Selfie-urile postate pe Facebook, indiciu al unor trăsături antisociale
Autor: Redacția ROmedic

ParticipanÈ›ii, 800 de bărbaÈ›i cu vârste cuprinse între 18 È™i 40 de ani, au răspuns online la o serie de teste È™i chestionare care vizau trăsături narcisiste È™i psihopatice, dar È™i obiceiurile lor privind postarea de selfie-uri pe reÈ›elele de socializare (cât de des È™i dacă prelucrau în orice fel imaginea înainte de publicare).
Cercetătorii au comparat numărul de selfie-uri cu numărul de fotografii cu ceilalți postate online și au ajuns la niște concluzii cel puțin interesante.
Deloc imprevizibil, s-a observat că:
- bărbaÈ›ii care postau mai multe fotografii cu sine decât cu alÈ›ii au obÈ›inut scoruri mult mai ridicate la testele privind narcisismul
- bărbaÈ›ii care prelucrau selfie-urile înainte de a le posta aveau rezultatele cele mai mari în privinÈ›a narcisismului È™i a prioritizării modului în care arată
Concluzia studiului este că postarea unui număr mare de imagini cu sine este un indicator pentru narcisism și tendințe psihopatice, dar psihopatia nu este legată de editarea fotografiilor. Persoanele cu tendințe psihopatice sunt de obicei impulsive și nu ar avea răbdare să prelucreze imaginile, ci mai degrabă le-ar posta imediat, ca să se vadă.
Editarea fotografiilor a corelat cu tendinÈ›a persoanelor de a se privi ca pe niÈ™te obiecte („self-objectivation”), un concept studiat foarte rar în cazul bărbaÈ›ilor heterosexuali. Această tendință constă în aprecierea propriei persoane doar pentru aspectul fizic, mai degrabă decât pentru alte calități. La femei, poate avea efecte importante, precum depresia sau tulburărule alimentare.
Autorii studiului atrag însă atenÈ›ia că scorurile obÈ›inute de toÈ›i participanÈ›ii se încadrează în intervalul considerat normal È™i că nici cei cu scoruri ridicate nu au ieÈ™it din această limită, rezultatele lor au fost doar mai mari decât media în privinÈ›a acestor trăsături anti-sociale. De aceea bărbaÈ›ii care postează online mai multe imagini cu sine nu înseamnă neapărat că sunt narcisiÈ™ti sau antisociali.
În prezent echipa de cercetare derulează un studiu similar pe femei, iar rezultatele preliminare indică acelaÈ™i trend È™i în cazul lor.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum