Nivelul citokinelor din saliva - legat de severitatea inflamației gingivale

©

Autor:

Nivelul citokinelor din saliva - legat de severitatea inflamației gingivale
Un studiu publicat în revista PLOS ONE (februarie 2023) sugerează că nivelul citokinelor din saliva poate fi legat de severitatea inflamației gingivale. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Dentară NYU au dezvoltat un scor pentru a descrie nivelul citokinelor din saliva și, potrivit studiului, acest scor este asociat cu severitatea inflamației gingivale clinice.

Boala parodontală (sau gingivală) este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează aproximativ jumătate dintre adulți și este marcată prin gingii inflamate, care pot sângera și se pot desprinde de pe dinții pacienților. Această boală apare din interacțiunea complexă dintre bacteriile sănătoase și cele nesănătoase de sub linia gingivală și răspunsul sistemului imunitar, care produce niveluri ridicate de citokine - proteine mici care semnalează sistemul imunitar - în gingiile inflamate, în special citokinele proinflamatorii, cum ar fi IL-8, IL-1β, IL-6 și TNF-α.

Boala parodontală este asociată și cu afecțiuni sistemice, inclusiv boala cardiovasculară, diabetul și Alzheimer. Cercetătorii cred că inflamația gingivală contribuie la aceste afecțiuni prin două căi: indirecte (citokinele cresc inflamația sistemică) și directe (citokinele ajung la un organ specific, cum ar fi inima sau creierul), dar studierea acestui aspect este dificilă din cauza provocării de a măsura citokinele din lichidul găsit adânc în pungile gingivale.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Dentară NYU au evaluat gingiile și saliva a 67 adulți, cu vârste de 45 de ani sau mai mari, care aveau un anumit grad de boală parodontală, dar erau altfel sănătoși. Pentru a măsura inflamația gingivală clinică, cercetătorii au folosit o formulă numită Periodontal Inflamed Surface Area (PISA), care este calculată utilizând măsurători ale adâncimii pungilor parodontale și sângerării la sondare. PISA oferă o măsură a inflamației gingivale; un scor PISA mai mare indică o inflamație mai severă.

Participanții au fost rugați să scuipe în tuburi sterile pentru a captura probe de salivă, care au fost apoi analizate pentru a măsura o gamă de citokine, atât proinflamatorii cât și antiinflamatorii: IL-1β, IL-6, IL-8, IL-13, TNF-α și IL-10. Cercetătorii au combinat aceste citokine într-un singur scor folosind două metode: Indexul Componentei Citokinice și Indexul Inflamator Compozit. Aceștia au descoperit că scorurile PISA au fost semnificativ asociate cu noile scoruri citokinice, independent de alți factori, inclusiv vârsta, sexul, fumatul și indicele de masă corporală (IMC). Cu cât un scor citokinic este mai mare, cu atât inflamația parodontală este mai gravă.

Cercetătorii atrag atenția că mai multe cercetări sunt necesare pentru a valida scorul citokinic la pacienții cu diferite afecțiuni de sănătate, precum și la cei cu toate nivelurile de boală parodontală, inclusiv la cei cu gingii sănătoase și cu boală parodontală în stadiu incipient. Cu toate acestea, dacă scorul citokinic este validat în populații mai mari și mai diverse de pacienți, acesta ar putea fi utilizat pentru a înțelege mai bine progresia și recurența bolii parodontale, precum și conexiunea potențială cu alte afecțiuni sistemice.
"Cu tratamentul pentru boala parodontală, cum ar fi periajul și planificarea, știm că scorul PISA scade. Ar fi interesant să vedem dacă scorul citokinic scade, sau, dacă persistă, să căutăm ce înseamnă asta", a adăugat Kamer. "Alegem o cauză subiacentă, cum ar fi inflamația continuă din boala sistemică? Sau, dacă cineva are o reacție hiperinflamatorie, pe care am cunoaște-o dintr-un scor citokinic ridicat, poate prezice dacă parodontita va recidiva sau va progresa în viitor? Sperăm să abordăm aceste întrebări în cercetările viitoare."

Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 279
Bibliografie
Periodontal Inflamed Surface Area (PISA) associates with composites of salivary cytokines.
PLOS ONE, 2023;
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0280333
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia topică țintită: un potențial tratament la domiciliu pentru boala parodontală
  • Cum ar putea fi utilizate probioticele în tratamentul gingivitei și parodontozei?
  • Fumatul afectează profund tratamentul bolii parodontale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum