaptarea la respirația nazală în timpul exercițiilor necesită timp și practică. Introducerea bruscă a acestei tehnici poate duce la disconfort și hiperventilație. Prin urmare, este esențial să vă antrenați corpul treptat pentru a vă adapta la acest tip de respirație.

sursa: MedicalXpress
foto: Monkey Business Images/ Shutterstock

Data actualizare: 28-09-2023 | creare: 28-09-2023 | Vizite: 203
Bibliografie
Breathing through your nose when you exercise may make your runs easier, link: https://medicalxpress.com/news/2023-09-nose-easier.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respiraţia în timpul exerciţiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum