Secretul unei conversații plăcute îl reprezintă subiectele deja cunoscute

©

Autor:

Secretul unei conversații plăcute îl reprezintă subiectele deja cunoscute
Ne place să povestim apropiaților și celor din familie despre experiențele noastre și lucruri pe care ei nu le cunosc, însă cercetările sugerează că aceste conversații nu le fac plăcere atât de mult cum am putea crede. O serie de studii publicate în revista Psychological Science arată că, deși atât vorbitorii, cât și ascultătorii, se așteaptă ca relatările inedite să fie mult savurate, de fapt ascultătorilor le plac mai mult relatările familiare.

Cercetările sunt rezultatul unor experiențe de viață ale autorilor Daniel T. Gilbert, Gus Cooney (Harvard University) și Timothy D. Wilson (University of Virginia): „Atunci când prietenii ne spun despre filme pe care nu le-am vazut, sau albume pe care nu le-am ascultat, ne trezim plictisiți, confuzi sau depășiți. Asta pentru că este dificil să relatezi pe înțelesul celorlalți o experiență complexă. Pe de altă parte, și noi la rândul nostru facem același lucru cu prietenii noștri, așa că am vrut să știm de ce se întâmplă asta.”

Autorii au organizat o serie de patru experimente.

În primul experiment participanții au fost împărțiți în grupe de câte trei: un vorbitor și doi ascultători. Vorbitorul a urmărit un videoclip, apoi a încercat să-l descrie celor doi. O parte dintre ascultători văzuseră deja clipul. Înainte însă, vorbitorii au prezis cât de mult ascultătorilor le va face plăcere să îi asculte și cât de interesant și eficient vor considera a fi discursul acestora. După ce au avut loc relatările, ascultătorii au fost întrebați cât de interesant și eficient li s-a părut a fi povestitorul.

Vorbitorii s-au așteptat ca relatarea unei experiențe noi să fie mai plăcută decât cea a unei experiențe cunoscute deja, însă lucrurile au stat invers. Deși vorbitorii au prezis că ascultătorii care nu mai văzuseră videoclipul vor fi mai interesați de relatare, de fapt ascultătorii care îl mai văzuseră au fost cei mai încântați.

Un al doilea studiu a arătat că, atunci când au fost rugați să prezică propria reacție la relatare, ascultătorii au făcut aceeași eroare de judecată ca vorbitorii din primul studiu.

În ultimele două studii cercetătorii au găsit și explicația pentru care ne place mai mult să ascultăm relatări despre lucruri familiare: experiența personală ne permite să să înțelegem mai bine ce ni se povestește. Cu alte cuvinte, putem să „umplem golurile” din relatare, sau detaliile pe care povestitorul el omite, și astfel ascultarea devine mai plăcută.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 08-12-2019 | creare: 15-02-2017 | Vizite: 948
Bibliografie
To please your friends, tell them what they already know, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-friends.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbații sunt ezitanți în împărtășirea experiențelor negative
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum