Rapamicina ar putea deveni o opțiune în prevenția bolii Alzheimer

©

Autor:

Rapamicina ar putea deveni o opțiune în prevenția bolii Alzheimer

Scăderea fluxului de sânge către creier, cât și pierderile de memorie, două dintre problemele asociate îmbătrânirii, ar putea fi prevenite cu ajutorul rapamicinei.
Folosit de regulă în urma unui transplant de organe, pentru a preveni respingerea organului transplantat, medicamentul ar putea oferi o cale pentru prevenția afecțiunilor degenerative. Acestea sunt concluziile unui studiu recent, efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea din Texas, în colaborare cu alte instituții din domeniul științific de sănătate și publicat la începutul lunii noiembrie în revista Aging Cell. Studiul arată că scăderile legate de vârstă ale fluxului de sânge către creier, cât și pierderile de memorie, pot fi prevenite prin administrarea de rapamicină.

În cadrul studiului, șobolani de laborator cu vârsta de 19 luni (vârstă mijlocie) au primit doze mici de rapamicină în fiecare zi, până la vârsta de 34 luni. Analizele nu au reliefat diferențe în ceea ce privește circulația sângelui la nivelul creierului, odată cu îmbătrânirea. Astfel, fluxul de sânge la nivelul creierului a fost același de la începutul studiului și până la finalul studiului, indiferent de vârsta șobolanilor. În schimb, în cazul șobolanilor în vârstă care nu au primit niciun tratament, au fost observate semne de îmbătrânire evidente (scăderea fluxului de sânge la creier și pierderi de memorie). Totodată, anchetatorii au remarcat că efectele pozitive ale administrăii de rapamicină se păstrează chiar și atunci când medicamentul este furnizat la șobolanii în vârstă, însă nu de la vârsta mijlocie.

Efectele pozitive promovate de rapamicină vor fi evaluate într-o cercetare ulterioară, la persoane cu deficiențe cognitive ușoare. Rapamicina, medicament cunoscut și sub acronimul TOR, are rolul de controlare al creșterii și îmbătrânirii celulelor. În timpul procesului de îmbătrânire, rapamicina determină pierderea sinapselor și a fluxului sanguin cerebral. Concluzia prezentată de către cercetători este datorată modificărilor furnizate de rapamicină asupra proceselor normale.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-11-2019 | creare: 15-11-2019 | Vizite: 499
Bibliografie
Rapamycin prevents age-related brain vascular deterioration in rats, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191106162529.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •