SARS-CoV-2: caracteristici similare ale infecției cu noul coronavirus la șoareci și oameni

©

Autor:

SARS-CoV-2: caracteristici similare ale infecției cu noul coronavirus la șoareci și oameni
Un model de șoarece infectat cu noul coronavirus poate reproduce caracteristicile observate la pacienții umani, se arată într-o lucrare publicată recent în revista Cell Host & Microbe.
Folosind tehnologia de editare a genelor, oamenii de știință au reușit să genereze șoareci care produc enzima de conversie a angiotensinei umane, receptorul de care se leagă virusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) pentru a pătrunde în celulele umane. Descoperirile îi pot ajuta pe cercetători să studieze infecția și transmiterea SARS-CoV-2 la șoareci, cu rezultate aplicabile și la oameni.

Comparabil cu modele descoperite anterior, modelul descris în revista Cell Press prezintă avantajul unei stabilități genetice mai mari, cu mai puține diferențe între indivizi. Totodată, șoareci proiectați genetic de către You-Chun Wan și colaboratorii de la Institutul Național pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din Beijing pot fi inserați într-un loc precis al cromozomului X, înlocuind astfel complet versiunea proteinei șoarecilor.

Șoarecii proiectați genetic au arătat dovezi de replicare riguroasă a ARN-ului viral în plămâni, trahee și creier, în urma infectării cu SARS-CoV-2, după inhalarea virusului pe cale nazală. Cercetătorii au identificat celulele Clara (celule secretoare care se află în bronhiole) ca principalele celule ale căilor respiratorii vizate de SARS-CoV-2. „Prezența ARN-urilor virale în creier a fost oarecum neașteptată, deoarece doar câțiva pacienți COVID-19 au dezvoltat simptome neurologice”, spune autorul studiului, Cheng-Feng Qin, cercetător la Academia de Științe Medicale Militare din Beijing, China.

Studiile viitoare care folosesc modelul curent de analiză și de editare genetică pot contribui la înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 invadează creierul sau tractul respirator, cât și a modul în care virusul supraviețuiește mediului gastro-intestinal. Modelul descris va fi de asemenea valoros pentru testarea vaccinurilor, pentru a combate SARS-CoV-2.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-05-2020 | creare: 30-05-2020 | Vizite: 389
Bibliografie
Mouse model mimics SARS-CoV-2 infection in humans, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200527123332.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum