COVID-19: Analiza interacțiunilor proteice, o cale spre noi medicamente

©

Autor:

COVID-19: Analiza interacțiunilor proteice, o cale spre noi medicamente
Ce se întâmplă atunci când virusul SARS-CoV-2 infectează o celulă? Într-un articol publicat în Nature, cercetătorii prezintă o imagine cuprinzătoare a procesului de infecție virală.
Pentru prima dată, interacțiunea dintre virus și o celulă este documentată la cinci niveluri distincte de proteomică în timpul infecției virale. Aceste cunoștințe vor contribui la o mai bună înțelegere a virusului și la găsirea potențialelor puncte de plecare pentru terapii.

Când un virus intră într-o celulă, moleculele de proteine ​​virale și celulare încep să interacționeze. Atât replicarea virusului, cât și reacția celulelor, sunt rezultatul cascadelor complexe de semnalizare a proteinelor. O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din München și Institutul de Biochimie Max Planck a înregistrat sistematic modul în care reacționează celulele pulmonare umane la proteinele individuale ale agentului patogen SARS-CoV-2 și SARS, acesta din urmă fiind cunoscut de ceva timp. În acest scop, peste 1200 de probe au fost analizate folosind tehnici de spectrometrie de masă de ultimă generație și metode bioinformatice avansate.

Rezultatul este un set de date accesibil în mod liber, care oferă informații cu privire la proteinele celulare de care se leagă proteinele virale și efectele acestor interacțiuni asupra celulei. În total, au fost descoperite 1484 de interacțiuni între proteinele virale și proteinele celulare umane. „Dacă ne-am fi uitat doar la proteine, totuși, am fi pierdut informații importante”, spune autorul studiului, Andreas Pichlmair. „O bază de date care include numai proteomul ar fi ca o hartă care conține doar numele locurilor, dar fără drumuri sau râuri. Dacă ați ști despre conexiunile dintre punctele de pe acea hartă, ați putea obține informații mult mai utile.”

Printre altele, baza de date poate servi ca instrument pentru a găsi noi medicamente. Analizând interacțiunile și modificările proteinelor, pot fi identificate punctele vulnerabile ale SARS-CoV-2. Aceste proteine ​​se leagă de parteneri deosebit de importanți în celule și ar putea servi drept potențiale puncte de plecare pentru terapii. De exemplu, oamenii de știință au ajuns la concluzia că anumiți compuși ar inhiba creșterea SARS-CoV-2. Printre aceștia au fost unii a căror funcție antivirală este cunoscută, dar și unii compuși care nu au fost încă studiați pentru eficacitatea împotriva SARS-CoV-2. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă acestea arată eficacitate în utilizarea clinică împotriva COVID-19.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-04-2021 | creare: 19-04-2021 | Vizite: 331
Bibliografie
A multidimensional view of the coronavirus, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210412142727.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Tratament COVID-19 în New York: vitamina C
  • COVID-19: Terapia cu plasmă convalescentă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum