Efectele COVID-19 asupra sănătății rinichilor
Autor: Teodorescu Mihai

Celulele renale care au deja caracteristici ale leziunilor pot fi mai ușor infectate și pot dezvolta leziuni suplimentare. Cercetătorii au studiat celulele rinichilor umani în laborator pentru a examina efectele COVID-19 asupra sănătății rinichilor. Constatările apar într-un număr viitor al jurnalul Societății Americane de Nefrologie.
Multe persoane care dezvoltă COVID-19 se confruntă și cu leziuni la rinichi, dar nu este clar dacă acesta este un rezultat direct al infecției virale sau o consecință a unei alte afecțiuni sau a răspunsului organismului la infecție. Pentru a investiga, o echipă condusă de Benjamin Dekel, director de departament la Institutul de Cercetare Sheba din Israel, a cultivat celule renale umane în vase de laborator și le-a infectat cu virusul care cauzează COVID-19.
Cercetătorii au descoperit că, deși virusul SARS-CoV-2 ar putea pătrunde și infecta celulele renale adulte umane, acest lucru nu a dus, de obicei, la moartea celulară. Înainte de infecție, celulele conțineau niveluri ridicate de molecule de semnalizare a interferonului, iar infecția a stimulat un răspuns inflamator care a crescut aceste molecule. În schimb, infecția celulelor renale cu deficit de astfel de molecule a dus la moartea celulelor, sugerând un efect protector.
Celulele utilizate în experimente au fost crescute ca un sferoid tridimensional care imită rinichiul sănătos sau ca un strat bidimensional care imită celulele unui rinichi rănit acut. Celulele care imitau un rinichi rănit acut erau mai predispuse la infecții și leziuni suplimentare, dar nu la moarte celulară. „Datele indică faptul că este puțin probabil ca virusul să fie o cauză principală a leziunilor renale acute observate la pacienții cu COVID-19", a explicat dr. Dekel.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sportivii tineri prezintă rar simptome persistente de COVID-19, constată un studiu amplu
- Oboseala asociată cu COVID-19 persistent sporește riscul de depresie și anxietate
- Disfuncția nervului vag este o caracteristică a COVID-19 de lungă durată, arată un studiu
- O nouă bază națională de date privind COVID-19 vine în ajutorul cercetătorilor
- Sechele post covid
- Dispnee dupa Covid 19
- Urmari covid
- Efecte secundare post Covid
- Post covid
- PostCovid- simptome, probleme, rezultat RMN - ”mici AVC sechelare”
- Simptome post Covid
- Gadilat in gat si tuse
- Mici bule de emfizem - plamani ca o bucata de cascaval cu gauri