Boli pe care le putem lua de la animalele de companie
©
Autor: Dr. Horoșan Lavinia-Andreea
Interacţiunile dintre oameni şi animalele de companie au tendinţa de a fi extrem de pozitive şi de a aduce foarte multe beneficii. Dar animalele de companie pot fi şi purtătoare ale unor boli infecţioase care pot trece şi la oameni. Aceste tipuri de boli sunt denumite zoonoze. În cele mai multe cazuri sunt boli uşoare dar există şi cazuri în care pot fi şi foarte severe.
rabie
Rabia este, cel mai probabil, arhetipul zoonozelor. Etiopatologia este una virală. Virusul se poate găsi la câinii nevacinaţi. În zonele în care încă există rabie, oamenii, de cele mai multe ori copii, sunt infectaţi prin muşcătura câinilor infectaţi. Virusul atacă creierul şi, odată inslatalate simptomele, nu există niciun tratament curativ. În acest caz, prevenţia se poate face prin vacinarea câinilor şi altor animale carnivore care pot fi purtătoare.pecingine
Pecingine este o infecţie tegumentară rară la animale şi de cele mai multe ori blândă şi la oameni. Aspectul tegumentar este unul tipic, sub forma unui inel. Etiopatologia este determinată de un fung. Pisicile, câinii sau alte animale infectate pot avea o simptomatologie foarte săracă (cel mai frecvent animalele prezintă leziuni tegumentare circulare în care blana dispare). Patologia este tratabilă dar, în anumite cazuri, poate determina cicatrici.salmonella (3)
Salmonella este o bacterie care se poate găsi în tractul intestinal al animalelor. În cazurile în care infecţa ajunge la oameni, aceasta poate fi severă, de tip diareic. Printre animalele purtătoare se enumeră pisicile, câinii, reptilele, amfibieni şi anumiţi şoareci. Una dintre modalităţile de prevenţie este spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, spălarea alimentelor şi prepararea lor termică adecvată.Toxoplasma (2)
Toxoplasma este un parazit care se găseşte la pisici. La oameni determină o patologie benignă. Acesta devine periculos dacă este activ pe durata sarcinii, determinând complicaţii severe ale sarcinii şi ale dezvoltării normale ale fătului. Profilaxia include măsuri de igienă, evitarea contactului cu pisicile pe durata sarcinii (mai ales cele care nu sunt deparazitate şi curăţate regulat), şi evitarea consumului de legume şi fructe nesplate sau neprelucrate termic.Muşcăturile şi zgârieturile
Muscăturile şi zgârieturile pisicilor pot transmite bacterii precum Bartonella henselae, care determină boala zgârieturii de pisică. Ca majoritatea infecţiilor, şi cele transmise prin zgârieturi sau muşcături pot fi mult mai frecvente şi mai severe la pacienţii imunocompromişi.
Data actualizare: 19-06-2018 | creare: 19-06-2018 | Vizite: 2302
Bibliografie
1. Five diseases you can catch from pets, https://theconversation.com/five-diseases-you-can-catch-from-pets-93213 2. Toxoplasmosis, https://www.healthline.com/health/toxoplasmosis
3. Salmonella infection, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se ia raia de la pisica la om? Rog raspuns urgent!
- Zgarietura de catelus - biceps si palma
- Ce analize se fac pt a se descoperi boli luate de la animale?
- Scabia catel se ia la om?
- Klebsiella se poate transmite de la pisica?
- Rabie în cazul în care m-a lins un câine?
- Boli transmise de la caine la om