Riscul de complicații cardiovasculare, crescut chiar și la un an distanță de la faza acută a bolii COVID-19

©

Autor:

Riscul de complicații cardiovasculare, crescut chiar și la un an distanță de la faza acută a bolii COVID-19
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 prezintă riscuri crescute de a dezvolta complicații cardiovasculare chiar și la un an distanță de la faza acută a bolii COVID-19, arată un amplu studiu, pentru care au fost utilizate bazele de date electronice de asistență medicală ale veteranilor din SUA.
Peste 162.000 de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 au fost incluse în studiu. Rezultatele cardiovasculare au fost examinate la doar 153.760 de participanți care erau în viață la 30 de zile după testul pozitiv COVID-19.

Cercetătorii au construit două grupuri de control, o cohortă contemporană și una istorică, ambele cuprinzând peste 5, 6 milioane de persoane fără absolut nicio dovadă de infecție cu SARS-CoV-2. Deși indivizii din grupul de control istoric au folosit sistemul US Veterans Health Administration (VHA) în 2017, nu s-au confruntat niciodată cu infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Cercetătorii au urmărit longitudinal toate cele trei cohorte pentru a estima riscurile pe un termen de 12 luni ale rezultatelor cardiovasculare incidente. Estimările au luat în considerare, de asemenea, modul de îngrijire al pacienților (nespitalizați, internați sau internați în unitățile de terapie intensivă). Timpul mediu de urmărire în grupul COVID-19, grupul de control contemporan și grupul control istoric a fost de 347, 348 și, respectiv, 348 de zile.

Participanții infectați cu SARS-CoV-2, indiferent de vârstă, sex, etnie și alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială, au avut un risc crescut de a suferi de mai multe boli cardiovasculare. Prin urmare, cei care au supraviețuit primelor 30 de zile de COVID-19 (faza acută a COVID-19) au prezentat un risc crescut de accident vascular cerebral sau fibrilație atrială. În special, riscul și povara excesivă a rezultatelor cardiovasculare adverse s-au extins până la un an.

Concluziile studiului au evidențiat necesitatea implementării unor strategii de control a infecțiilor primare cu SARS-CoV-2 pentru a preveni sindromul long COVID-19 (o formă persistentă a bolii) și nenumăratele complicații ale acestuia, inclusiv riscul de boli cardiovasculare severe. În plus, autorii au recomandat ca sistemele globale de sănătate să fie pregătite pentru a face față unui număr mare de persoane potențial afectate, deoarece studiul a raportat o povară de 12 luni a bolilor cardiovasculare.

Studiile viitoare ar trebui să investigheze căile mecaniciste subiacente responsabile de dezvoltarea bolilor cardiovasculare în faza post-acută a COVID-19. O înțelegere mai profundă a acestor mecanisme va ajuta la informarea dezvoltării strategiilor de prevenire a manifestărilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu COVID-19.

sursa: News Medical
foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Data actualizare: 11-02-2022 | creare: 11-02-2022 | Vizite: 553
Bibliografie
Study suggests people with COVID-19 exhibit increased risks and 12-month burdens of incident cardiovascular diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20220209/Study-suggests-people-with-COVID-19-exhibit-increased-risks-and-12-month-burdens-of-incident-cardiovascular-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum pot comorbidităţile să crească riscurile pacienţilor cu COVID-19
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum